Snellere hulpverlening jongeren

ingevoerd op 20-12-2007

De negen gemeenten in West-Friesland, bureau Jeugdzorg Noord-Holland en alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio gaan er samen voor zorgen dat leerlingen die hulp nodig hebben op tijd de juiste hulpverlening krijgen op de juiste plek.

Dit met als doel om in een zo vroeg mogelijk stadium problemen bij leerlingen te onderkennen en hen verder te begeleiden om erger te voorkomen, bijvoorbeeld dat leerlingen zonder diploma de school verlaten. Vandaag hebben de partijen hiervoor een convenant ondertekend.
Mevrouw M. Teuling van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, de heer G. P. Oud, voorzitter van de Stichting Samenwerkingsverband VO-SVO-West-Friesland namens de scholen voor het voortgezet onderwijs,  en wethouder de heer R. Witteveen namens de West-Friese gemeenten, hebben hun handtekeningen gezet onder het convenant zorgondersteuning voortgezet onderwijs.

De partijen hebben afgesproken dat op elke school een zorgondersteuner van bureau Jeugdzorg komt. Deze persoon is lid van het Zorgadviesteam van de school. De zorgondersteuner vormt de schakel tussen school en de jeugdhulpverlening. Het Zorgadviesteam bestaat verder uit leerlingbegeleiders en zorgcoördinatoren vanuit de school, een jeugdarts van GGD Hollands Noorden, een leerplichtambtenaar, en een vertegenwoordiger van OPDC West-Friesland.

In het Zorgadviesteam zorgen ze er samen voor dat leerlingen, die kortdurende hulpverlening nodig hebben, deze direct krijgen. Leerlingen die gespecialiseerde hulp nodig hebben, moeten op aangeven van het Zorgadviesteam binnen 14 dagen een indicatiestelling krijgen, waarmee ze externe hulp kunnen krijgen. De zorgondersteuner voert gesprekken met leerlingen en ouders en vormt een aanvulling op de bestaande zorgactiviteiten van de scholen.
 
Vorig schooljaar is bij het Atlas College, locatie Titaan en het Martinus College een soortgelijke werkwijze ingevoerd. Deze blijkt succesvol. Jongeren worden sneller geholpen met hun problemen, waardoor zij hun schoolopleiding hebben kunnen vervolgen of afronden. De overige scholen in het voortgezet onderwijs zijn in het nieuwe schooljaar (september 2007) met de nieuwe werkwijze gestart.
De overeenkomst voor zorgondersteuning beslaat een periode van drie schooljaren. De kosten bedragen  € 259.200,- op jaarbasis. De gemeenten in West-Friesland, Bureau Jeugdzorg Noord-Holland en het Samenwerkingsverband VO-SVO West-Friesland nemen daarvan elk eenderde deel voor hun rekening.