Grote controle verkeersveiligheid in Hoorn: 238 bekeuringen

ingevoerd op 25-10-2007

In samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, belastingdienst, Inspectie van Verkeer en Waterstaat, Arbeidsinspectie, Rijksdienst voor het Wegverkeer, de ANWB en Veilig Verkeer Nederland heeft de politie donderdag tussen 06.00 en 12.30 uur het verkeer gecontroleerd op de Hondsdraf in Hoorn. Naast reguliere politie werd ook gecontroleerd door de Vreemdelingendienst, verkeers- en milieuspecialisten, Nederlands Forensisch Instituut en Financiële Recherche.
 
In totaal namen aan de controle ongeveer 100 personen deel. Bij de controle werden bestuurders van voertuigen onder andere gecontroleerd op het hebben van de juiste papieren, op het nog moeten betalen van diverse belastingen en op rijden onder invloed van alcohol. Met behulp van auto’s die zijn uitgerust met Automatic Number Plate Recognition (ANPR, ook wel automatische nummerplaat herkenning) werden kentekenplaten ’gelezen’ en vergeleken met een database van onder andere de RDW.

Over zes uur tijd werden er van ruim 10.000 voertuigen de kentekens gelezen. Iemand die geen belasting heeft betaald, een boete heeft open staan, of met een gestolen auto rijdt kan op die manier eruit worden gehaald. Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland deelden ter plekke BOB-sleutelhangers uit aan de bestuurders.
De politie controleerde ook op technische gebreken. In principe werd voor iedere overtreding een proces-verbaal opgemaakt. Als een klein technisch mankement echter direct door de ANWB (Wegenwacht) gerepareerd kon worden werd de bekeuring ingetrokken.

238 bekeuringen
In totaal werden op de Hondsdraf 243 voertuigen gecontroleerd. Er werden ter plaatse 238 bekeuringen uitgeschreven. De meeste bekeuringen waren voor rijden zonder papieren of identiteitsbewijs en het niet dragen van de gordel. Twee rijbewijzen werden ingevorderd; één voor overschrijding van de maximum snelheid met meer dan 50 km per uur en  één voor roekeloos rijgedrag. De Belastingdienst inde ter plaatse enkele duizenden euro’s aan openstaande schulden voor motorrijtuigenbelasting.