Boothuizen en hotel in jachthaven Schelphoek

ingevoerd op 29-10-2007

Het college van B en W kiest voor 16 boothuizen en een wellnesshotel met 15 tot 20 kamers in de toekomstige jachthaven Marina Kaap Hoorn aan de Schelphoek. Dit als alternatief voor de 25 waterwoningen, die naar mening van Gedeputeerde Staten in strijd zijn met het streekplan. Met de alternatieve invulling kan het dierenasiel op zijn plek blijven.

Bovendien krijgen bezoekers van het aangrenzende schelpenstrandje hun gewenste horecavoorziening doordat ze gebruik kunnen maken van de horeca van het hotel.

De boothuizen bestaan uit een overdekte bootstalling en een recreatiewoning die niet permanent bewoond mag worden. Deze zijn ontworpen door architect Piet Boon. Het hotel moet met name onderdak bieden aan bezoekers van het zeilopleiding- en zeilwedstrijdcentrum en aan watersporters die voor dagjesvaart een boot huren.

Bezoekers van het schelpenstrandje kunnen gebruik maken van de horecavoorziening van het hotel dat via een brug bereikbaar is vanaf het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Alle bebouwing wordt drijvend uitgevoerd. Verder is het centrale parkeerterrein voor de jachthaven in zuidelijke richting verschoven, waardoor het dierenasiel van de stichting Heberdina Japin Timmer op zijn plek kan blijven. Het college is van mening dat deze recreatieve invulling past binnen de kaders die door de provincie zijn gesteld en dat deze een verrijking is voor de jachthaven.

Vooruitlopend op de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan, heeft het college eind september vrijstelling verleend voor het realiseren van de jachthaven. De vrijstelling heeft betrekking op alle onderdelen van de jachthaven, met uitzondering van de waterwoningen. Het college heeft de nieuwe invulling van boothuizen en hotel voorgelegd aan de gemeenteraad en aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Naar verwachting geven beide bestuursorganen binnen twee maanden hun reactie. Als deze positief is, dan wordt de nieuwe invulling ingepast in het nieuwe bestemmingsplan ‘Schelphoek 2006.’ 

De vrijstelling biedt de mogelijkheid om met de uitvoering van een belangrijk deel van de jachthaven te beginnen. Ook de benodigde vergunningen zijn inmiddels verleend. Rijkswaterstaat heeft een vergunning verleend in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatwerken. Daarnaast is de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet rechtsgeldig geworden, nadat de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer haar bezwaarschrift tegen deze vergunning had ingetrokken.

Verder is onlangs met Domeinen overeenstemming bereikt over de verwerving van het voor aanleg van de haven benodigde wateroppervlak. Het gaat hier om circa 25 hectare van het Markermeer.

De nieuwe jachthaven is bedoeld om aan de huidige vraag naar ligplaatsen aan de Noord-Hollandse kust te voldoen en tegelijkertijd de faciliteiten voor (jeugd)zeilen te verbeteren. Jachthaven Marina Kaap Hoorn telt 800 ligplaatsen. Voor de jeugd komt bij de jachthaven een nautisch kwartier waar ze zeilopleidingen en wedstrijdtrainingen kunnen volgen. Ook de minder valide jeugd kan hier gebruik van maken.

De nieuwe jachthaven komt te liggen ten westen van de strekdam die ligt tussen het bedrijventerrein Schelphoek en het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Op de strekdam komt een promenade. Hieraan worden havengebonden bedrijven en winkels gesitueerd. 

De nieuwe jachthaven is een initiatief van De Peyler Projektontwikkeling en de Stichting Marina Kaap Hoorn in samenwerking met de gemeente Hoorn en de Provincie Noord Holland. Naar verwachting start De Peyler in februari 2008 met de aanleg van de jachthaven. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2009 Marina Kaap Hoorn in gebruik kan worden genomen.