200.000 euro subsidie voor ‘wonen boven winkels’

ingevoerd op 5-12-2007

Voor het project ‘wonen boven winkels’ wordt door de gemeente Hoorn in 2008 opnieuw subsidie beschikbaar gesteld. De gemeente trekt een bedrag van 200.000 euro uit. Daarmee wordt wonen in het winkelgebied blijvend versterkt.  Burgemeesters en wethouders stellen wel voor om alleen subsidie te geven voor projecten met sociale huurwoningen en/of sociale koopwoningen.

Enkele jaren geleden was er sprake van leegstand van verdiepingen boven winkels, vooral in het winkelgebied in de binnenstad. Volgens een inventarisatie uit 2003 bleek er leegstaande woonruimte te zijn voor ongeveer 150 appartementen. De gemeente heeft in 2004 een subsidieregeling voor het project in het leven te roepen en heeft vanaf 2004 per jaar 300.000 euro beschikbaar gesteld. Voor elke woning die boven winkels of andere functies in de binnenstad gerealiseerd wordt, werd een maximale bijdrage van 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld. Voor sociale huurwoningen of voor het maken van een zelfstandige opgang kon de bijdrage met 2.500 euro worden verhoogd. Voor het project ‘wonen boven winkels’ is een samenwerkingsverband gestart met IntermarisHoeksteen.

De gemeente had vanaf 2004 in totaal 900.000 euro beschikbaar gesteld. Voor 2007 was van dit bedrag nog ongeveer 100.000 euro over om eventuele aanvragen te kunnen betalen.

Het project is redelijk succesvol: tot nu is voor 71 woningen een bijdrage toegekend. Voor nog 10 woningen liggen er aanvragen. Van het nog beschikbare budget kunnen deze aanvragen worden gehonoreerd, waarna het totale budget van 900.000 euro is belegd met beschikkingen. Voor 40 woningen zijn er plannen.

Het versterken van de woonfunctie in de binnenstad, en dan vooral het winkelgebied, blijft wenselijk. Het streven blijft er op gericht om het uit de inventarisatie genoemde aantal van ongeveer 150 woningen te realiseren. Bij de toegekende subsidies zitten enkele projecten die als voorbeeldproject voor andere eigenaren van onroerend goed in de binnenstad kunnen werken, zoals het project boven de Schoenenreus aan de Gouw en het project van Stumpel aan de Grote Noord.

Burgemeester en wethouders stellen wel voor om alleen subsidie te geven voor projecten met sociale huurwoningen en/of sociale koopwoningen. Voor duurdere koopwoningen moet het mogelijk zijn om projecten te realiseren zonder bijdrage van de gemeente.
Het onderwerp staat op de agenda van de raadscommissie van 11 december.