OZB-verhoging volgens VVD-Hoorn nog niet nodig

ingevoerd op 9-11-2007

Tijdens de Algemene Beschouwingen van afgelopen woensdag heeft de VVD-Hoorn een schot voor de boeg gelost met betrekking tot de financiering van de opwaardering van de Westfrisiaweg. De door het college voorgestelde verhoging van de OZB kan volgens liberalen op zijn minst nog wel een paar jaar wachten.
 
Hoorn zal voor ruim 15 miljoen moeten gaan bijdragen aan de Westfrisiaweg. Hiervoor zijn en worden in Hoorn gelden gereserveerd. Dat is echter niet voldoende en daarom komt het college met een voorstel naar de raad om in 2009, 2010 en 2011 de OZB jaarlijks met een half procent te verhogen.
Verhoging van de lasten met meer dan de trendmatige verhoging ligt gevoelig in Hoorn. De VVD-Hoorn is hier een uitgesproken tegenstander van. “Natuurlijk breekt nood wetten”, aldus fractievoorzitter Harry van Lunteren, “maar de vraag is of die nood er nu al is”.

Met het schot voor de boeg heeft de VVD-Hoorn aangegeven eerst naar andere mogelijkheden te willen kijken. Zo zou er 1 miljoen euro van het overschot van 2007 ingezet kunnen worden als extra reservering. De verhoging van de OZB kan dan 3 jaar later ingaan.

Het financieel meerjaren perspectief van de Gemeente Hoorn is zodanig dat er de komende jaren naast de al vastgelegde reserveringen jaarlijks 500.000 euro extra te reserveren voor de Westfrisiaweg. Dat kan al in 2008 beginnen. Daarmee kan een verhoging van de OZB verder worden uitgesteld. Wellicht komt er van uitstel dan zelfs afstel.

Deze alternatieve financiering is voor de VVD-Hoorn in ieder geval de inzet voor het debat dat zal beginnen tijdens de commissievergadering van 27 november a.s. en zal eindigen tijdens de raadsvergadering van 18 december a.s.
“Natuurlijk vinden ook wij de opwaardering van de Westfrisiaweg noodzakelijk” besluit Van Lunteren, “maar wij hebben er ook nooit een geheim van gemaakt dat je de reserves van de gemeente moet inzetten voor de infrastructuur. Die overschotten zouden anders worden toegevoegd aan de reserves en daar zit wat ons betreft dus de ruimte die gezocht wordt. Een OZB verhoging al in 2010 lijkt ons echt niet nodig!”.