Minder woningen in Hoornse wijk Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 30-11-2007

De Gemeente Hoorn heeft een nieuw plan opgesteld voor het centrumgebied van Bangert en Oosterpolder. Dit Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) is de basis voor de verdere planontwikkeling van het gebied waar voorzieningen en woningen komen.

Het centrumgebied, fase drie oost, van de wijk Bangert en Oosterpolder is gelegen tussen de linten Dorpsstraat en Bangert en ten oosten van centrale ontsluitingsweg van Bangert en Oosterpolder, de Strip. Rondom het centrumgebied bevindt zich het woongebied dat fase vier wordt genoemd. Ook voor fase vier is een SPvE vastgesteld. Het centrum biedt plaats aan maatschappelijke, commerciële en zorgvoorzieningen met  appartementen erboven.

Als gevolg van verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, ervaringen in het land en overleg met toekomstige gebruikers, is er voor gekozen een groot aantal voorzieningen te bundelen tot één geheel. Het gaat dan met name om twee permanente scholen met elk een peuterspeelzaal, de sporthal, buitenschoolse opvang en een buurthuis. Onderzocht wordt nog hoe een dergelijk gebouw het beste kan worden aanbesteed, beheerd en geëxploiteerd. Ook wordt gekeken of een combinatie met een schoolbibliotheek en een commerciële sportvoorziening wenselijk en mogelijk is.

Het SPvE voorziet ook in een parkeergarage onder de supermarkt. Deze is uitsluitend bestemd voor de bezoekers van de supermarkt. In de nieuwe opzet voor het centrumgebied van Bangert en Oosterpolder zijn minder woningen gepland. Naar verhouding ook minder dure woningen. Dit heeft te maken met gewijzigde inzichten over de markt voor appartementen in Bangert en Oosterpolder. Het aantal woningen gaat van 185 naar 105. 

Het gezondheidscentrum, dat in een apart gebouw wordt gehuisvest,  ziet de gemeente het liefst gecombineerd met een praktijkopleiding voor huisartsen van de VU in Amsterdam. Hierdoor kan het gezondheidscentrum uitgroeien tot een kenniscentrum voor huisartsen voor de gehele regio.

Met ingang van het nieuwe schooljaar kan een semi-permanent schoolgebouw in gebruik worden genomen achter het Serviceloket Bangert en Oosterpolder aan de Dorpsstraat. Deze school biedt de komende jaren onderdak aan twee 6-klassige scholen, een peuterspeelzaal en kinderopvang. De permanente scholen en de sporthal in het centrumgebied zijn naar verwachting in de loop van 2010 klaar. Het plan wordt op 11 december ter kennisname voorgelegd aan de raadscommissie.