Harde onderhandelingen rond Oostereiland bij Hoorn

Vraagprijs van Domeinen enkele miljoenen?

De gemeente Hoorn moet waarschijnlijk aanzienlijk meer betalen voor het Oostereiland dan de symbolische euro waar wethouder Van Es van financiën eerder op hoopte. Volgens een woordvoerder van de Gemeente vinden de onderhandelingen nog steeds plaats en wordt aanstaande maandag een definitief resultaat bekend tijdens de extra raadsvergadering.

Eerder zijn de raadsleden tijdens een besloten deel van een vergadering bijgepraat over de stand van zaken. Duidelijk is inmiddels wel dat de Dienst Domeinen een behoorlijk bedrag vraagt voor het eiland bij de Hoornse haven waar tot 2000 in de gebouwen een gevangenis was gehuisvest. Nu zijn er plannen om er enkele musea, het filmhuis en woningen te realiseren, maar of dat kan volgens het wensenlijstje van de Raad wordt sterk betwijfeld. Het zou heel goed kunnen dat Hoorn toch enkele miljoenen euro’s moet betalen: In het verleden werd vaak een vraagprijs van 5 miljoen genoemd.

Toch blijft er bij het College van B&W hoop op een lagere prijs voor het Oostereiland. Volgens de woordvoerder wordt er ”nog op het hoogste niveau onderhandeld”. Dit betekent dat wethouder Van Es praat met de Staatssecretaris van Financiën, de heer De Jager, en de directie van Domeinen. Uit het feit dat men nu nog niets wil melden en dat de raadsvergadering vlak voor het eind van de maand wordt gehouden, kan de conclussie getrokken worden dat de prijs in ieder geval niet naar de zin van Hoorn is.

Indien de gemeenteraad van Hoorn aanstaande maandag tevreden is met de dan uitonderhandelde prijs, kan het College van B&W dinsdag 30 oktober een aankoopbeslissing nemen en op 31 oktober een subsidieverzoek worden ingediend. Die kanjersubsidie van 3 miljoen euro is hard nodig maar moet door de eigenaar van het complex aangevraagd worden voor 1 november. Het worden dus spannende dagen op het stadhuis.

Het is overigens niet vanzelfsprekend dat de gemeente Hoorn de nieuwe eigenaar wordt van de voormalige gevangenis. Indien de gemeenteraad niet accoord gaat met het behaalde onderhandelingsresultaat, kan de landelijke overheid met andere partijen verder praten. Zo zoekt de Rijksgebouwendienst ook een andere bestemming voor het voormalig Paleis van Justitie en Huis van Bewaring in Roermond. Daar is gekozen voor een openbare inschrijving met voorselectie. Aan de hand van een ’bidboek’ kunnen belangstellenden met voorstellen komen.

In Hoorn heeft projectontwikkelaar Terra Marique al eerder belangstelling getoond voor het Oostereiland en het als een ”ultieme uitdaging voor Terra Marique” genoemd. Op onderstaande link is daar meer over te lezen:
www.terramarique.nl/projects/view/id/3

Op www.Oostereiland.nl kunt u meer plannen bekijken.