Open huis Politie in Hoorn goed voor 2000 bezoekers

ingevoerd op 14-10-2007

Bijna 7.500 mensen hebben zaterdag de Landelijke Politiedag bezocht op de politiebureaus in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Hoorn, Schagen en Grootebroek. Het Hoornse bureau werd door 2000 mensen bezocht. De politie Noord-Holland Noord gaf met deze dag het publiek een kijkje in eigen keuken. De dag stond in het teken van het zelf beleven van het politiewerk. Ruim 2.500 bezoekers deden zelf mee aan een belevenis en hebben ervaren hoe het is om in de schoenen van een agent, ME-er of rechercheur te staan.

Wijkagenten, politiebikers, forensisch assistenten, motoragenten, ME-ers, rechercheurs en andere specialisten van de politie. Allemaal lieten ze het publiek zien en beleven wat het politiewerk inhoudt. De hondenbegeleiders gaven een spectaculaire demonstratie met politiehonden, bezoekers konden zelf een crime scene onderzoeken, een bikeparcours afleggen, in de huid van een ME-er kruipen, vingerafdrukken nemen en kennismaken met arrestatietechnieken.

Speurders
Zowel voor jong als oud was er veel te zien, te horen en te beleven. Kinderen hebben zich ware speurders getoond met de puzzeltocht en klommen onbekommerd in en op de voertuigen. Het publiek werd dit keer actief betrokken bij het politiewerk.

Jeugd in gesprek met korpschef
Ook aan de wat oudere jeugd was gedacht. Zij kregen de mogelijkheid om mee te denken over de invulling van de politiedag en hielpen ook mee op de dag zelf. Met name in Heerhugowaard en Stede Broec werd de jeugd actief ingezet. Als dank voor hun inzet hebben de jongeren in Heerhugowaard op zaterdagochtend ontbeten met waarnemend korpschef Nico Plug. In Stede Broec schoof hij aan bij de lunch die de jongeren namens de politie werd aangeboden. Op die manier kregen de jongeren de kans om in gesprek te gaan met de korpschef van Noord-Holland Noord. Ook de korpschef kreeg veel informatie over de ideeën die de jeugd heeft over de politie en het politiewerk. De jongeren wilden veel weten over het werken bij de politie en de benodigde opleidingen. Ook werd er gediscussieerd over geweld op school.

Speed-daten
Gedurende de hele dag was het mogelijk om te speed-daten met agenten in opleiding, rechercheurs, motoragenten en politiebikers. Ook hiervoor was veel animo. Op deze manier konden bezoekers in korte tijd antwoord krijgen op al hun vragen over het politiewerk.