Gemeente stelt daders vernielingen tijdens scholierenacties aansprakelijk

ingevoerd op 27-11-2007

De gemeente Hoorn stelt de daders van de vernielingen in Hoorn tijdens de scholierenacties direct aansprakelijk. De gemeente wijst ook andere gedupeerden van vernielingen op de mogelijkheid om de schade te verhalen. Dat kan omdat de daders opgepakt en dus bekend zijn.
 
Afgelopen maandag, 26 november, werd bij acties in Hoorn een bushokje vernield en werd een parkeermeter opgeblazen. De schade aan het bushokje loopt tegen de 1.000 euro, die aan de parkeermeter tussen de 500 en 1.000 euro. De parkeermeter is eigendom van de gemeente. Het bushokje is eigendom van CBS Outdoor waarmee de gemeente een overeenkomst voor plaatsing heeft. De politie heeft direct  de daders opgepakt.

Het direct aansprakelijk stellen past in het beleid van de gemeente om schade direct te verhalen op de daders. In dit geval zijn de daders bekend. In andere gevallen wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid van groepsaansprakelijkheid. Dat kan als wél duidelijk is dat een bepaalde groep vernielingen heeft aangericht, maar niet duidelijk is wie binnen de groep wat heeft gedaan. In dat geval worden de gegevens van alle groepsleden genoteerd en worden een of meer leden van de groep aansprakelijk gesteld. Dan is het aan hen of hun ouders om onderling uit te maken wie de schade betaalt.

Reacties
Reactie: (Sjaak)
27-11-2007, 15:56
Volkomen terecht! Dit is de enige manier om die aso pubers aan te pakken. Leren doen ze toch niet.