Klachten over nieuwe wijk Bangert-Oosterpolder

ingevoerd op 26-12-2007

De Hoornse PvdA-fractie maakt zich zorgen over enkele gebreken aan Hoorns jongste wijk Bangert-Oosterpolder. Raadsleden kregen recent tijdens een bijeenkomst met bewoners klachten over geluid van de Westfrisiaweg, de groenvoorziening en het gebrek aan parkeerplaatsen. Ook zorgt het overslagcentrum van Lidl voor overlast en is de wijk niet overal verkeersveilig. Volgens de PvdA zijn de klachten terecht en het College van B&W wordt om opheldering gevraagd in een brief.

Lees hier de brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn
en in afschrift de leden van de gemeenteraad.

 
Betreft: Wijkbijeenkomst Bangert en Oosterpolder

Datum: 25 december 2007

Geachte dames en heren,

De fractie van de PvdA heeft op 12 december jl. een wijkbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners van de 1e fase en toekomstige bewoners van de 2e fase van de wijk Bangert en Oosterpolder in café “De Witte Valk” in Zwaag.
De bewoners die op deze avond aanwezig waren  gaven aan dat zij naar tevredenheid wonen. Er waren complimenten voor de snelle aanpak van het college voor de speelplekken.


Maar zoals altijd in een wijk in aanbouw is er overlast. De bewoners gaven een aantal zaken aan waar wij ook uw aandacht voor willen vragen. De meeste vragen hadden betrekking op het openbare gebied. Maar er werden ook veel vragen gesteld over de opwaardering van de Westfrisiaweg. Vooral het aspect geluidshinder hield velen bezig.

Vooral de vragen over de gebreken in het openbare gebied vielen ons op. De gemeenteraad heeft als beleidsuitgangspunt een schone, hele en veilige leefomgeving geformuleerd. De 1e fase is nagenoeg afgebouwd. Wij willen u met een aantal voorbeelden aangeven waar er gebreken zijn.
 
1.Openbare gebied
De groenvoorziening in deze 1e fase is voor 50% niet afgemaakt terwijl er al geruime tijd wordt gewoond. Er is geen groenvoorziening tussen het bedrijventerrein en de bebouwing. Er is geen voetpad bij het Waarschap ( appartementengebouw ) waardoor dit gebouw slecht bereikbaar is voor bewoners en mindervaliden.  Ook hier is het openbaar groen niet afgemaakt.  Er ontbreekt verlichting langs de Strip. Nabij de boerderij Philadelphia aan de Dorpsstraat liggen de stelconplaten waar de fietsers over rijden voor een deel los en loopt het water niet goed af. Bovendien is het hier gevaarlijk voor fietsers. Er ontbreekt ook een voetpad langs de Dorpsstraat nabij dit punt. En verder is gevraagd of er een groenvoorziening komt tussen de ventweg en de Westfrisiaweg.
De PvdA verwacht dat deze zaken snel worden opgelost.
 
2.Parkeren
De parkeernorm wordt als te krap ervaren. Dit komt omdat velen hun auto niet op de daarvoor bestemde parkeerplaats op het eigen erf parkeren. Dit heeft te maken met de smalle opstelstrook voor de auto op het eigen erf waardoor er vanuit de garages geen fiets meer langs kan. Hierdoor parkeren velen de auto op het openbare gebied. In de parkeernorm is hier geen rekening mee gehouden. De uitkomst is dat er en parkeerprobleem is ontstaan. De parkeernorm op het eigen terrein telt voor 0,8 mee in de algemenen norm. De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder gezegd dat de problematiek van het parkeren in dit gebied beter moet. Nu wij met klachten hierover worden geconfronteerd vragen wij hier uw nadrukkelijke aandacht voor.

 
3.Verkeersveiligheid
Velen maken zich al zorgen over de verkeersveiligheid op de linten en de oversteekbaarheid van de Strip. De semi-permanente school wordt gevestigd nabij het servicepunt. Het autoverkeer op de linten neemt toe. De Dorpsstraat wordt als sluiproute gebruikt door het gemotoriseerd verkeer waaronder het vrachtverkeer. Voor de veiligheid van de kinderen en de ouders die volgend jaar per fiets naar school gaan dienen naar onze mening maatregelen te worden genomen. Wij hopen op een snelle actie van het college omdat er nog maar 8 maanden zijn te gaan. Overigens kwamen er veel vragen op ons af over een veilige oversteek van de Strip. Aandacht hiervoor is noodzakelijk.


4.Geluidshinder
Er zijn zorgen geuit over de geluidshinder. De bewoners vinden dat er geluidschermen moeten worden aangebracht. Als de opwaardering van de Westfrisiaweg gereed is zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook geluidsschermen worden geplaatst. Maar ook in de bestaande situatie is er al sprake van overlast. De aanleg van een geluidsvoorziening langs de ventweg is naar ons oordeel onontkoombaar. Bovendien is er veel overlast van de vrachtwagens van Lidl. Er zijn met dit bedrijf afspraken gemaakt over de aantallen vervoersbewegingen langs de ventweg. Wij vragen u om dit nauwkeurig te volgen en de afspraken te controleren.

 
Samenvattend.
Wij zijn in het plangebied geweest om te bezien of de klachten terecht zijn. Naar ons oordeel zijn de genoemde klachten terecht. De PvdA is van mening dat de groenvoorziening in de 1e fase vooral aandacht verdient. Dat is voor het wonen in deze wijk van groot belang. Ook de verlichting zal zo spoedig mogelijk in orde moeten worden gemaakt. 
De PvdA rekent op een snelle aanpak van de zaken die in deze brief zijn genoemd.


Met vriendelijke groeten,
 
SimonBroersma
Piet Bruijns
namens de fractie van de PvdA

Reacties
Reactie: (devries)
28-12-2007, 14:42
Jeetje wat een verassing, het gaat duidelijk om de centen in deze wijk, kwantiteit voor kwaliteit en meer respect voor de winsten van de ontwikkelaars dan de behoeften van bewoners, geknoei van de 1e orde.

Reactie: (bewoner)
27-12-2007, 18:24
Het amateurisme en geknoei van de gemeente ambtenaartjes is wederom niet te overzien.....
Hopeloos.