Bestuurscommissie openbaar basisonderwijs zelfstandig verder

ingevoerd op 28-12-2007

Met ingang van 1 januari 2008 gaat de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs Hoorn en Medemblik verder als zelfstandige stichting. De gemeenteraad van Hoorn ging in november 2007 met de verzelfstandiging akkoord. De nieuwe stichting draagt de naam Talent.

Talent wordt nu het ‘bevoegd gezag’ van negen openbare basisscholen in Hoorn en basisschool De Meridiaan in Medemblik. In totaal bezoeken ongeveer 2800 kinderen de scholen en verzorgen ongeveer 280 personeelsleden het onderwijs.

Tot 1999 viel de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het openbaar basisonderwijs volledig toe aan het gemeentebestuur van Hoorn. In 1999 droeg de gemeente deze bestuurlijke taken over aan een bestuurscommissie, die formeel deel uitmaakt van de gemeentelijke organisatie. De volledige verzelfstandiging waartoe nu is besloten, heeft als voordelen, dat: de stichting een eigen planning- & controlcyclus kan volgen; de stichting de administratieve organisatie zo kan inrichten dat op eenvoudige wijze verantwoording kan worden afgelegd aan het Ministerie van Onderwijs; de stichting flexibel kan opereren tussen Ministerie en scholen; de gemeente een oplopend financieel voordeel tegemoet kan zien.

De stichting heeft een bestuur dat bestaat uit mensen die zich nauw verwant voelen aan het openbaar onderwijs. Zij worden benoemd door Burgemeester en Wethouders van Hoorn op voordracht van een benoemingscommissie.
Het bestuur geeft de beleidscontouren op hoofdlijnen aan, terwijl het voorbereidende en het uitvoerende werk grotendeels in handen is van de bestuursmanager en de schooldirecteuren. Zij krijgen daarbij vakinhoudelijke en administratieve ondersteuning van de medewerkers van het bestuursbureau, dat gevestigd is in het Statenlogement in de Nieuwstraat in Hoorn.