Ontvangst publieke radio moet verbeterd worden

ingevoerd op 3-10-2007

De ontvangst van publieke radiozenders in Noord-Holland moet verbeterd worden. De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben ingestemd met een motie van de PvdA die dit uitspreekt. Provinciale Staten hebben aan het provinciebestuur gevraagd om bij de ministers van Economische Zaken en Media te pleiten voor een betere ontvangst van Radio 1, 2 en 4. De motie kreeg de steun van de gehele Staten, met uitzondering van de VVD.
 
Met name Radio 1 en 2 zijn in grote delen van Noord-Holland slecht te ontvangen. Dit geldt in mindere mate ook voor Radio 3 en 4. In het dagelijks leven is dat al erg vervelend, bijvoorbeeld voor ouderen die grote behoefte hebben aan de informatie van Radio 1 en 2, en vaak niet beschikken over een kabelaansluiting. Maar goed ontvangst van deze zenders is bovendien extra belangrijk omdat ze bij calamiteiten fungeren als rampenzenders. Bij een actie van het Noord-Hollands Dagblad zijn ruim zevenhonderd reacties binnen gekomen van mensen die de radiozenders beter willen ontvangen.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: “De PvdA wil dat de ontvangst van de publieke radiozenders op korte termijn wordt verbeterd, eventueel door het plaatsen van steunzenders. Op de langere termijn moet bij een nieuwe veiling van de etherfrequenties de verdeling dusdanig plaats vinden dat de publieke omroepen overal in Noord-Holland goed te ontvangen zijn. Na de gemeente Hoorn, die een vergelijkbare motie unaniem heeft aangenomen, geeft nu ook het merendeel van de statenleden aan dat de verantwoordelijke minister samen met de kamercommissie Economische Zaken en Media voortvarend naar oplossingen moet zoeken om het luistergenot van vele luisteraars naar radio 1, 2 en 4 in de toekomst naar een aanvaardbaar niveau te tillen”.    

Reacties
Reactie: (D!RK)
8-10-2007, 09:38
Digitenne?
Ja, beetje vreemd voor vele, maar nu zitten er 22 zenders op een kanaal waar vroeger maar 1 analoge zat, met radio hetzelfde, dus als Ed succes wil, er zijn nu gewoon teveel zenders die elkaar wegdrukken, vooral HN80 valt BNR waar ik graag naar luister weg als ik daar langs rijd!

Dus digitale radio, betere ontvangst en nog meer mogelijkheden, zelfs mensen die uit andere provincie’s of landen komen kunnen we dan zelfs voordelig van radio voorzien, dus ook de Turkse of Marocaanse radio zender, van elk Europees land ook een.... en gezien het aantal inwoners, ook de Vietnamese niet vergeten, dus nog meer werk voor Edje Wagemaker!

Dat de oude dan onbruikbaar worden maakt niet uit, want ooit moeten we toch over, en ook digitenne op de Laptop gaat via USB stickje van €35,- deze geeft alleen de vrij Ned 1,2 en 3 en RTV~NH dus die commerciele mis ik gelukkig, en als we dat massaal zouden doen komen die ook gratis en vrij beschikbaar, want adverteerders willen gezien worden, en zo dwingen we Canal Digitaal op de Sateliet en Digitenne van KPN tot eerlijker prijzen, tevens mag Ed vragen waarom Nederland 1,2 en 3 op Sateliet achter die Decoderkaart zitten en bij Digitenne niet?

De beste oplossing zou zijn dat alleen films met rechten achter de kaart komen, dus klus en auto programma’s FTA.

Dus Ed, werk ze, en verbeter nog meer, als het Digitale radio word, voor ons wel eenmalige kosten, maar de uitzendingen worden goedkoper, en het probleem is opgelost, verder kun je tevens Radio West Friesland en Radio Hoorn dan gelijk in Heel Noord Holland uitzenden... gezien de veel lagere kosten dan de huidige Zenders!

Om te voorkomen dat we plotseling op de huidige radio’s niets ontvangen en de fabriekanten moeten er tijdig op inspelen dus enkele jaren dubbel, en dan steeds meer zenders erop door steeds eentje eraf te halen en digitaal te maken!
Naast de Radio fabrieken, ook de auto fabriekanten moeten aanpassen omdat ze nu standaard niet vervangbare, speciaal voor dit model auto maken, dus die moeten ook een overgang hebben van tenminste 5 jaren, liefst 10 dus langzamer invoeren dan de analoge antenne zoals het vorig jaar in de Ether ging!