Finalist uit Hoorn landelijke wedstrijd voor wijk- en loopbaanverbetering

ingevoerd op 6-11-2007

Eric Harperink (47) uit Hoorn is erin geslaagd door te dringen tot de finale van de Baanbrekerprijs 2007.  Het plan waarmee Harperink werd genomineerd is het samen met andere werklozen opzetten van een draadloos communicatienetwerk in de wijk Kersenboogerd. Het idee is gebaseerd op het bestaande Wireless Leiden.  Harperink ziet  in het plan mogelijkheden om  buurtbewoners bij elkaar te brengen, en werk voor zichzelf en enkele medestanders te creëren.  Harperink neemt het in de finale op tegen 27 andere kandidaten. De finale is op 15 november a.s. in Rotterdam.

Met de Baanbrekerprijs 2007, die als thema heeft: Werk zat in je buurt!, werden werkloze mensen met ideeën gezocht om de wijk te verbeteren én uit de eigen werkloosheid te komen.  Gedurende de wedstrijdperiode ( 1 september – 15 oktober) werden bijna 100 plannen ingezonden. De plannen zijn afkomstig uit het hele land.  De organisatie is daarmee zeer ingenomen aangezien de plannen van mensen komen die grotendeels woonachtig zijn in een achterstandswijk.  De plannen zijn zeer divers: van een biologisch tuintje bij een wijkschool tot eigen ondernemingen in de horeca en diverse soorten dienstverlening.  De wedstrijd is een initiatief van maatschappelijk investeerder Start Foundation en wordt mede gedragen door o.a. Aedes, RVU, de Nederlandse Bibliotheken, MVO Nederland, SEV, BoaBorea, Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten en Movisie.

Wim Kok maakt op 15 november in Rotterdam na de finale de winnaars bekend van deze landelijke wedstrijd. Dat zullen er meerdere zijn. Winnaars worden daarna vanaf 2008 via een aparte training voorbereid op de uitvoering van het eigen project of de eigen onderneming in de wijk.  Voor coaching, contacten en financiële middelen wordt in dat vervolgtraject gezorgd.

Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. In het bestuur zitten onder meer oud-premier Wim Kok en oud-minister Bert de Vries. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland.  Met deze editie van de Baanbrekerprijs wil Start Foundation ondernemende werklozen een steun in de rug geven en de aanpak van de wijken (mede) in handen geven van bewoners.