Veiling Hoornse Eenhoorns goed voor € 256.000,-

ingevoerd op 30-9-2007

De veiling zondagmiddag in de Oosterkerk van 34 beschilderde Hoorn 650-eenhoorns heeft het enorme bedrag van 256.000 euro opgeleverd. De Hoornse inzendingen deden het bijzonder goed met als topper de ”Samengevoegde Fantasie” van Ellen Mulder-de Vries die het recordbedrag van 24.000 euro opbracht. Het mozaiek-paard is gekocht door Terra Marique, een
samenwerkingsverband van Intermaris Projecten b.v. en ZeemanVastgoed. Komende woensdag zal wethouder Van Es het beeld onthullen als wijk-kunstwerk in de nieuwe wijk Streektuinen. De bij velen favoriete Eenhoorn krijgt daar een plek in een parkje en blijft zo ’openbaar kunstbezit’ in Hoorn.


In een bomvolle Oosterkerk werd zondagmiddag goed geboden op de 34 eenhoorns die door lokale maar ook landelijke kunstenaars waren beschilderd. Bij aanvang van de veiling werd kopers gevraagd om hun eenhoorn ”het liefst onder de arm na afloop mee te nemen” maar dit gebeurde in de praktijk niet. Wel werden bedragen van 2600 euro tot dus 24.000 euro geboden voor de kunstwerken. Er zat dan ook voor vele miljoenen aan Hoornse incrowd in de kerk die niet voor elkaar wilden onderdoen.

Dat een bekende kunstenaar voor hoge opbrengsten kan zorgen, bleek wel bij de verkoop van de geheel witte eenhoorn van Rob Scholte die voor de somma van 21.000 euro van de hand ging. Gelukkig had hij nog wel een grote lucifer als vervanger van de eenhoorn op het kunststof paard geplaatst. Met een gemiddelde opbrengst van 7500 euro is er in ieder geval veel geld ingezameld voor de drie goede doelen van Stichting 1Hoorn Art.

Dineke Vermulst van de organiserende stichting 1Hoorn Art was na afloop zeer blij: ”Dit is waanzinnig en boven alle verwachtingen. Een veilingopbrengst van 100.000 euro zou al heel mooi zijn geweest.” Bij aanvang had zij al bekend gemaakt dat er naast de oorspronkelijke twee goede doelen ( de Stichting ‘Care To Move’ en de Stichting ’Leergeld’) nog een derde goed doel was bijgekomen: Een nieuwe lokale stichting zal aan één of meerdere Hoornse projecten een bijdrage verstrekken.

Het was voor Ellen Mulder-de Vries een bijzondere middag: Haar Eenhoorn bracht het recordbedrag van 24.000 euro op. Daarmee scoorde ze beter dan menig landelijk bekend kunstenaar. Ze was beduusd over het enorme bedrag voor het goede doel dat haar arbeidsintensieve paard opleverde:
”In totaal ben ik ruim 200 uur bezig geweest met mozaïekstukjes knippen en plakken. Mijn man Ton heeft mij geholpen met het voegen en het oppoetsen van de gemozaïekte eenhoorn want dat was ook nog een hele klus. Ik hoorde wel in de stad dat mijn eenhoorn goed zou kunnen scoren, maar dit had ik nooit verwacht.”
 
Klik op onderstaande link voor haar website:

Reacties
Reactie: ("Rob Clous)
1-10-2007, 18:01
Het was een geweldige gebeurtenis in die kerk, onsdanks de vandalen in Hoorn, ben ik blij dat ik mee heb gedaan. Met de Eenhoorn roete door die prachtige stad. Rob Clous.