Eenhoorns: Succesvolste evenement Hoorn 650 ?

ingevoerd op 30-9-2007

Met een afsluitende veiling voor goede doelen lijkt het Eenhoorn-evenement van 1Hoorn Art nu al één van de meest geslaagde initiatieven van het Hoornse feestjaar. De 34 beschilderde eenhoorns, die verspreid over de binnenstad een mooie wandelroute vormden, waren een duidelijke publieks-trekker. Niet voor niets waren de gedrukte wandelroutes regelmatig op en moesten extra stuks gemaakt worden.

In het kader van Hoorn 650 vond de Stichting 1 Hoorn ART 34 landelijk, regionaal en plaatselijk bekende kunstenaars bereid om prachtige kunsteenhoorns geheel belangeloos te bewerken tot unieke kunstwerken. Deze beelden werden van mei tot september 2007 tentoongesteld in de speciale 1 Hoorn ART-wandelroute door de Hoornse binnenstad en het havengebied. Naast de afsluitende veiling is tevens een kunstboek over de eenhoorns uitgebracht.

Op de veiling in de Oosterkerk werd het enthousiasme van de aanwezigen zondagmiddag steeds groter. Al bij het eerste geveilde paard straalde voorzitter Dineke Vermulst. En toen de vierde eenhoorn maar liefst 24.000 euro opbracht, kon de middag al niet meer stuk. Veilingmeester Nic Otsen, gecontroleerd door notaris Luuk Jellema, wist in een rap tempo de 34 eenhoorns voor goede prijzen te veilen en de organisatie had voor voldoende hapjes en drankje gezorgd.

Bij het napraten was een ieder enthousiast en werd informatie over kopers uitgewisseld. Wethouder Van Es kreeg ter plekke te horen dat hij komende woensdag één van de eenhoorns, het bekende mozaiek-exemplaar dus, mag onthullen in de wijk Streektuinen. Tegen de maakster van deze ’topper’ verklapte hij dat hij haar exemplaar ”het liefste in het stadhuis een plekje had gegeven”. Van Es: ”Het lijkt een beetje op Gaudi en ik vond dit direct de mooiste! Bijna zonde om buiten te plaatsen.” Eerder had ook burgemeester Van Veldhuizen zijn enthousiasme over de mozaieken eenhoorn geuit.
 
Er moet overigens nog een creatieve oplossing komen om ’het paard van 24.000 euro’ te beschermen tegen de vorst. Daar hadden de kopers, Terra Marique (Intermaris Projecten b.v. en ZeemanVastgoed), niet bij stil gestaan, maar dat zou zeker goed komen.

Terra Marique kocht zondag nog een eenhoorn, die van Franz Bodner (8500 euro), en dit kunstwerk komt over enige tijd in de nieuwe wijk Bangert Oosterpolder te staan.