Fietsers in Hoorn vaak maar 1 lampje

ingevoerd op 18-1-2008

De staat van de verlichting van fietsers en bromfietsers lijkt gelijke tred te houden met de weersomstandigheden: hoe slechter het weer, hoe slechter de verlichting van de passerende (brom)fietsers. Vrijwilligers van VVN Hoorn e.o. hebben afgelopen week telkens een half uur voor de tweede maal de verlichting geturfd van de voorbijkomende scholieren op maandag, forensen op woensdag en kooppubliek op donderdag.

De scholieren en forensen scoorden hoger dan in december, respectievelijk 3 en 1 procent beter, maar het kooppubliek liet het behoorlijk afweten en bleef maar liefst 8% onder het percentage van vorige maand steken.

Omdat de aantallen scholieren en forensen – ook waarschijnlijk door het minder slechte weer en hun “gedwongen” dagelijkse rit – beduidend hoger lag dan die van de bezoekers van de verregende koopavond, was de totaalscore toch nog bijna 2% beter dan die van december: 75,7% tegen 74,0%.

Opvallend is dat ruim de helft van degenen, die geen volledige verlichting voeren, wel één brandend lampje – meestal de voorlamp – kunnen laten schijnen. Als deze verkeersdeel-nemers nu eens ook dat andere lampje laten repareren of aan hun fiets bevestigen, dan zou de positieve opbrengst bijna 90% bedragen, hetgeen de verkeersveiligheid zeer ten goede zou komen.

VEILIG VERKEER NEDERLAND afdeling Hoorn hoopt dat de controles van de regiopolitie tot een hoger lichtpercentage van deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers zullen leiden, want de half of onverlichte deelname aan het verkeer leidt, vooral bij slecht weer tot zeer gevaarlijke verkeerssituaties.
En de “kwetsbaren” maken zich zelf zo nog kwetsbaarder!

Reacties
Reactie: (Tja)
21-1-2008, 10:03
oei oei oei, wat een criminele die mensen met maar 1 licht. Het wordt steeds gevaarlijjker in hoorn. Kunnen ze niet beter in plaats van fietslampjes de overvallen gaan tellen. De conclusie die ik hieruit trek is dat je beter zonder licht kan fietsen want dan zien die overvallers je tenminste niet.