Start recreatief natuurbos Blokweer

ingevoerd op 11-1-2008

Vrijdag 11 januari zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de aanleg van het recreatief natuurbos Blokweer. Allereerst worden bomen gekapt. Deze werkzaamheden nemen een aantal weken in beslag. Vanaf half februari starten grondwerkzaamheden zoals het graven van nieuwe sloten. In september worden nieuwe bomen, struiken en gewassen geplant.

Om de veiligheid van bezoekers van het gebied te waarborgen, is het bos tijdens de grote werkzaamheden zoals het kappen en de grondwerkzaamheden, niet of minder bereikbaar.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is in Blokweer een productiebos met populieren van ongeveer tien hectare aangelegd met als doel het om te vormen tot een permanent bos. Dit bos ligt ingeklemd tussen de Oostergouw, de Koewijzend en de Westerblokker. Gekozen werd voor omvorming naar een recreatief natuurbos. Het eerste deel van het bos is enige jaren geleden gekapt om plaats te maken voor de nieuwbouw aan de Vriendschaplaan. Het overige deel van het bos, ongeveer 4,5 hectare, wordt gekapt om plaats te maken voor een recreatief natuurbos.

De Stichting Blokweer Groen heeft samen met de gemeente een ontwerp gemaakt voor het nieuwe bos. Ook MAK Blokweer, buurman van het bos, is bij de omvorming betrokken. Het huidige ontwerp is in overleg met het ecologisch adviesbureau NMA De Drecht tot stand gekomen. Het bos krijgt veel water waarin de oude cultuurhistorische kavelstructuur van Blokker terug te vinden is. Naast natuur en water komt er een vleermuizenkelder. Ook is er een rondlopend wandelpad van ongeveer 1300 meter en een even lang ruiterpad gepland. Verder zijn er plannen om op de locatie van het oude klooster ’Onze-Lieve-Vrouw-ten-Nieuwlicht’ een kloostertuin aan te leggen.

Voordat begonnen kan worden met de aanleg van het natuurbos moet eerst het restant van het productiebos worden gekapt. Vervolgens wordt het grondwerk uitgevoerd en worden paden aangelegd. Het planten van nieuwe bomen, struiken en gewassen vindt, afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden en het weer, in september 2008 plaats. Vanaf voorjaar 2009 is wandelen en spelen in het bos mogelijk.

Reacties
Reactie: (bewoner)
14-1-2008, 12:20
Ja het staat er echt!:

"aanleg van NATUURbos"

"voor aanleg van natuurbos moet eerst het restant van het productiebos worden gekapt."


Volstrekt zieke geesten. Volstrekt de weg kwijt.

Bovendien waarschijnlijk een omweg om uiteindelijk
alles te gaan bebouwen....... De bomen zijn dan al weg dus daar kan dan later niemand meer over protesteren........