OLB ziet niets in ondergrondse ’kliko’s’ in binnenstad

ingevoerd op 27-12-2007

Het Overleg Leefbaarheid Binnenstad (OLB) in Hoorn ziet geen heil in de plannen voor ondergrondse vuilcontainers in het oude centrum. In een brief aan gemeenteraad en College van B&W schrijft de voorzitter van het OLB: ”Naar onze stellige overtuiging is de kliko niet alleen slecht in de Binnenstad, maar vooral onnodig.” In de brief komt men met een aantal alternatieven en vraagt men om nogmaals goed onderzoek te doen.

Lees hier de brief van het OLB:

Aan: het College van burgemeester en wethouders van Hoorn en de gemeenteraad van Hoorn

Hoorn, 20 december 2007

Geacht College, geachte leden van de Raad,
Op 21 november 2007 had het Overleg Leefbaarheid Binnenstad (OLB) de heer E. Broersma van Holland Collect als gastspreker. Hij heeft ons geinformeerd over de ontwikkelingen in het ophalen van huisvuil, met name via ondergrondse containers in de Binnenstad.

Het bleek dat meer dan 100 containers in de smalle oude straten van de Binnenstad geplaatst zouden moeten worden. En om te voorkomen dat er schaarse parkeerruimte wordt opgeofferd zou dit dan in de meestal smalle trottoirs moeten gebeuren.
 
Voordat er in de Binnenstad een star en onomkeerbaar stuk infrastructuur wordt aangelegd,  verzoeken we U met klem een aantal punten in overweging te nemen.
 
1.    Het historische aanzicht van de Binnenstad zal onnodig worden aangetast door de dekplaten van de vuilkliko´s. Ook al worden ze beplakt met namaak steenstrips.  
 
2.    De Binnenstad werd onlangs zeer zorgvuldig heringericht van uit een bepaalde historische visie, en het straatbeeld zou dan vervolgens weer door een andere dienst onnodig voor een belangrijk deel worden verknoeid. 
 
3.    De Binnenstad heeft meestal smalle straten en dus ook smalle stoepen. In deze beperkte loopruimte zou dan ook nog het klikogebeuren moeten plaats vinden. In plaats van een ochtend in de week zoals nu, zou de kliko dag en nacht toegankelijk zijn. Dit zal in de zomer  behoorlijk kunnen stinken,  omdat het oudste deel van de inhoud er dan vijf dagen kan liggen. Bovendien zal het openen en sluiten van de klep, én het vallen van de zak,  binnen in de woning zeker hoorbaar zijn. Het gevolg zal dus zijn een kompleet onnodige overlast. 
 
4.    Binnenstadsbewoners kregen in het verleden bij bouwaanvragen  voor het graven of heruitgraven van een kelder diverse malen te horen dat dit in een functionerend dijklichaam riskant en dus verboden was. Is dit nu ineens niet van toepassing op bijv het Grote Oost, of  Italiaanse Zeedijk?.  
 
5.    Een kliko in een smalle stoep vereist dat er diep wordt gegraven pal naast een gevel. Gevolgschade zal zeker niet onmiddellijk optreden; maar wat gebeurt er als dit na verloop van tijd wel het geval zal zijn. Wie is dan aansprakelijk? En voor wie is dan de moeizame bewijslast? 
 
6.    De zware vuilniswagens die er nu in de Binnenstad rijden zullen ook in geval van kliko´s moeten blijven rijden. Dus hierin zou er geen verbetering van de huidige situatie optreden.
 
7.    De hiervoor genoemde heer Broersma van Holland Collect zei ook nog dat de ARBOdienst het tillen van huisvuilzakken kan gaan verbieden. Diverse OLB-bezoekers vroegen zich onmiddellijk af of de ARBOregels dan niet ook zullen gelden voor bewoners. Ziet u het voor zich…: bejaarde mensen wandelend met hun huisvuilzak, op weg naar de kliko verderop? Een kliko in een nieuwbouwwijk is echt heel iets anders. De bewoner gaat daar met de lift omlaag  en vindt dan zijn kliko vlak bij huis, en in een royale omgeving.  
 
8.   Naar onze stellige overtuiging is de kliko niet alleen slecht in de Binnenstad, maar vooral onnodig.
Het OLB is sinds een drietal jaren deelnemer aan het bewonerspanel van Holland Collect. Daar zijn door ons en door anderen diverse alternatieven aangedragen. Waarom werd dáárin niet de oplossing gezocht? Bijvoorbeeld de huisvuilzak. Probleem daarbij: hij wordt al vóór het weekend op straat gezet. Oorzaak:   mensen gaan het hele weekend weg. Gevolg:… ze moeten wel!  Oplossing (?):… haal  NIET het huisvuil op tijdens de maandagochtend, maar op zaterdag of dinsdag .
                                          
Voorstel  1:  Zorg voor een diepgaande evaluatie van dit alternatief, in een grootschalige, langer durende proef, en met royale, en goed motiverende promotie. Dit is veel goedkoper, flexibel en omkeerbaar; het is vriendelijk voor ons ‘beschermde stadsgezicht’; en bovendien is de overlast dan minder en dus het draagvlak groter.
 
9.     We zijn van mening dat de aanleg van een klikosysteem niet alleen een onomkeerbare verandering is in de infrastructuur, maar dus ook onomkeerbaar op een belangrijk onderdeel van onze publieke dienstverlening en dus van onze leefbaarheid.
 
Voorstel  2:  We stellen u daarom voor om het draagvlak voor de aanleg van een klikosysteem te peilen in een representatieve Internetpanelsteekproef,  die de burger per onderdeel goed informeert en gelegenheid biedt om daarop te reageren. Kortom: een  leefbaarheidseffectrapportage, die een voor ieder transparante afweging maakt van álle kosten en baten: niet alleen de financiële-,  maar ook de historische-, de emotionele-, de esthetische-, de practische-, de technische-, de milieu-, en de parkeerkosten.


Namens de Agendacommissie van het  OLB,
 
Simon Commandeur, voorzitter OLB

Reacties
Reactie: (pingu)
5-1-2008, 23:12
En ik bedoel het scheiden van gft. Dit wordt al jaren niet meer gedaan in de binnenstad. Leuk voor die mensen die in andere delen van hoorn netjes alles scheiden in de groene en grijze bak terwijl hun medebewoners dit niet doen er hier ook geen kans voor krijgen.

Reactie: (Oberon)
2-1-2008, 22:52
Volgens mij gaat het hier in dit verhaal over huisvuil en niet over glas of papiercontainers??

Reactie: (pingu)
29-12-2007, 01:01
het lijkt wel of de gemeente in hoorn liever minder dan meer aan recycelen wilt gaan doen, HEEL ERG JAMMER!!! het wordt ons niet makkelijk gemaakt om te recycelen wanneer je in het midden van de stad woont waar je dus geen auto heb (omdat je die nergens kan parkeren0 en even naar Zwaag kan rijden om dan alsnog maar je gescheiden afval kwijt te kunnen.