Scholengemeenschap Tabor blijft zelfstandig

ingevoerd op 5-10-2007

De Scholengemeenschap Tabor heeft gekozen om als zelfstandige scholengroep (totaal 4100 leerlingen) koers te kiezen naar een eigen toekomst. Daarmee komt een einde aan de jarenlange discussie die Tabor samen met de Gemeente Hoorn en met het Atlas College ondernam, om de mogelijkheden van een Integraal Huisvestings Plan voor het voortgezet onderwijs te verwezenlijken.

Na drie mislukte pogingen om in Hoorn de huisvesting voor middelbare scholen efficiënt en eigentijds te regelen, is Tabor, naar eigen zeggen, nu in een positie gebracht die onontkoombaar moest leiden tot het maken van een eigen keuze.

Directe aanleiding voor deze stap, is het besluit dat de Gemeente Hoorn heeft genomen in het vervolg op de asbestproblematiek van de Atlaslocatie Copernicus. Voor de oplossing van dit probleem zijn door de Gemeente Hoorn keuzes gemaakt die niet alleen gericht zijn op een oplossing voor de acute huisvestingsproblematiek van Copernicus, maar die ook richtinggevend zijn voor de huisvesting van het totale voortgezet onderwijs in de komende jaren. Daarmee heeft de discussie over huisvesting een wending gekregen die volgens Tabor geen aansluiting meer heeft bij integrale huisvesting.

Tabor is bij die keuzes niet betrokken geweest en de gemaakte keuzes sluiten geenszins aan bij de visie die Tabor had en heeft op de toekomst van het huisvesting van het voortgezet onderwijs in Hoorn. Tabor heeft de Gemeente Hoorn in een eerder stadium al aangegeven, dat de voorgenomen besluitvorming in de optiek van Tabor het tot stand komen van een Integraal Huisvestings Plan problematisch maakte. Nu het besluit is genomen, is Tabor buiten spel is gezet en is een einde van het IHP-traject onvermijdelijk geworden.

Met name de keuze op termijn van 4 á 5 jaar permanente nieuwbouw te verwezenlijken voor locatie Copernicus en vervolgens het vrijkomende semi-permanente gebouw te bestemmen voor de opvang van leerlingen van andere scholen (met name van de Tabor-scholen die momenteel al een schrijnend ruimtegebrek hebben) geeft een richting aan die haaks staat op de wensen zoals verwoord in de IHP-notities. Ook door de keuze voor nieuwbouw van een sport-accommodatie voor Copernicus (Tabor kent al een jarenlang tekort aan sportaccommodatie), acht Tabor het niet langer verantwoord om op een gemeenschappelijk spoor verder te gaan. Het vertrouwen in een gezamenlijke oplossing voor het huisvestingsprobleem voor het voortgezet onderwijs in Hoorn door de drie betrokken partijen, is verdwenen.
Dat betekent dat Tabor buiten is komen te staan en daardoor gedwongen wordt een eigen koers te kiezen. Vanzelfsprekend is de discussie over huisvesting daarmee niet ten einde en Tabor zal de gemeente Hoorn blijven aanspreken op haar verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor adequate huisvesting.