Blauwe Schuit doet mee met schilderwedstrijd

ingevoerd op 1-12-2007

Heeft u zin om penseel, krijt of pen te hanteren? Om iets moois te maken? Om één van Nederlands fraaiste popsongs uit de sixties te vertalen in beeld? Om uw werk te tonen aan publiek? Schrijf u dit najaar in voor het Talens Palet 2008! Laat u inspireren door Boudewijn de Groot’s Als de rook om je hoofd is verdwenen en lever uw werk in bij De Blauwe Schuit, één van de 44 voorronden.
 
Het Talens Palet is dé landelijke wedstrijd voor amateurschilders en -tekenaars en vindt eens in de drie jaar plaats. Een (literair) thema is steeds de inspiratiebron. Nu vraagt de wedstrijd om verbeelding van Boudewijn de Groot’s Als de rook om je hoofd is verdwenen. Iedereen van 12 jaar of ouder, die schildert of tekent in zijn vrije tijd, is hierbij uitgenodigd een kunstwerk te maken, gebaseerd op De Groot’s thema. Professionele beeldend kunstenaars zijn van deelname uitgesloten, het Talens Palet is een prijs voor amateurs. Het Talens Palet wil namelijk niet-professionele schilders en -tekenaars stimuleren hun talent te ontwikkelen. Ook wil het Talens Palet de beeldende amateurkunst (4 miljoen beoefenaars in Nederland!) meer zichtbaar te maken.

Alle schilder- en tekentechnieken zijn toegestaan: olie-, acryl-, aquarel- en plakkaatverf, ecoline, pastel, conté, vetkrijt, potlood, pen en houtskool. Ook gemengde technieken of collages met genoemde materialen zijn toegestaan. Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 100 cm, inclusief de lijst. De stijl van werken is vrij. Een vakjury beoordeelt de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.

De wedstrijd kent voorronden op 44 plaatsten in Nederland, georganiseerd door centra voor de kunsten. Ook in Vlaanderen kan men deelnemen. De Blauwe Schuit, centrum voor kunsteducatie, organiseert de voorronde in de regio West-Friesland. Deelname staat open voor cursisten en niet-cursisten en kan tot februari 2008. De kunstwerken van de voorronde zullen worden geëxposeerd in De Blauwe Schuit van 8 t/m 25 april 2008. Op vrijdag 25 april vanaf 20.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden van de voorronden. Winnaars van de voorronden worden van 12 oktober tot 23 november 2008 tentoongesteld in CODA Museum te Apeldoorn. Op 11 oktober worden de winnaars bekendgemaakt, Boudewijn de Groot reikt de prijzen uit.
Inschrijven voor de wedstrijd kan via de website www.talenspalet.nl of De Blauwe Schuit, 0229-213962 of info@blauweschuit.nl .