Veiliger Westfries Museum kost 600.000 euro

ingevoerd op 9-10-2007

De broodnodige aanpassingen in het Westfries Museum kosten maar liefst 600.000 euro. De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met de extra uitgaven en nu kan het museum komende winter brand- en inbraakveilig worden gemaakt. Twee weken geleden ontstond er nog commotie op het stadhuis omdat wethouder Van der Maat het uitblijven van maatregelen weet aan een lakse beheerscommissie. Hij bleef tijdens de laatste raadsvergadering bij deze stelling. Overigens zal er ook nog eens jaarlijks 50.000 euro extra moeten worden uitgetrokken voor structureel onderhoud aan het museum.

Het goede nieuws dat het Westfries Museum nu eindelijk aan alle eisen op het gebied van veiligheid kan gaan voldoen werd door de recente uitspraken van wethouder Van der Maat ondergesneeuwd. In feite zou het geld voor de aanpassingen een mooie frisse start moeten betekenen voor de nieuwe directeur die sinds enkele dagen het museum op de Rode Steen runt. Nu werd het door ongelukkige beschuldigingen van de cultuurwethouder de zoveelste slecht-nieuws-show voor het museum. Na de miljoenen-inbraak begin 2005 en het wegsturen van de beheerscommissie eind vorig jaar, hadden nu eindelijk betere tijden moeten aanbreken.

Op het stadhuis hoopt men inmiddels op een bijdrage van de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het museumpand. ”Hoewel er nog geen concrete toezeggingen gedaan zijn bestaat de indruk dat de dienst hier niet onwelwillend tegenover staat”, schrijft het College aan de gemeenteraad. Het gebouwencomplex, totaal 3150 m2, voldoet al geruime tijd niet aan de huidige normen voor zowel brandveiligheid als inbraakveiligheid. Ook zijn er aanpassingen nodig om te voldoen aan ARBO-regels. Geadviseerd wordt om alle maatregelen tegelijk aan te pakken.

Volgens de gemeente voldoen de gebouwen van het Westfries Museum niet aan de eisen die de wet stelt: ”Naast het aspect veiligheid is het ook uit oogpunt van voorbeeldfunctie volstrekt onwenselijk dat panden gebruikt worden door de gemeente die niet voldoen aan wettelijke eisen”, aldus de gemeentelijke notitie.
Saillant is dat de gemeente Hoorn in 2004 het Museum van de Twintigste Eeuw dreigde te sluiten omdat het toen niet op tijd aan alle brandveiligheidseisen kon voldoen. Dat museum zit overigens in een particulier pand. En het stadhuis van Hoorn voldeed ook jarenlang niet aan de wettelijke eisen en beschikte lange tijd niet over de verplichte Gebruikersvergunning.

In januari komt er voor het Westfries Museum nog een verzoek om extra geld voor een interim manager en voor achterstallig onderhoud van schilderijen en meubels.