Raad brengt wijzigingen aan in begroting

ingevoerd op 8-11-2007

De gemeenteraad van Hoorn heeft de Programmabegroting voor 2008 vastgesteld.  De gemeenteraad heeft daarvan uiteindelijk 13 amendementen en 9 moties aangenomen.
 
Een amendement wordt ingediend door een fractie of een raadslid en is een aanpassing of wijziging van een tekst in de Programmabegroting. Met een motie wordt een verzoek of oproep aan het college gedaan, om iets uit te werken. Er was opvallend veel overeenstemming binnen de gemeenteraad.  Maar liefst 11 amendementen en 5 moties werden unaniem gesteund.

Jongerengemeenteraad
Alle fracties stelden voor 8.000 euro te reserveren voor het instellen van een jongerengemeenteraad. Gebleken is dat de jongerenraad onvoldoende functioneert. Het project ging goed van start, maar het bleek moeilijk om jongeren voor langere tijd te betrekken. Om jongeren toch te interesseren voor politiek en bestuur is het idee van een jongerengemeenteraad aangedragen, naar voorbeeld van het succesvolle project kindergemeenteraad. 

Evenementenbeleid
VOC Hoorn, VVD, D66 en Hoorns Belang namen het initiatief om 50.000 euro extra op te voeren voor evenementen. Eerder nam de raad al een motie aan waarin het verder gaan met succesvolle evenementen was bepleit. Wethouder De Boer bereidt een beleidsnotitie voor, die de afgelopen maand al besproken is in de commissie. De raad wil nu dus ook geld vrijmaken om evenementen te ondersteunen die de contacten binnen Hoorn kunnen verbeteren en/of die een toeristische impuls aan Hoorn kunnen geven.

Bos Blokweer
Het amendement over het bos Blokweer is ingediend door de VVD. Het is een productiebos dat wordt omgevormd tot natuurbos. De stichting Blokweergroen heeft vergevorderde plannen over hoe dit vorm te geven. Er is al een inrichtingsplan voor het bos dat door de gemeente in samenspraak met het Dorpenoverleg Blokker-Zwaag is opgesteld. De raad heeft nu besloten om de financiering, die de gemeente anders in eigen hand had moeten doen, in de vorm van een subsidie aan de stichting Blokweergroen te verstrekken. Een week voor de raadsvergadering heeft de stichting Blokweergroen hun plannen nog gepresenteerd in de Stand, dat is een mogelijkheid om voorafgaand aan een commissievergadering gedurende een half uur een presentatie te houden voor raadsleden van eigen initiatieven.

Bomenbeleidsplan
Het openbaar groen in de stad moet voor nu en in de toekomst behouden blijven. Het is een onlosmakelijk onderdeel van de stad. De raad geeft hieraan, op initiatief van PvdA en GroenLinks, extra aandacht door geld te reserveren voor een bomenbeleidsplan. Het bomenbeleidsplan moet   duidelijkheid geven over de status en het onderhoud van het groen.

Bloemen in de stad
Bloemen in het straatbeeld zijn belangrijk voor de sfeer, beleving en uitstraling van de stad. PvdA, VOCH, CDA en VVD wilden bloemen weer expliciet terug in de straten. De inspiratie hiervoor kwam door het feestjaar omdat er in dit jaar meer versiering in de vorm van bloemen(perken) te zien was. Genoemde fracties wisten ook de rest van de raad voor dit plan te winnen.
 
Buddyproject
Vrijwillige coaches en buddy’s spelen een belangrijke rol in het verminderen van het sociaal isolement van mensen in een tijd waarin naar elkaar omkijken niet vanzelf spreekt. Het Regionaal Dienstencentrum West-Friesland in Hoorn organiseert coachings- en buddyprojecten, waardoor in Hoorn al meer dan 100 buddy’s actief zijn, waaronder relatief veel jongeren. Het dienstencentrum heeft een eenmalig bedrag van 4.500 euro nodig voor de activiteiten. CDA en PvdA hebben het initiatief genomen om dit bedrag in de begroting op te nemen.

Pannaveldjes
De raad wil twee nieuwe pannaveldjes, kleine voetbalveldjes waar een tegen een of twee tegen twee gespeeld wordt. Sport, buiten spelen en ontmoeting zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren en ook voor een wijk in het algemeen. Indieners van het initiatief waren CDA, Pvda, VVD en Hoornse Senioren Partij.

Subsidie Boterhal
PvdA nam het initiatief voor het volgende: in 2007 ontving de Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. een extra subsidie om een coördinator aan te stellen en het beleidsplan van de vereniging uit te voeren. Afgesproken is de extra subsidie te evalueren. Omdat de evaluatie niet kan plaatsvinden voordat is besloten over verlenging van het contract van de coördinator, heeft de raad besloten nog tenminste een jaar de extra subsidie te verstrekken.

Wonen boven winkels
Wonen boven winkels is een succesvol project. PvdA, CDA, GroenLinks en VVD benadrukken dat met dit project de woonfunctie wordt versterkt en de sociale veiligheid bevorderd in de binnenstad. De gemeenteraad wil dat er 200.000 euro wordt vrijgemaakt voor het vervolg ervan. Dit bedrag wordt afgeschreven in 2009 en 2010. Op 27 november voert de algemene raadscommissie een discussie over de evaluatie van wonen boven winkels.

GGD
In maart ging de raad akkoord met de fusie van drie GGD’s tot een GGD Hollands-Noorden. Daarbij was de voorwaarde gesteld dat de frictiekosten, de extra kosten verbonden aan het fusieproces, eenmalig een euro per inwoner zijn. Het college stelde voor dit bedrag ook voor de komende jaren te reserveren. De raad wees dit voorstel in een door alle fracties ingediend amendement af.

Integratieprijs
Op initiatief van D66 is besloten twee zogenoemde eenhoornzegels extra uit te reiken. De eenhoornzegel is een eenmalige waarderingssubsidie van 1.000 euro voor een project, persoon of instelling. De extra zegels moeten worden uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig, belangeloos en voorbeeldig hebben ingespannen om de integratie te bevorderen.