CDA content met nieuw financieringsvoorstel Westfrisiaweg

ingevoerd op 11-12-2007

Het CDA Hoorn is content met het nieuwe collegevoorstel ter financiering van de Westfrisiaweg, zonder dat de OZB (Onroerend Zaak Belasting) vooralsnog extra wordt verhoogd. Aanvankelijk kwamen B en W met een voorstel waarin zonder meer sprake was van een extra verhoging van de OZB, bovenop de trendmatige verhoging van de OZB.
 
“Dit nieuwe voorstel komt helemaal overeen met datgene wat we hebben gevraagd”, aldus CDA-raadslid Johan van der Tuin. ,,Het CDA vond het voorbarig van het college om de OZB nu al te willen verhogen ten behoeve van de Westfrisiaweg. Die weg moet er hoe dan ook komen en het geld ervoor dus ook. Maar wij willen daarbij pas aan een OZB-verhoging denken als het echt niet anders kan. Wij willen namelijk onze burgers niet onnodig belasten. Het CDA wilde dus dat het college ook manieren zou bedenken om dit te financieren waar geen OZB-verhoging aan te pas komt. Daar is het college dus goed mee aan de slag gegaan nu ze op een andere manier de lening voor de Westfrisiaweg willen financieren.

Bij de behandeling van het voorstel om de Westfrisiaweg op te waarderen hebben we gezegd dat deze enorme klus door moet gaan, maar dat we als CDA een andere keuze willen maken in de wijze waarop we dat financieren. Het college laat nu zien dat dat kan. Daar zijn we blij mee. Dat het college alvast aangeeft dat er bij de behandeling van de kadernota in juni a.s. opnieuw gesproken kan worden over een extra OZB-verhoging nemen we voor kennisgeving aan. Ook dan gaan we ervan uit dat het college zal bekijken hoe dit op een verantwoorde manier betaald kan worden zonder de OZB te verhogen. Dat is in ieder geval wel de inzet van het CDA en daar zullen we het college aan houden.”