Rocken tegen knokken, Inspired by Nadine

ingevoerd op 10-11-2007

1 december 2007, Manifesto Hoorn
Rocken tegen knokken
Inspired by Nadine


Bestellen van toegangsbewijzen in de voorverkoop is mogelijk door overmaking van €7,50 per kaart op rekeningnummer:
54.40.84.039 t.n.v. Nadine Foundation Hoorn, met vermelding van je naam, woonplaats, telefoonnummer en aantal toegangsbewijzen.
Je kaarten liggen klaar bij de ingang van Manifesto op 1 december vanaf 19.30 uur.Toegangsbewijzen op de avond zelf kosten €10,-.
 
Rocken Tegen Knokken is een festival wat eigenlijk niet gehouden zou moeten worden, en zeker niet voor de tweede keer!

In 2003 organiseerde de stichting ’Hoorn Tegen Zinloos Geweld’ dit festival voor de eerste keer op de Roode Steen in Hoorn. De bedoeling was om muzikanten een geluid te laten maken tegen zinloos geweld, dit was een daverend succes! Bands als o.a. Gemlitz, Colleen, Lock Stock ’n’ Steel, FUSK, Blizzard, Addiction en Violet hadden in hun ’set’ één nummer over/tegen zinloos geweld opgenomen. De sfeer op het plein was fantastisch en ook het weer zat ons toen mee, al met al een samenhorigheidsgevoel tegen iets wat verschrikkelijk is en wat helaas voortdurend het nieuws nog steeds haalt.
Zo ook op 2 december 2006, Nadine Beemsterboer uit Hoorn komt in Amsterdam om het leven door zinloos geweld. De wereld stond stil en Hoorn was getuige van de eerste stille tocht tegen zinloos geweld in Hoorn. We willen niet meer stil zijn, we willen niet langer toekijken hoe de maatschappij aan het verharden is. Daarnaast willen we dit soort berichten in de krant niet lezen. Zuchten, schouders op halen, om daarna ’gewoon’ weer verder te gaan. We moeten een geluid afgeven tegen deze manier van omgang met elkaar!
Wij blijven van mening dat muziek een universele taal is, die iedereen kan begrijpen. We moeten laten horen dat het zo niet langer kan!
Daarom helaas weer een Rocken Tegen Knokken; Inspired by Nadine.

Nadine Beemsterboer was wars van geweld, zowel tegen mensen als tegen dieren. Nadine was een veelbelovend talent in de media wereld en als danseres bij Dazzling. Nadine was vastbesloten beroemd te worden om met haar beroemdheid aandacht te kunnen verkrijgen voor het welzijn van dier en mens, dus zonder geweld!

Wij gaan Nadine daarbij een handje helpen, zoals zoveel mensen dat doen.
Rocken Tegen Knokken - Inspired by Nadine komt geheel ten gunste aan de Nadine Foundation. Deze foundation wil het gedachtegoed van Nadine levend houden, zie de website www.nadinefoundation.nl voor meer informatie hierover.
Jullie kunnen daarbij helpen om op 1 december naar Manifesto in Hoorn te komen want we zijn genoodzaakt dit geluid nog harder te laten horen dan in 2003!


Wat is zinloos geweld?
Zinloos geweld is een begrip waarmee een bepaald type geweldmisdrijven wordt aangeduid. In een publicatie van het Nederlandse Ministerie van Justitie werd het in 1999 als volgt omschreven: ”In het algemeen wordt onder zinloos geweld verstaan: een spontane vorm van fysiek geweld (of dreiging) waarbij het opzettelijk verwonden of doden van iemand centraal staat (expressief geweld).
Het geweld kenmerkt zich door zijn incidentele aard, en ook door de willekeurige wijze waarop de dader het slachtoffer kiest.” In de dagelijkse praktijk worden echter lang niet alle geweldsincidenten die in deze definitie passen ’zinloos geweld’ genoemd. Bovendien zijn er ook gevallen van ’zinloos geweld’ bekend die niet (geheel) beantwoorden aan deze omschrijving. ’Zinloos geweld’ is geen categorie in het Nederlandse strafrecht, maar een fenomeen dat maatschappelijke verontrusting en verontwaardiging oproept.

Het begrip ’zinloos geweld’ werd in zijn huidige betekenis in 1997 geïntroduceerd door Cees Bangma, districtschef van het politiekorps Midden-Friesland. Voor die tijd werd zo nu en dan over grootschalig oorlogsgeweld gesproken als ’zinloos’, maar de term had niet de morele lading die het nu heeft. Bangma schreef een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van de dood van Meindert Tjoelker op 13 september 1997 in het uitgaanscentrum van Leeuwarden. Hij deed daarin een oproep om op de daarna volgende vrijdag om elf uur ’s avonds een minuut stilte in acht te nemen ”om iedereen duidelijk te maken dat de Friese samenleving niet gedachteloos het oprukkende zinloze geweld aanvaardt” (Leeuwarder Courant, 16-09-97). De reacties op het initiatief waren massaal en voor het eind van de week was het begrip ’zinloos geweld’ gemeengoed geworden.
Er volgde een ware mediahype waarin niet alleen veel aandacht was voor het incident waarbij Tjoelker om het leven kwam en de nasleep daarvan (herdenking, begrafenis, het strafproces), maar ook voor de maatschappelijke reacties die de oproep van Bangma tot gevolg had. Bovendien werd wekenlang in de kranten melding gedaan van soortgelijke voorvallen. Rapportages van nieuwe en oude voorvallen (Joes Kloppenburg bijvoorbeeld) vulden de kolommen, waardoor onder de Nederlandse bevolking het idee ontstond dat het met het geweld in Nederland de pan uit begon te rijzen en dat er iets moest worden ondernomen om de geweldsspiraal te doorbreken.