Burgemeester van Hoorn sluit Growshop

ingevoerd op 5-12-2007

De ruimte waar Growshop Green-de-Luxe aan de Verlengde Lageweg was gevestigd, is op last van de burgemeester voor een jaar dicht. Aanleiding voor de sluiting is de vondst meer dan 5 kilo hasjiesj, een hasjpers en een snijmachine op 27 september dit jaar. Dit is een overtreding van de Opiumwet.

De vondst werd gedaan bij een gezamenlijke controle van drie growshops door Belastingdienst, politie, gemeente Hoorn, Milieudienst Westfriesland  en het Openbaar Ministerie. Gedurende de periode van sluiting mogen twee units van het bedrijfspand waar de drugs werden gevonden niet betreden worden. Dit betekent dat de bedrijfsruimte niet voor andere doeleinden mag worden gebruikt. Het bedrijf was overigens al gesloten.

De sluiting van de bedrijfsruimte past in het Hoornse veiligheidsbeleid en in het bijzonder het coffeeshopbeleid. Dit houdt in dat er in Hoorn onder strenge voorwaarden twee coffeeshops worden gedoogd. In alle andere openbare gelegenheden of voor publiek toegankelijke ruimten worden drugs niet toegestaan.

In februari 2006 werd ook al een growshop  voor een jaar gesloten naar aanleiding van de vondst van een grote hoeveelheid drugs. Een Hoorns café werd in mei 2007 om dezelfde reden gesloten.

Reacties
Reactie: (hans laan)
9-12-2007, 21:19
Vooruit dan maar, een gratis bijscholingslesje voor DIRK:
door gaan = doorgaan
eindeprodukten = eindproducten
Ieder bedrijf wat = elk bedrijf dat...
overtreed = overtreedt
word elk bedrijf= wordt elk bedrijf
Heb je het nu gesnopen, dirk?

Reactie: (D!RK)
9-12-2007, 10:37
Welke fouten? of de zinsopbouw, ik probeerde juist zo kort mogelijk te blijven, het bericht klopt, maar iedereen die zich niet aan voor zijn bedrijf geldende voorschriften houd....
Dus als je naast deze legale lampen ook iets meer in huis hebt, word je gesloten!
Verder heb je met verkoop van dit soort produkten een hogere controle kans dan normale artikelen!

Reactie: (jansen)
9-12-2007, 00:04
Gratis advies voor DIRK: eerst een cursus spellen volgen, dan pas schrijven.

Reactie: (D!RK)
6-12-2007, 15:56
Zolang dit onderstaande verhaal klopt kan hij onbeperkt door gaan, maar juist waar ze te ver gaan en eindeprodukten vinden worden gesloten!
Ieder bedrijf wat regels overtreed kan gesloten worden, als de overtreding ernstig genoeg is word elke bedrijf in elke tak gesloten!

Reactie: (volkskrant)
5-12-2007, 18:08
Bron: Volkskrant 3 dec 2007

Growshop is gewoon een soort tuincentrum

PURMEREND - De Kamer wil een verbod op de growshops – speciaalzaken voor de teelt van wiet. ‘Hoezo wiet?’ zegt de handelaar.

Dit is géén growshop. Ondernemer Roberto Vloeijberghs benadrukt het nog maar eens in zijn hal vol kweeklampen en ontluchtingsmateriaal. Hij is eigenaar van het bedrijf Greenline in Noord-Holland. En dat is uitsluitend een ‘technische handelsorganisatie’.

Vloeijberghs maakt zich geen zorgen over het voornemen van een meerderheid in de Tweede Kamer om winkels die materiaal voor de wietkweek verkopen, te verbieden. Deze zaken zijn volgens het CDA, de initiatiefnemer, ‘onderdeel van de georganiseerde wietteelt en -handel’ en moeten derhalve dicht.

‘Wiet vind je hier niet’, zegt Vloeijberghs in zijn winkel. ‘Met de verkoop van stekjes wil ik niets te maken hebben. We zetten ook niemand aan tot het kweken van wiet. Met onbekenden praat ik er niet eens over.’

Greenline verkoopt uitsluitend materialen die je bij ‘iedere Gamma of tuincentrum kunt kopen’, benadrukt hij. Daar hoort ook een kweekset van 260 euro bij ‘voor de beginner’, met een liter bloeivoeding van het merk Canna, dat naam heeft gemaakt in groeimiddelen voor cannabis.

Het bedrijf van Vloeijberghs, dat hij zo’n achttien jaar geleden begon, heeft vestigingen in Purmerend en Hoorn. Ook werkt hij met nog eens vier andere kweekwinkels samen op het gebied van inkoop en marketing. In zijn dubbele bedrijfshal op een industrieterrein in Purmerend ligt de handelswaar hoog opgestapeld. De gemeente komt geregeld controleren op brandpreventie en veilige opslag van onder meer bestrijdingsmiddelen.

Het aantal growshops in Nederland is de laatste jaren sterk gestegen; van 106 in 1999 tot circa 375 nu. Criminologen wijzen op de belangrijke rol die de winkels spelen in de illegale wietteelt. De winkels verdedigen zich doorgaans door te zeggen dat je met hun spullen gewoon planten kunt kweken. Moeten zij soms controleren wat de kopers doen met de groeilampen en meststoffen?

In Rotterdam vielen politie, justitie en andere overheidsdiensten vorig jaar 31 growshops binnen. In 17 gevallen bleek de opiumwet te worden overtreden, uiteenlopend van het in het bezit hebben van cannabis tot het kweken van wiet. In zes gevallen was sprake van diefstal van elektriciteit – het illegaal aftappen van het stroomnet voor de belichting van de plantjes.

Vloeijberghs kan alleen maar lachen om de commotie over de growshops. ‘De concurrentie is zo groot geworden, laat ze maar wat zaken dichtgooien. De een zijn dood is de ander zijn brood. Ik overleef het wel. Iedere verwijzing naar cannabis heb ik al lang uit de zaak laten verwijderen.’

Kleine wietkwekers kunnen overigens rekenen op de sympathie van Vloeijberghs. ‘Het zijn gewoon mensen die iets willen bijverdienen.’ Het aantal kwekers is de laatste jaren afgenomen, heeft hij gemerkt. ‘Mensen zijn bang dat ze uit huis worden gezet als er plantjes worden gevonden. Of dat de elektriciteit wordt afgesloten.’

Vloeijberghs waarschuwt voor een neveneffect van het verbod. De kweek wordt dan een zaak van grote illegale ondernemers, die de planten volpompen met bestrijdingsmiddelen. Als de regering dat per se wil, prima, zegt Vloeijberghs. Al heeft hij daar zelf verder niets mee te maken.