Nog meer nieuwe plannen Hoornse raad

ingevoerd op 8-11-2007

Met meerderheid aangenomen amendementen door de Hoornse gemeenteraad bij de behandeling van de begroting 2008:

Initiatievenpot
Het college stelde in de programmabegroting voor om eenmalig 50.000 euro te reserveren voor de ondersteuning van toeristische initiatieven. Op initiatief van de VVD besloot de meerderheid van de raad dat dit bedrag ook in verdere jaren moet worden uitgetrokken en dat ook culturele initiatieven voor een bijdrage uit de pot in aanmerking komen.

Toezicht en handhaving openbare ruimte
Er is een toenemende behoefte aan toezicht in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de controle op alcoholgebruik (door minderjarigen), zomer- en parktoezicht, vandalisme. Raad en college van Hoorn hebben hierover een grote ambitie uitgesproken, onder meer in het plan van aanpak ‘Koersen op sociale veiligheid’. De politie concentreert zich meer op kerntaken. Huftergedrag of ander sociaal onwenselijk gedrag is via die kerntaken niet altijd te bestrijden. Het voorstel van VOCH, CDA, VVD en Hoornse Senioren Partij is om extra toezicht en handhaving in te huren voor in elk geval deze bestuursperiode voor 150.000 euro. Het college moet nog wel met een projectvoorstel te komen.
Unaniem aangenomen moties

Future proof
Dit voorstel kwam van VVD. Raad en college zijn van mening dat de ambities zoals neergelegd in de Stadsvisie leidend zijn voor alle nog vast te stellen beleid met betrekking tot de toekomst van Hoorn. De samenstelling van de bevolking van Hoorn is geen statisch gegeven en brengt met zich mee dat in de toekomst andere eisen aan de inrichting van en de voorzieningen in onze gemeente gesteld worden. In het voorjaar van 2008 zal in een werkstuk duidelijk moeten worden gemaakt wat er moet gebeuren om Hoorn gereed te maken voor de toekomst, oftewel ‘future proof’.

Actief aanschrijfbeleid
Op verschillende plaatsen in de stad zijn leegstaande panden en braakliggende terreinen te vinden, die niet langer worden onderhouden. Op initiatief van de VOC Hoorn is een motie aangenomen die het college oproept een beleid te ontwikkelen dat de eigenaren dwingt iets aan het gebrekkige onderhoud te doen.

Klimaatbeleid
PvdA kwam met een voorstel over klimaatbeleid. De gemeenteraad wil voor juni 2008 samen met de milieudienst West-Friesland een bijeenkomst  organiseren, waarin een duidelijke visie opgesteld wordt en concrete milieudoelen worden geformuleerd en kaders gesteld. Daarnaast wil de raad onderzoeken of en hoe de twee zwembaden in Hoorn verwarmd kunnen worden door zonnepanelen.

Radicalisering
Uit recent onderzoek van de AIVD blijkt dat de polarisatie en radicalisering in Nederland in omvang, snelheid en intensiteit toenemen. Uit de lokaal georganiseerde debatten door de PvdA Hoorn over de Islam, blijkt dat door communicatie met de doelgroep en preventieve maatregelen veel bereikt kan worden. Het kabinet zet momenteel landelijk beleid en middelen ter beschikking om radicalisering te voorkomen. Daarbij moet in kaart gebracht worden wat er in Hoorn speelt op het gebied van radicalisering. De raad wil een plan laten opstellen.

Sociale wijkaanpak
PvdA, CDA, GroenLinks en VVD stelden in een motie dat het wijkgericht werken in de gemeente Hoorn voornamelijk is gericht op het aanbrengen van verbeteringen in de fysieke infrastructuur. Uit onderzoek blijkt dat bewoners voor een belangrijk deel de kwaliteit van het woon- en leefklimaat ontlenen aan sociale aspecten als betrokkenheid en sociale cohesie. Een sociale wijkaanpak, waarin het huisbezoek centraal staat, kan de problematiek achter de voordeur aan het licht brengen. Binnen 3 maanden wordt een themabijeenkomst over sociaal wijkbeheer georganiseerd.

Poëzie aan de gevels
D66 nam het intiatief voor een verzoek aan het college om in het kunst- en cultuurbeleid aandacht te besteden aan de mogelijkheid om poëzie op muren of gevels aan te brengen.
Met meerderheid aangenomen moties

Onderzoek indicatie Wmo
PvdA, VVD, CDA en Hoornse Senioren Partij bogen zich in een motie over de Wmo. Na de invoering van de Wmo heeft een grote verschuiving plaatsgevonden van indicering in de hulpverlening. Met name goedkopere hulp wordt nu toegekend. De raad wil de juistheid van de indicatiestelling door een onafhankelijk orgaan laten onderzoeken. De uitkomsten ervan dienen te worden betrokken bij een discussie over de gewenste en geleverde kwaliteitsniveau van de zorg.

Carnaval Zwaag
Het CDA bracht onder de aandacht dat de organisatie van de carnavalsoptocht in Zwaag de laatste jaren aan tegen stijgende kosten aanloopt. Deze kosten kunnen niet meer vanuit de exploitatie worden gedekt, waardoor een exploitatietekort ontstaat. De gemeenteraad heeft het college opgeroepen de mogelijkheden te onderzoeken om een structurele bijdrage te leveren aan de organisatie van de optocht. De raad acht deze van groot belang, omdat het de grootste optocht boven de rivieren is.

Speelplein Sint Jozefschool
De Sint Jozefschool is al enige jaren bezig geld bijeen te krijgen voor de aanleg van een nieuw, origineel schoolplein. Door de grote betrokkenheid van ouders, leerkrachten, leerlingen en de buurt is 28.000 euro van de benodigde 36.000 euro bijeengebracht. Een bijdrage van de gemeente behoort nu niet tot de mogelijkheden van het bestaande subsidiebeleid. De raad heeft op initiatief van het CDA het college verzocht het beleid aan te passen. De Jozefschool zou volgens de raad in elk geval een bijdrage moeten krijgen.