Hoorn betaalt ruim 15 miljoen euro voor Westfrisiaweg

OZB stijgt met 1,5% extra in 2009, 2010 en 2011.

Burgemeester en Wethouders van Hoorn gaan 15,4 miljoen bijdragen aan de opwaardering van de Westfrisiaweg. De totale kosten van de opwaardering van de weg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. In Hoorn zal de OZB worden verhoogd (bovenop de trendmatige verhoging) met 1,5% in 2009, 2010 en 2011 om bij te dragen aan de Westfrisiaweg.

Het bedrag van 350 miljoen euro kan niet alleen door de regio worden gedekt; een beroep wordt gedaan op het Rijk voor aanvullende financiering. Daarom wordt een Regioakkoord voorgelegd aan alle betrokken colleges van b en w, Gedeputeerde Staten en vervolgens aan de gemeenteraden en Provinciale Staten. Het college van Hoorn heeft ingestemd met het Regioakkoord.

De aanleg van de weg is een ingewikkeld project. De totale kosten kunnen niet geheel door de regio worden gedekt. Om deze reden wordt een beroep gedaan op het Rijk voor aanvullende financiering. Met het tekenen van het Regioakkoord wordt een signaal afgegeven. In het Regioakkoord hebben de partners afspraken gemaakt over het tracé en de financiële bijdragen. De provincie heeft in ieder geval een bijdrage van 100 miljoen euro toegezegd. De bijdrage vanuit gemeenten en bedrijfsleven bedraagt in totaal 68 miljoen euro. Dit bedrag is via een verdeelsleutel omgeslagen in een bijdrage per gemeente.

Bijdrage
De bijdrage van Hoorn komt uit op 15,4 miljoen euro. Dit bedrag wordt via een aantal voorzieningen gedekt. Zo zal er onder andere jaarlijks een bedrag van 390.000 euro worden gereserveerd en komt er een opslag van 10 euro op de prijs per vierkante meter uitgeefbaar bedrijfsterrein Westfrisia-Noord. Ook zal de OZB worden verhoogd (bovenop de trendmatige verhoging) met 1,5% in de jaren 2009, 2010 en 2011. Verder wordt er een geldlening afgesloten. Indexering van de bijdrage vindt plaats om prijsontwikkelingen en inflatie te kunnen corrigeren. De bijdrage van Hoorn valt hierdoor uiteindelijk hoger uit.

Westfrisiaweg, gedeelte Hoorn
De Westfrisiaweg is het Noord-Hollandse deel van de gewenste verbinding N23 van Alkmaar naar Zwolle. De N23 verbindt de kop van Noord-Holland met Oost-Nederland en Duitsland. Op dit moment loopt deze verbinding nog via de Randstad. De aanleg van N23 maakt onder andere de ontwikkeling van woningbouw en bedrijventerreinen mogelijk. Voor Hoorn zijn de volgende zaken van belang. De provinciale weg N302 (Westfrisiaweg) tussen de A7 en de Markerwaardweg wordt een 100 km-stroomweg met een verdubbeling van capaciteit naar 2x2 rijstroken. Vanwege de veiligheid en de doorstroming moeten kruisingen ongelijkvloers worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om kruisingen bij de Wogmergouw, de Oostergouw, de Strip (Bangert en Oosterpolder), de Noorderboekert en de Markerwaardweg.

Vervolg
Het financieringsvoorstel en het Regioakkoord worden 27 november behandeld in de raadscommissie en op 18 december voorgelegd aan de gemeenteraad van Hoorn.
Het Regioakkoord wordt, na onherroepelijke vaststelling ervan door de besturen van de gemeenten en Provinciale Staten, begin volgend jaar aangeboden aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Het ministerie bepaalt dan of dit project in aanmerking komt voor een rijksbijdrage. Een realisatieovereenkomst tussen Rijk en regio zal de definitieve basis vormen voor het feitelijke bouwbesluit. De start van de bouw wordt voorzien in de tweede helft van 2010.

Reacties
Reactie: (Roy)
13-11-2007, 21:11
En dan te bedenken dat ze het voor die 350 miljoen nooit kunnen bouwen maar dat dit weer een veelvoud van dit bedrag gaat kosten voor het allemaal klaar is.

Reactie: (devries)
9-11-2007, 18:21
Dus we betalen nog niet genoeg ? We betalen wegenbelasting, torenhoge accijnzen op de brandstof en slechts een klein deel wordt aan de wegen besteed, nu gaan ze de burgers extra belasten door de belasting op hun huisje te verhogen, het is een grote schande dat men dit durft te doen, het ergste is nog dat je er helemaal niets aan kan doen. Het loopt de spuigaten uit die uitbuiterij van onze duurbetaalde overheden!