Burgemeester ergert zich aan alcohol-misverstand

ingevoerd op 9-11-2007

Alcohol-misbruik onder de Westfriese jeugd willen aanpakken en vervolgens gezellig toosten met minister Ter Horst. Dat moet bijna wel tot misverstanden leiden. Burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn is boos over de verwarring die is ontstaan want het champagne-achtige drankje was echt 100 % alcoholvrij...

In verschillende media waren de burgemeester en minister vrolijk toostend in beeld en volgens het Westfries Weekblad was het drankje helemaal niet zo onschuldig als gesteld. Toch blijft Van Veldhuizen volhouden dat het een alcoholvrije toost was: ”En ik weet echt wat ik proef”.
 
Lezers van de Weblog van de burgemeester reageerden ook al verbaast. Zo schrijft Léon Schaaf in een reactie op de site www.hoorn.nl :
”Met verbazing heb ik kennis genomen van de foto in het Weekblad van Westfriesland, waar u het glas heft nadat u met Minister Ter Horst een convenant heeft ondertekend.”
 
Ook Nol Simons reageerde:
”Stomverwonderd de vierkoloms foto in een weekblad gezien, met het desbetreffend onderschrift na het ondertekenen van een convenant om het alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 te verminderen. Van gezagsdragers mag toch wel enige pedagogische kwaliteit verwacht worden. Alleen al het ”proosten” had in dit verband vermeden moeten worden. Er zijn andere mogelijkheden om een akkoord wereldkundig te maken.”
 
Op zijn Weblog reageert de burgemeester geirriteerd op alle commotie: ”Ik kan u overigens geruststellen: natuurlijk stonden we daar, zoals ook ter plekke werd gezegd, met alcoholvrije champagne en ik weet echt wat ik proef. Niet alles is wat het lijkt. Een vraag stellen, bijvoorbeeld: ”Was dat echt champagne?”, is daarom respectvoller, dan meteen in het openbaar een hard oordeel te vellen over slecht voorbeeldgedrag. Dat is slecht voor uw en mijn humeur. Hoor en wederhoor. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. En nu maar weer concentreren op het echte probleem (te veel West-Friese jongeren drinken te jong en te veel), want daar heeft nu niemand het meer over. Nul procent alcohol onder de 16 jaar. Het weekend komt eraan: geef het goede voorbeeld en ik wens u in het algemeen al het goede.”
 
Maar misschien had onze burgervader gewoon moeten toegeven dat het minder gelukkig was om dit convenant op deze wijze (met een toost dus) te bezegelen.

In zijn reactie toont de burgemeester nog een ’bewijs’ van het alcoholvrije drankje door te linken naar een zeer vage afbeelding (een PDF van een fax?), zie onderstaande link:

De redactie van Hoorngids heeft maar even een betere afbeelding opgezocht van de Vini Vici-bubbels die de minister en burgemeester zouden hebben gedronken... zie hieronder

Reacties
Reactie: (m.schurink)
11-11-2007, 22:06
Wat een heisa over een stukje in onze nationale sensatiekrant. Ik verlang nog wel eens terug naar de tijd dat het not done was de T. te lezen.

Reactie: (jan)
10-11-2007, 14:31
De burgemeester kan wel van alles doorfaxen, een een of ander vaag zwart/wit prentje zegt niet zoveel, het doorgefaxte plaatje is al net zo knullig als het proosten met drank tegen drankmisbruik, en zeker met guusje die al bekend is uit de krant met drank op rijden. Wil de burgemeester de journalist voor leugenaar uitmaken ? Respect moet je overigens verdienen en niet afdwingen van de burgers door over je humeur te beginnen. Laat de burgemeester maar door de inwoners kiezen in plaats van door partijen naar voren geschoven te worden dan heb je sowiso al meer respect.

Reactie: (Afra)
9-11-2007, 22:46
Zeg, men kan het ook overdrijven he?! Het gaat tenslotte over: "Alcohol-misbruik onder de Westfriese jeugd." En volgens mij zijn Burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn, minister Ter Horst en andere aanwezigen op die avond hun jeugdige leeftijd ruim gepasseerd en was er geen sprake van alcohol-misbruik.

Als volwassenen kan en mag je op bescheiden wijze een drankje nuttigen, sterker nog, misschien was dit wel een goed voorbeeld voor de jeugd hoe het wél moet.

Ik geloof echt niet dat er zonder camera’s ook alleen sapjes worden genuttigd. Het moet dus kunnen dat bij wat voor gelegenheid dan ook er een alcoholische versnapering kan worden gedronken, dat is én blijft volstrekt normaal, pfffffff. Goed voorbeeld dus hoe het wél kan.

Reactie: (redactie Hoorngids)
9-11-2007, 22:14
Maar Hoorn haalt in ieder geval weer het landelijke nieuws...
Dit meldde de Telegraaf vrijdag:

Glas heffen op alcoholcampagne

AMSTERDAM - Minister Ter Horst heeft een nieuw convenant om het alcoholgebruik onder jongeren in Noord-Holland te verminderen

Het Westfries Weekblad heeft een foto van de minister die met burgemeester C. van Veldhuizen klinkt op de nieuwe actie om het alcoholmisbruik in de streek terug te brengen.

’Jongeren en alcohol gaan niet samen’, zegt Ter Horst. De krant heeft echter een wakkere verslaggever. Terwijl in de zaal werd gezegd dat het een alcoholvrije toost betrof, bekeek de schrijver van het verhaal de fles eens goed. Op de voorzijde de sticker ’West-FRIS-land’, maar op de achterkant bleek het om een brouwsel met 7.4% te gaan... En daar lusten de jongeren in Noord-Holland ook wel pap van!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt het bericht tegen. Volgens een woordvoerder dronk de minister een glaasje