Bibliotheek Hoorn opent Makkelijk Lezen Plein

ingevoerd op 20-10-2007

Met oorverdovend lawaai opent kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander het Makkelijk Lezen Plein op 26 oktober a.s. in Bibliotheek Hoorn, vestiging Risdam.  Dit Plein is speciaal ingericht voor kinderen met een leesprobleem.  Zij vinden lezen vaak niet leuk omdat dit van hen een te grote inspanning vraagt, met als gevolg dat ze nog minder zullen lezen.  Op het Makkelijk Lezen Plein in Bibliotheek Hoorn kunnen deze kinderen weer plezier krijgen in lezen, onder het motto: Geen zin in lezen? Ontdek de bibliotheek!

Eén op de tien kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft hardnekkige problemen met lezen en spellen. Dit zijn meestal kinderen met dyslexie, zij verwisselen tijdens het lezen letters en klanken in hun hoofd en hebben daardoor heel veel moeite te ontcijferen wat er eigenlijk staat. Zij lezen bijvoorbeeld: Seetbs neer kniberen dijklem bylsectisch te zijn. Ook kinderen met concentratiestoornissen, zoals ADHD en kinderen met een taalachterstand kunnen leesproblemen hebben.

Onderpresteren
Zonder goede begeleiding neemt hun zelfvertrouwen af, en vooral hun plezier in lezen. De kans dat ze gaan onderpresteren wordt groter en ze kunnen in een onderwijstype terechtkomen dat niet bij hun feitelijke vermogens past. Hun probleem moet daarom al vroeg worden onderkend. Met ondersteuning vanuit school, maar ook vanuit de bibliotheek, met het Makkelijk Lezen Plein.

Plezier in lezen
Het belangrijkste is kinderen met leesproblemen weer plezier in lezen te laten krijgen. Daarvoor biedt de bibliotheek hulp. Op het Makkelijk Lezen Plein kunnen zij speciaal op hen toegesneden boeken, dvd’s, luisterboeken en oefenmateriaal vinden. Dat wil zeggen: in eenvoudige taal, vaak in grotere letters, met een ruimere lay-out en meer illustraties, ook  voor hun spreekbeurten en werkstukken. De eenvoudiger vorm van het materiaal versimpelt niet de inhoud: de onderwerpen sluiten gewoon aan bij hun leeftijd. Bovendien is het materiaal toegankelijker doordat het thematisch gesorteerd staat, in plaats van op alfabet zoals in de ‘gewone’ bibliotheek. Ook kunnen ouders en leraren op het Plein terecht voor informatie over leesproblemen en brochures van betrokken instellingen.

Feestelijke opening Makkelijk Lezen Plein
§        26 oktober om 16.00 uur
§        Bibliotheek Risdam, Huesmolen 60
§        door kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. Zij is bekend van o.m. de voetbalserie over de Effies en spannende boeken over Spekkie en Sproet. Den Hollander weet waarover zij praat, zij heeft zelf een zoon met dyslexie en is leerkracht geweest in het basisonderwijs.

Meer informatie
www.makkelijklezenplein.nl
met tips voor ouders, leerkrachten én kinderen zelf.