Jarige stad Hoorn krijgt eigen kamermuziekfestival

ingevoerd op 12-11-2007

De dit jaar feestvierende stad Hoorn krijgt een eigen kamermuziekfestival. Van donderdag 22 tot en met zondag 25 november klinken op tal van historische lokaties kamerconcerten. De Stichting Kamermuziek Festival Hoorn heeft voor de programmering de jonge in Hoorn geboren violiste Birthe Blom aangetrokken. De winnares van het prestigieuze nationale vioolconcours Oskar Back heeft voor de concerten meest jonge Nederlandse musici gevraagd, die op tal van - ook internationale concoursen - prijzen in de wacht hebben gesleept.

Het festival besluit de festiviteiten die Hoorn viert in het kader van 650 jaar stadsrechten. Maar het is de bedoeling, dat ook in de komende jaren er festivals worden gehouden. De eerste editie is mogelijk door steun van de Stichting Hoorn 650, het Kersjes Fond en de Stichting Oosterkerk. Daarnaast is het festival mogelijk gemaakt door een substantiële gift van een particuliere muziekliefhebber.

Klinkende namen
De stichting heeft niet alleen Birthe Blom weten te strikken, er is ook een comité van aanbeveling aangetreden met - letterlijk - klinkende namen. Zo is naast Hoorns burgemeester Onno van Veldhuizen ook de in Hoorn woonachtige voormalige dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Jan van Ossenbruggen lid, evenals de concertviolisten Theo Olof, Christiaan Bor en Pierre Amoyal, pianist Jan Wijn en de vioolpedagoog Rudolf Zwartjes, die in Hoorn de eerste muziekleraar van Birthe Blom was.

Het kamermuziekfestival start op donderdag 22 november in de fraaie eeuwenoude Oosterkerk met de introductie van een nieuw kamermuziekgezelschap onder leiding van Birthe Blom: Camerata Florissimo. Violist Christiaan Bor zal het ensemble ten doop houden. Samen met Birthe Blom en haar ensemble speelt Christiaan Bor (oprichter en ook directeur van het Reizend MuziekGezelschap) Bachs dubbelconcert voor viool. Aan het openingsconcert wordt verder meegewerkt door pianist Martin Tchiba.

Feestelijk karakter
Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november zijn er vervolgens concerten (ook overdag) in eeuwenoude gebouwen als onder andere het Statenlogement, Foreestenhuis, patriciërswoningen en het voormalige onderkomen van de West-Indische Compagnie (nu het gebouw van de Loge der Vrijmetselaars). In het kader van de feestelijke opzet van het festival worden tijdens alle concerten de bezoekers verwend met koffie met wat lekkers, een hapje en een drankje. Ook is er een kamermuziekconcert in combinatie met een high-tea.
Het slotconcert op zondag 25 november (weer in de Oosterkerk) draagt als titel ’In de ban van de gipsy’s’. Het programma bestaat dan uit muziek met zigeunerinvloeden van onder andere de componisten Joseph Haydn, Maurice Ravel en Johannes Brahms. Tijdens het slotconcert is uiteraard artistiek leider Birthe Blom te horen, maar ook de Roemeen Dani Luca op cymbaal en het slotaccoord wordt dan verzorgd door het Zigeunertrio Vasile Luca.

Informatie
Een volledig programma is inmiddels te vinden op www.kamermuziekfestivalhoorn.nl of verkrijgbaar via 06-12153737. Op aanvraag wordt een folder met compleet programma toegezonden.

Kaarten kunnen nu al worden gereserveerd via 06-12153737. Een speciaal festivalbureau in de Oosterkerk voor kaartverkoop is open op maandag 19 tot en met woensdag 21 november van 16.00 tot 19.00 en van donderdag 22 tot en met zaterdag 25 november van 11.00 tot 18.00 uur.

Reacties
Reactie: (masteling, j.)
10-10-2009, 14:48
Gaarne ontvang ik een folder met compleet programma kamermuziekfestival hoorn 2009.
aan: j. masteling - com. ravenstr. 49-22 - 1624 TE Hoorn NH.
Met dank, joos masteling.