Roger Tonnaer moet PvdA Hoorn verlaten

ingevoerd op 26-10-2007

Raadslid Roger Tonnaer moet van een onafhankelijke commissie van de PvdA zijn fractie in de Hoornse gemeenteraad verlaten. In januari had de PvdA het vertrouwen in Tonnaer al opgezegd omdat zijn optreden de partij zou schaden. Tonnaer wordt gevraagd zijn zetel in de gemeenteraad beschikbaar te stellen.

Een onafhankelijke commissie heeft op basis van hoor en wederhoor besloten dat Tonnaer per direct de fractie moet verlaten. ”Door het handelen van Tonnaer is schade toegebracht aan het beeld van eenheid van de partij en aan het effectief politiek functioneren van de PvdA-fractie in de gemeenteraad”, aldus een persverklaring van de fractie.

Bij de laatste verkiezingen haalde de oud-wethouder nog veel voorkeurstemmen (1.366 !) binnen nadat hij een persoonlijke campagne was gestart met zelfs reclameborden langs de Hoornse wegen. Zijn gezicht en de kreet ”Omdat ik u ken” hing toen wekenlang in Hoorn. Op de kandidatenlijst voor die gemeenteraadsverkiezingen kreeg Tonnaer van het bestuur een vrijwel onverkiesbare 11e plek toegewezen. Partijleden wisten hem toen toch nog op een 8e plek te krijgen, maar het bleef niet boteren met fractie en bestuur.

In februari zei Tonnaer over de door PvdA-fractie Hoorn gestarte procedure:
”Ik vraag me af of het in gang zetten van een terugroepingsprocedure van een raadslid dat zich zestien jaar, waarvan zeven jaar als fractievoorzitter, inzet en met steun van veel kiezers voor de partij verdienstelijk heeft gemaakt, in het belang is van die partij. Op deze wijze zouden bovendien veel kennis en ervaring voor de  PvdA-fractie verloren kunnen gaan.
Alhoewel ik  teleurgesteld ben in de opstelling van mijn fractie zal ik geen stappen ondernemen die een ontslag als raadslid onomkeerbaar maken. Ik zal mij dan ook onverminderd  mijn werk als gemeenteraadslid blijven doen. Dat ben ik alleen al aan mijn kiezers verplicht. Ik vertrouw erop dat bemiddeling door het landelijk bestuur, enkele prominente PvdA-leden en/of de ledenvergadering van de Hoornse PvdA, tot een voor alle betrokkenen aanvaardbare oplossing van dit geschil zal leiden.”

Lees hier de persverklaring die de PvdA Hoorn heden verspreidde:

Roger Tonnaer definitief uit fractie PvdA Hoorn
Fractie in gelijk gesteld


De fractie van de Pvda Hoorn heeft in januari 2007 het vertrouwen opgezegd in haar raadslid de heer Roger Tonnaer. Na een reeks van incidenten, waarin de heer Tonnaer zich tegen zijn eigen fractie en de standpunten van de PvdA Hoorn keerde, kon de heer Tonnaer volgens de fractie geen lid meer blijven van de fractie. Het besluit van de fractie is getoetst door het landelijke PvdA partijbureau. Op basis van hoor- en wederhoor heeft een onafhankelijke commissie nu het bindende besluit genomen dat de heer Tonnaer de fractie per direct dient te verlaten. Hierbij is aangegeven dat de heer Tonnaer de PvdA heeft benadeeld. Volgens de commissie is door het handelen van de heer Tonnaer schade toegebracht aan het beeld van eenheid van de partij en aan het effectief politiek functioneren van de PvdA fractie in de gemeenteraad. De landelijke PvdA draagt de heer Tonnaer op om zijn zetel in de gemeenteraad, conform de statuten van de partij, ter beschikking te stellen aan de partij.

Reacties
Reactie: (Pieter)
10-11-2007, 23:43
He Menno lullo, verzin eens iets origineels. Dat schreef ik al. Kom op haantjes, onzin wil ik lezen.
Dus Menno randdebiel, kom jij ook maar met je reacties. En pleeg nu eens geen plagiaat, sukkel.

Reactie: (Menno)
10-11-2007, 11:04
Leuke welles/nietes topic hier.
Moet ik toch eens vaker gaan kijken, valt nog wat te lachen. Mj valt wel op dat Johan bijna altijd in de nachtelijke uurtjes reageert, zeker eerst alle flessen leeg gemaakt alvorens hij weer genoeg inspiratie heeft opgedaan om zijn frustraties over het geen gelijk kunnen halen af te reageren. Ik blijf zeker toekijken, ik houd wel van de lol, en wat is er nou nog leuker als om iemand zichzelf belachelijk te zien maken.

Reactie: (Sander)
8-11-2007, 12:20
Van Es zit wel lang in de politiek, maar geen 30 jaar. Hij is wethouder sinds 1994; in de periode 1994-2002 gecombineerd met het raadslidmaatschap). Daarvoor is hij volgens mij twee periodes alleen raadslid geweest. Dat zou dan sinds 1986 zijn. Maar hierin kan ik mij vergissen.

Verder is volgens de ex-medewerker van Hoorn duidelijk geconstateerd dat er geen sprake was van strafbare feiten. De definitie bestuurder (ik ben zelf ook ambtenaar) wordt overigens verschillend gedefinieerd: in de gemeenten wordt daarmee - vooral sinds het dualisme - vaak alleen het college bedoeld (het DB), en niet de raad (het AB); bij het rijk vaak alleen de regerings- en kabinetsleden (nee, dat is niet hetzelfde), en niet de kamerleden.

Ik vind het wel sterk als blijkbaar iets van 700 ambtenaren, een stuk of 30 raadsleden en een stuk of 5 collegeleden blijkbaar allemaal van de bouwfraude wisten.

Ten tweede is in de krant duidelijk geworden dat niet Van Es Tonnaer weggewerkt heeft. Sterker nog, Van Es zat ook in de commissie die het voor Tonnaer opnam. Overigens bestaat de commissie met Ottens en Janssens uit twee gefrustreerde, uitgerangeerde politici. Dat die het voor Tonnaer opnemen die in hetzelfde schuitje zit, ach, dat is logisch, maar daarmee is het nog niet automatisch waar wat ze verkondigen. En ex-burgemeester Janssens zal dan ook wel van de bouwfraude geweten hebben, evenals Tonnaer.

Reactie: (Pieter)
7-11-2007, 18:36
Lachen hier. Hé Tedje. Sander schrijft (kijk daar heb ik respect voor) Het citaat "Mensen die alleen maar onzin van de koude grond verkondigen hebben we al genoeg in Nederland, en vooral op allerlei internetsites" was overigens van mij, niet van Johan.

Ben je zelf niet in geestelijke verwarring ? Grappig hier eens rond te struinen. Iedereen brult maar wat zonder te lezen wat de ander schrijft. Heerlijk. Nederland, land van dialoog, uuhhh discussie, uuhh, altijd door een ander heen praten en vooral niet luisteren. Ja, dat lijkt er meer op. Maar opeens valt de discusie stil. Laat mij een sverder genieten mannen. Jullie zijn toch niet voor niets haantjes ?

Reactie: (Johan)
7-11-2007, 01:54
Ik ben dus niet de enige. En voor de betweterige heren. Nieuw op Hoornsite;

- Het Dagblad voor West-Friesland meldt dat oud-raadslid Egbert Ottens en oud-burgemeester Pierre Janssens vernietigende kritiek op de huidige PvdA-fractie van Hoorn. In een brief aan het landelijke partijbestuur noemen zij de fractie een kritiekloze kudde die er niet in slaagt een rol van betekenis te spelen in de Hoornse gemeentepolitiek.

In het artikel dat woensdag in het NHD verschijnt staat verder:

”Ottens en Janssens hebben hun kritiek in september naar het partijbestuur gestuurd in een poging het tij te doen keren voor PvdA-raadslid Roger Tonnaer. Dat heeft tot niets geleid, anderhalve week terug is Tonnaer uit de fractie gezet. In de brief aan het partijbestuur laten Janssens en Ottens weinig heel van de fractie in Hoorn. De fractie(voorzitter) zou alleen maar gefixeerd zijn op Tonnaers vertrek en daar veel negatieve energie in steken. Om Tonnaer zwart te maken zijn feiten verdraaid en opgeblazen.


Reactie: (ex medewerker gemeente Hoorn)
6-11-2007, 17:38
Beste Sander, Ted en Fred. Dat Johan de nadruk wel erg op dhr. van Es legt is misschien niet geheel correct. Echter in de jaren tachtig begin jaren 90 was ik zelf werkzaam als ambtenaar bij de gemeente Hoorn. Jullie hebben, als ik zo vrij mag zijn, boter op het hoofd en onvoldoende kennis van zaken. Vas Es zat toen al heel lang in de Hoornse Politiek (inderdaad Sander, iets wat mij geen gezonde zaak van politiek bedrijven lijkt) en is inmiddels meer dan 12 jaar fractievoorzitter van de PVDA Hoorn. Zowel hij als andere ambtenaren waren allemaal op de hoogte van de feiten die er speelden. De cultuur "ik hoor en ik zie niets" was overweldigend aanwezig. Mag ik even citeren uit een rapport;

" Bestuurders
Uit het in maart openbaar geworden onderzoek van Deloitte kwam naar voren dat in Hoorn in de jaren tachtig en negentig zowel bij ambtenaren als (toenmalige) bestuurders een cultuur van smeren en fêteren bestond, waarvan achteraf kan worden vastgesteld dat deze niet wenselijk was. Er was sprake van nauwe relaties tussen bestuurders en bouwbedrijven. Van strafbare feiten was volgens de onderzoekers geen sprake.
De gemeenteraad heeft naar aanleiding van het verschijnen van het rapport gesproken over een "zwarte bladzijde" die met het onder ogen zien van dat verleden kan worden omgeslagen. De raad heeft bij die gelegenheid bovendien uitgesproken vertrouwen te hebben in de aanpak van het college voor de verdere afhandeling. Het openbaar ministerie in Alkmaar, dat direct na de publicatie van het onderzoek de beschikking heeft gekregen over het volledige rapport, ziet daarin geen aanleiding voor verder onderzoek in het kader van strafrechtelijke vervolging. Dit geldt voor zowel (oud-)ambtenaren als (oud-)bestuurders.

Plan van aanpak
Met het plan van aanpak Integriteitbeleid: Hoorn, zien en niet zwijgen gaat Hoorn een permanente inspanning aan om een integere organisatie te zijn en te blijven. De aanpak is gericht op zowel de organisatie als geheel (cultuur en structuur) als de integriteit van individuele medewerkers en bestuurders. Daarbij gaat het om naleving van regels, maar ook om eigen verantwoordelijkheid en bewustwording. Instrumenten die worden ingezet, zijn gericht op het voorkomen van integriteitschendingen en het aanpakken van overtredingen. Er komen onder andere dilemmatrainingen (morele oordeelsvorming) voor medewerkers en bestuurders. Daarnaast komen er trainingen voor leidinggevenden voor het managen van integriteit. Eerder is al besloten om de ambtseed in te voeren. Het begin dit jaar nieuw ingevoerde inkoop- en aanbestedingsbeleid past ook in het integriteitbeleid. Kern van het nieuwe inkoopsysteem is dat over iedere inkoop op basis van functiescheiding door minimaal twee personen wordt beslist (het zogenoemde vier-ogenprincipe). "

Ik weet niet wat jullie onder de term bestuurders verstaan, maar in het ambtenaren jargon is dat de raad en de leden van het college van B&W.
Dus zo gek zijn de opmerkingen van Johan nog niet, alhoewel nogmaals, wel erg op één persoon gespeeld. Maar jullie moeten niet doen alsof dhr. van Es en velen van zijn collega’s van niets geweten zouden hebben.

Tegenwoordig ben ik werkzaam in Tilburg. Bij een adviesbureau. Af en toe volg ik nog de politiek in mijn geboortestad. Ik vond deze topic toch de moeite waard om hierin te participeren. Het lijkt me verstandig de discussie te sluiten. Ik denk dat jullie geen van allen voldoende kennis hebben om alle "ins en outs"te weten. Ik wens jullie veel goeds toe in het mooie Hoorn. Leer van het verleden. En ongeacht de persoon; een (gemeentelijke) politieke carriere van meer dan 30 jaar maakt je echt wel bedrijfsblind en is een slechte zaak.




Reactie: (Sander )
4-11-2007, 19:40
Okee, dan maar onder mijn eigen naam Sander (voorheen dus "reactie op johan"). Ik ben absoluut geen vriend van Van Es. Mensen zouden niet te lang in de politiek moeten zitten. Dat geldt voor Tonnaer, maar ook voor Van Es. Maar om iemand dan te beschuldigen van strafbare zaken, dat gaat me te ver.

Het citaat "Mensen die alleen maar onzin van de koude grond verkondigen hebben we al genoeg in Nederland, en vooral op allerlei internetsites" was overigens van mij, niet van Johan.

Verder sluit ik me bij Ted en Fred aan.



Reactie: (Ted)
4-11-2007, 10:48
Beste Fred, van deze Johan had je een dergelijke arrogante reactie kunnen verwachten, zo reageert hij altijd als hij zijn gelijk niet kan halen.
Gewoon niet meer op reageren is mijn advies, hij zit er nl. op te wachten om aan te kunnen tonen hoe goed hij wel niet is, en anderen te kleineren met dat kwallerige gelijkhebbende toontje.

"Mensen die alleen maar onzin van de koude grond verkondigen hebben we al genoeg in Nederland, en vooral op allerlei internetsites"

Dit citaat van hem zelf zou hij eens wat dichter bij zich zelf mogen plaatsen.
Deze Johan hoeft wat mij betreft verder niet te reageren, ik zal hem in zijn geestelijke verwarring verder met rust laten, dan kan hij in zijn huiselijke kring zo hij die heeft verder om zich heen gaan slaan en schoppen.




Reactie: (Johan)
4-11-2007, 00:07
Tuurlijk heb ik die niet Fred. Helemaal gelijk knul.
Bepaalde stukken kun je zo van internet plukken.
En zo gemakkelijk kom ik er wel vanaf. Nogal lastig discusseren met mensen met een tunnelvisie die ook nog niet eens weten wat er speelt, maar wat brullen omdat hun vriendje aangevallen wordt. Dus veel plezier verder en epibreer gezellig verder met Hekking van Es, reactie op Johan (man zonder naam) en jezelf.
Welterusten mijnheer de president, slaap zacht.

Reactie: (Fred)
3-11-2007, 10:07
Nee Johan, zo kom je er niet vanaf, lekker allerlei beschuldigingen de wereld inslingeren en er geen bewijzen bij leveren, want die heb je natuurlijk niet.

En dan iemand die je daar op aanspreekt zogenaamd maar even gelijk geven om van de discussie af te zijn, dat is wel heel erg laf van je ...........

Het is de tóón die de muziek maakt, en die is heel erg vals.

Minderwaardige reactie van je op een goed verweer.

Reactie: (Johan)
2-11-2007, 19:39
Nou reactie op Johan (held zonder naam). Je mag helemaal gelijk hebben hoor. Een boel mensen weten beter. Doe de groeten aan je vriend.

Even voor jou wijs-en alwetenheid een citaat van jezelf;

Als men dat vertrouwen niet heeft, stemt men op anderen op de lijst. Dat hebben we bijvoorbeeld bij mark Rutte gezien.

Inderdaad. 1366 stemmen van de 8690 is wel erg veel vor iemand die op een onverkiesbare plaats stond, vind je niet ? Jij doelt op Verdonk en die stond op nummer 2 van de verkiezingslijst van de VVD. Tonnaer was door jouw held verbannen naar een plaats die geen perspectief bood. Wees blij met je gelijk en geniet ervan. Eigen beleving en wat er zich heeft afgespeeld blijken maar weer eens te verschillen. Mogen we nu je gelijk hebt gekregen deze discussie sluiten ? Of wil je van Es nog verder de hemel inprijzen ?


-

Reactie: (reactie op Johan)
31-10-2007, 16:42
NB: en je opmerking dat Van Es ook zijn greep in het potje gedaan had, heb je helemaal niet gestaafd.

Reactie: (reactie op johan)
31-10-2007, 16:37
Beste Johan, de opmerking dat Van Es er van wist en zijn mond hield is geen bewijs, maar alleen opnieuw een beschuldiging zonder bewijs. Het bouwfraudeonderzoek was in 2002 en liep over omkoopkwesties in de jaren daarvoor. Toen was Van Es nog geen wethouder van financiën en van het grondbedrijf, dus waarom zou hij iets van de bouwfraude geweten hebben?

Verder verkondig je nogal wat onzin. Veel mensen stemmen in Nederland op de nr. 1 op een kieslijst, maar dat doen ze dan wel bewust om vertrouwen in de lijsttrekker uit te spreken. Als men dat vertrouwen niet heeft, stemt men op anderen op de lijst. Dat hebben we bijvoorbeeld bij mark Rutte gezien.
Dat een meerderheid van de PvdA-stemmers op Tonnaer gestemd zou hebben, is helemaal flauwekul. Het lukte Tonnaer al niet eens om echt veel hoger op de kieslijst van de PvdA te komen, en zijn 1366 stemmen steken schril af bij de 3325 stemmen die op Van Es uitgebracht zijn. Ook de nieuwe fractievoorzitter Judith de Jong haalde met 1015 stemmen veel stemmen binnen, en dat zonder eigen campagne. In totaal haalde de PvdA 8690 stemmen. Dus ik zou voorstellen dat je zelf geen onzin meer uitbrult. Mensen die alleen maar onzin van de koude grond verkondigen hebben we al genoeg in Nederland, en vooral op allerlei internetsites.

Reactie: (Belangen ver H 80)
29-10-2007, 20:17
Heerlijk om te lezen dat er meerde mensen zijn die op de hoogte zijn van onze werkwijze van ons corupte wethoudertje van Es.
van Es slappe lul van de eeuw./

Reactie: (Johan)
29-10-2007, 00:14
Beste reactie op Johan. Bewijzen kan ik je nog geven ook. En gek he dat die narcistische van Es meer stemmen heeft gehaald dan Tonnaer (mijn vriend trouwens ook niet, maar hij heeft wel een kwart van het aantal stemmen van de PVDA destijds binnengehaald). Van Es stond namelijk1 op de kieslijst. En als je een iq hebt wat hoger ligt dan 3 dan zou je moeten weten dat, uitzonderingen zoals in dit geval daargelaten, mensen altijd op nummer 1 op de kieslijst stemmen. Ik heb zeker niet op Tonnaer gestemd, maar een meerderheid van de PVDA stemmers wel. Dat impliceert in het kort dat de kiezer meer vertrouwen in Tonnnaer dan in van Es had. En dat de twee elkaar niet lagen was al lang geen politiek geheim in politiek Hoorn. Eerst verdiepen in zaken voor je wat brult. En die ijdeltuit van van Es gaat er zo prat op dat hij zo lang in de politiek zit (hij weet niet eens meer wat er in de maatschappij cq onder de Hoornse bevolking) speelt. Van al die fraudezaken was hij wel degelijk op de hoogte en deed er sowieso aan mee door alleen al zijn mond te houden. Net als de rest van de dames en heren politici. Allemaal boter op hun hoofd. Met van Es op de troon. Nogmaals, van Es, ROT OP !

Reactie: (Reactie op Johan)
28-10-2007, 11:48
Dat zijn zware beschuldigingen aan het adres van de heer Van Es, Johan. Je zult met bewijzen moeten komen, want anders is dit gewoon smaad.
De heer Van Es had overigens beduidend meer stemmen dan de heer Tonnaer bij de gemnteraadsverkiezingen. Dat de PvdA in Hoorn toen veel stemmen won, was overeenkomstig de landelijke trend, en ook doordat de SP niet meedeed (de Hornse SP’ers waren volgens hun eigen landelijke partijbureau ongeschikt voor deelname in Hoorn).

Reactie: (Johan)
27-10-2007, 19:02
En wanneer wordt van Es (wethouder Hekking), de dictator van de PvdA in Hoorn nu eens weggeschopt ? Bouwfraudezaak begint weer opnieuw, van Es wist er destijds van. Heeft ook zijn greep uit het potje gedaan. Volledig wanbeleid en totaal onbekwaam voor welke (politieke) functie dan ook. Alleen maar ijdeltuiterij. Des te schrijnender is het dat de Hoornse politiek blijkbaar alles van deze veel ingenomen ijdeltuit slikt. Van Es, Rot op ! om met een Ajax leus te zeggen.

Reactie: (D!RK)
26-10-2007, 20:45
Doe als Rita, en neem je zetel, ze hadden voor de verkiezingen als ze jou niet meer wilden je niet op de lijst moeten plaatsen, en gezien de voorkeurstemmen....
Er zijn meerdere partijen die graag een zetel van deze ex wethouder binnen halen, dus accepteer deze Partij van de Afscheid....

Vele stemmers rekenen op een duidelijk en afwijkende toon binnen deze arbeidersbeweging!