Hoorn weer eens negatief in het nieuws?

ingevoerd op 17-1-2008

Het lijkt of onze mooie stad Hoorn toch relatief vaak negatief in het landelijke nieuws komt. Soms door zaken waar we met z’n allen, bewoners en gemeente, niets aan kunnen doen. Maar er zijn ook voorbeelden genoeg dat we met een ander (flexibeler) gemeentelijk beleid minder vaak de landelijke pers hoeven te halen. Het ’gedoe’ rond het oud papier inzamelen door daklozen zorgt in ieder geval weer eens voor ’slecht Hoorn nieuws’.
Zie onderstaand artikel uit de Telegraaf:

Bron: Telegraaf:

Daklozen riskeren megaboete met inzameling oude kranten

door Eric van Staten

ZWAAG -  Medewerkers van de stichting Dak- en Thuislozenopvang ’t Zwervertje in Zwaag hangt een forse boete of mogelijk zelfs een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd vanwege het illegaal ophalen van oud papier. 
  
Door een flink deel van Noord-Holland hebben de daklozen bij particulieren en bedrijven blauwe papiercontainers neergezet die wekelijks keurig worden opgehaald en geleegd. ”We zijn vijf jaar geleden met twintig containers gestart. Inmiddels hebben we er ruim 250 staan. En de aanvragen blijven binnenstromen. Veel mensen gunnen ons hun oud papier”, aldus Peter die met zijn daklozen maandelijks gemiddeld 15 tot 20 ton aan papier en karton inzamelt. ”Van de opbrengst wordt voor de daklozen eten en drinken gekocht, maar uiteindelijk is ons doel om een woning te kunnen huren of kopen waar we ook opvang kunnen bieden. We voorzien in ons eigen onderhoud. Subsidie hoeven we niet.”

 
Klachten
Het succes van het project is volgens de daklozen een doorn in het oog van andere instanties in de regio die zich ook bezighouden met ophalen van papier. ”Zij hebben klachten ingediend bij Holland Collect, dat namens de gemeente de afvalverwerking coördineert en de vergunningen uitgeeft. We hebben nooit geweten dat je een vergunning nodig hebt. Men kan ons een boete van 67.000 euro opleggen, maar ook een gevangenisstraf. Met dat laatste hebben we niet zoveel moeite. Dan hebben we tenminste onderdak.”

 
De gemeente heeft de daklozen gesommeerd de activiteiten te staken. Doen zij dat niet dan volgt er vervolging. ’t Zwervertje heeft inmiddels ook een vergunning aangevraagd, maar volgens de gemeente zijn die al vergeven.
 
Op de site van de Telegraaf zijn al zo’n 120 reacties te lezen, zie onderstaande link:

Reacties
Reactie: (Martin)
13-1-2011, 00:58
De gemeente zegt alles is vergeven aan vergunningen ,maar de gemeente heeft 1 instelling 5 wijken gegeven.Welke belangen hier spelen zal wel weer in de portemenee zijn.

Reactie: (Afrotja)
27-1-2008, 15:49
Als laatste nog even dit : is het niet zo dat dat oude papier en dergelijke van de mensen is die dat buiten zetten ? Laten we dan eens een opinie onderzoek doen wie wij vinden die het op mogen halen ! Van mij krijgen de mensen die het het hardste nodig hebben het want holland collect verdient er mij teveel aan en ik ben klaar met de monopolie.... net als kpn vroeger !!

Reactie: (Afrotja)
27-1-2008, 15:41
Mens houdt je mond eens en denk na !! Denk jij dat mensen moedwillig dakloos worden ? Kan jij in de winter onder een brug slapen ? Niet alleen junks of alcolisten zijn dakloos, zovele andere mensen ook !! En wij die ons ook mens noemen moeten eens wat meer compassie hebben met onze medemensen ? Dat maakt ons menselijk of juist onmenselijk ! Wanneer je hulp vraagt bij bv de instantie die jij noemt mag je er pas na 22.00uur in en rond 10.00uur smorgens moet je de kou weer in...nu jij Afra heb je nog wat menselijks te zeggen of blijf je maar uit je kaknek lullen/wartaal uitkramen??

Reactie: (Afra)
22-1-2008, 21:31
Nee, klussen afpakken van mensen die wel zo netjes zijn geweest én dus de moeite hebben genomen de benodigde papieren te bemachtigen, dan pas ben je ’goed’ bezig...not! Als je serieus wil worden genomen dan zal je gewoon moeten willen een plek te krijgen in de maatschappij. Schouders er onder zetten. Dit adres is vast wel bekend, zo niet, bij deze:

Hoorn
Opvangcentrum Hoorn, Stichting
Postbus 379
1620 AJ
HOORN
0229-249464
0229-247939

Daar weten ze vast wel wat te doen om iemand op de rails te krijgen, en anders weten ze wel de weg te wijzen op het gemeentehuis. Nederland < > hulpverlenersland. Met zielig doen en een houding ’wij weten van niks’ kom je nergens en bereik je inderdaad de status van zielig en een sukkel...

Reactie: (Afrotja)
22-1-2008, 01:02
Zielige Afra en Tja, het is ook nooit goed ! Wordt er gewerkt moeten de kortzichtige sukkels weer wat zeggen... Ik hoop voor jullie dat je nooit dakloos wordt want wat zullen jullie zich schamen!!!

Reactie: (Tja)
21-1-2008, 10:35
Onpartijdig maar:

Als je achter een vuilniswagen kan lopen kun je ook een baan zoeken en krijgen. Dus hoef je na een tijdje ook niet meer dakloos te zijn.

Voor de sportverenigingen: Als je clubje niet rond kan komen van de contributie dan is de kostprijs dus verkeerd toch?

Tip voor de dakloze:
Schrijf je wel even in bij Intermaris voordat je de gevangenis in gaat. Volgens mij is de wachttijd momenteel 4.5 jaar dus als je eruit komt hoef je alleen nog maar een baan te zoeken en je hebt zo een dak boven je hoofd.

Nou Afra dan is er tenminste nog iemand die geen vrienden maakt.

Reactie: (Afra)
17-1-2008, 22:35
Citaat: "Het succes van het project is volgens de daklozen een doorn in het oog van andere instanties in de regio die zich ook bezighouden met ophalen van papier."

Dan vraag ik mij af welke instanties dat zijn, clubs/verenigingen en dergelijke? Als dat zo is dan is het terecht dat deze hebben geklaagd. Beetje meer info hierover is wenselijk dacht ik zo. Bovendien is het ophalen van oud papier al zo lang bekend, men had kunnen weten dat hiervoor een vergunning nodig is. Ik kan mij echt niet voorstellen dat niemand dat wist. Ook niet bij wie dat papier/karton allemaal wordt gebracht???

Ik heb medewerkers van de stichting Dak- en Thuislozenopvang ’t Zwervertje zien rijden in een mooie ophaalauto, het gaat een beetje op een professioneel gebeuren lijken. Gaan we straks oud glas/grof vuil e.d. verzamelen?

Iedereen kan wel zoiets gaan beginnen en dat kunnen we niet hebben, diegene die wel de moeite hebben genomen een vergunning aan te vragen voelen zich terecht benadeeld, punt uit.

(en ik hou al helemaal niet van dat zielige gedoe door te schermen met daklozen- thuislozen, dat dit nodig is om te eten en drinken en eventueel een huis te huren/kopen voor verdere opvang, zo hou je ook deze manier van leven in stand, vaak zelf gekozen)

Yep, ik maak mij hier niet populair mee, maar zo zie ik het.

Reactie: (gemeente hoorn is gek aan het worden )
17-1-2008, 20:10
Niet te geloven zeg wat zielig van de gemeente hoorn. maar goed ik breng het wel persoonlijk bij de daklozen ik hoop hier mee dat iedereen de moeite gaat nemen om het ook zelf te brengen.
Laat holland collect gewoon het huis afval ophalen en de zwerfers het oud papier .