Aanmoedigingsprijs voor Dienstencentrum West-Friesland

ingevoerd op 1-12-2007

Het Jeugdriagg Noord-Holland Zuid heeft met het project ‘Praten online’ de Cees Korverprijs 2007 gewonnen. Gedeputeerde Sascha Baggerman heeft de prijs, een bedrag van 10.000 euro en een sculptuur, gisteren uitgereikt. Het Dienstencentrum West-Friesland kreeg een aanmoedigingsprijs, 5.000 euro en een zeefdruk, voor het project ‘Lotgenotencontactgroep Rouw voor jongeren’.
 
De aanmoedigingsprijs is gegaan naar Lotgenotencontactgroep Rouw voor jongeren, van Dienstencentrum West-Friesland te Hoorn. Dit is een vrijwilligersorganisatie dat laagdrempelig lotgenotencontact biedt aan tieners tussen 12 en 17 jaar. Het project richt zich op nabestaanden na zelfdoding van een familielid of vriend(in). ‘Het onderwerp is momenteel zeer actueel. Het is goed om dat met behulp van deze prijs te erkennen’ aldus gedeputeerde Sascha Baggerman.
Het Dienstencentrum wil het geld inzetten om de lotgenotencontactgroepen en het onderwerp rouw bij jongeren meer bekendheid te geven , o.a. door het ontwikkelen van een website.

De Cees Korverprijs is in 2002 ingesteld door de provincie om innovatie in de zorg te stimuleren.  Vernieuwende projecten en activiteiten met een voorbeeldwerking op het gebied van zorgverlening komen in aanmerking voor de prijs, die is vernoemd naar een voormalige gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

De jury heeft dit jaar uit 35 inzendingen twee projecten gekozen die hun succes reeds hebben bewezen. Beide projecten vertonen enkele overeenkomsten. Ze richten zich allebei op jonge mensen met psychische problemen, die op een vernieuwende en laagdrempelige wijze een beroep op hulp kunnen doen.

De prijswinnaar van de Cees Korverprijs 2007 is:
Praten online / online hulpverlening, van het Jeugdriagg Noord-Holland Zuid te Haarlem. Doel van de website www.PratenOnline.nl is het verlenen van therapeutische hulp aan jongeren met depressieve klachten. De hulp wordt verleend met individuele, online(chat)hulp door professionele hulpverleners. Ook biedt de site een forum waarop jongeren elkaar kunnen steunen.

De jury vond het een aansprekend project dat zich met een innovatieve aanpak op laagdrempelige wijze richt op een kwetsbare groep jeugdigen. Sascha Baggerman: ‘ Het project sluit goed aan bij de reeds aanwezige hulpverleningsaanbod voor jongeren en ziet kans om jongeren te bereiken die anders buiten het zicht van de jeugdhulpverlening blijven.’

Bij de indiening van het project gaf de prijswinnaar aan het geld te willen besteden aan een uitbreiding van het hulpaanbod  voor jongeren op het gebied van angststoornissen.

De uitreiking van de Cees Korverprijs vond voor de achtste keer plaats.