CDA: Oneigenlijk gebruik Flits-woningen Holenweg

ingevoerd op 26-1-2008

De Hoornse CDA-fractie vindt dat de gemeenteraad onjuist is geinformeerd over de plannen voor zogenaamde Flits-woningen aan de Holenweg. Dit soort woningen is bestemd voor ’noodgevallen’ maar nu zullen ook bewoners van Lindendael er tijdelijk worden gehuisvest. Het steekt het CDA dat omwonenden andere informatie hebben gekregen dan de raadsleden.

In een brief (ingekort om technische redenen) aan B&W vraagt men om opheldering:

Geacht college,
Op 8 februari 2007 schreef u in een brief aan de gemeenteraad dat IntermarisHoeksteen een plan heeft ontwikkeld voor 32 zogenaamde flitswoningen in 4 bouwlagen aan de Holenweg op het Philipsterrein.
“Hoewel het de bevoegdheid van ons college is om hiervoor een (tijdelijke) bouwvergunning te verlenen, willen we u toch graag deelgenoot maken van de plannen en uw opvatting hierover vernemen”, aldus de eerste alinea van uw brief.

......
Enkele maanden geleden vernamen wij bij gerucht dat de flitswoningen gebruikt gaan worden als wisselwoningen.
Dit leek ons sterk, maar toch vroegen we in een commissievergadering in september jl. aan de heer J.H. van Es, wethouder voor ruimtelijke ordening, of dit gerucht op enige waarheid kon berusten. De wethouder zegde toe dit te zullen uitzoeken.
Verder lazen wij in een folder van Lindendael dat bewoners in verband met de verbouwing ondergebracht gaan worden in deze flitswoningen. In de commissie hebben we hiervan melding gemaakt, waarbij de wethouder aangaf hier kennis van te dragen. Bovendien meldde hij dat het college dit wellicht nauwelijks kan beïnvloeden.

........
Vraag 1: Bent u van mening dat de beoogde bewoners in deze tijdelijke huisvesting op een verantwoorde wijze kunnen wonen? Kunnen de beoogde bewoners in geval van nood op een verantwoorde wijze en tijdig geëvacueerd worden uit de flitswoningen?
Vraag 2: Het is o.i. evident dat aan woningen voor bewoners van Lindendael qua rust, rusttijden en geluidsbelasting andere eisen worden gesteld dan voor de doelgroep waarvoor deze flitswoningen bestemd zijn. Bent u dit met ons eens? Op welke wijze wordt gewaarborgd dat de toekomstige “echte flitsers” geen overlast genereren voor de bewoners van Lindendael?
Wij hebben vernomen dat er 16 van de 32 flitswoningen aan Lindendael beschikbaar worden gesteld voor een termijn van max. 2,5 jaar. Dit betekent dat slechts de helft van het aan de raad toegezegde aantal flitswoningen bestemd kunnen worden voor de doelgroep.
Vraag 3: Kloppen bovenstaande cijfers? Doordat slechts de helft van de beschikbare flitswoningen beschikbaar komt voor de doelgroep zal een aantal mensen in noodsituaties niet ondergebracht kunnen worden zoals door u aan de raad is voorgesteld. Hierdoor ontstaat er een “dubbele” noodsituatie. Deze mensen moeten immers onderdak zien te komen. Hoe gaat u dit oplossen?
We hebben eerder gesteld dat de flitswoningen – ook al is het tijdelijk voor een voorziene periode van 2,5 jaar – door Intermaris aan anderen ter beschikking worden gesteld dan aan de raad c.q. raadscommissie is voorgesteld.
Met uw brief aan de raad, nummer 07.05869 van 8 februari 2007 – wekt u de verwachting dat de flitswoningen geheel zullen worden gebruikt voor ‘noodsituaties’, terwijl uw brief aan buurtbewoners nr. 07.10191 van 9 maart 2007 over een veel ruimere doelgroep spreekt, namelijk:
· mensen die een acute behoefte hebben aan woonruimte, bijv. na brand of constructieschade van hun huidige woning;
· de partner, die bij relatiebreuk de gezamenlijke woning gaat verlaten;
· tijdelijke huisvesting voor bewoners van renovatie/herstructureringsprojecten;
· tijdelijke huisvesting voor zorginstellingen en begeleid wonen;
· starters die nog niet in aanmerking komen voor een reguliere huurwoning, maar wel door omstandigheden het ouderlijke huis willen verlaten;
· mensen die tijdelijk een woning nodig hebben in verband met werk in de omgeving;
· mensen die hun eigen woning hebben verkocht en door omstandigheden hun nieuwe koopwoning nog niet kunnen betrekken;
· overige belangstellenden ter beoordeling van IntermarisHoeksteen.

Vraag 4: Waarom heeft u ervoor gekozen om de bewoners over andere bestemmingen te informeren dan de raad enkele weken daarvoor?
Blijkens de notariële overeenkomst, welke tussen uw college en Intermaris is gesloten, moeten de flitswoningen gebruikt worden voor noodsituaties.
In deze overeenkomsten lezen we namelijk het volgende.
“In aanmerking nemende dat:
- in de gemeente behoefte is aan woonruimte die tijdelijk voor mensen in noodsituaties beschikbaar is;
- IntermarisHoeksteen niet aan deze vraag naar tijdelijke woonruimte kan voldoen omdat IntermarisHoeksteen zich bij de toewijzing van woningen dient te houden aan de uitgangspunten van de ‘Huisvestingsverordening gemeente Hoorn 2002’ en aan het bepaalde in het tussen partijen gesloten Convenant wonen 2006’;
- indien IntermarisHoeksteen naar eigen inzicht woningen wil toewijzen aan mensen die in noodsituaties verkeren, er vrijstelling van de Huisvestingsverordening gemeente Hoorn 2002 noodzakelijk is;
- partijen op experimentele basis tijdelijk willen samenwerken ter bestrijding van dit probleem; et cetera.

Uit alle stukken - zowel brieven als de notariële akte - concluderen wij dat de flitswoningen zijn bestemd als experiment om noodsituaties op te lossen. Mensen in noodsituaties  moeten buiten de huisvestingsverordening om snel onder dak gebracht kunnen worden. Volgens uw college moesten we dan denken aan bijvoorbeeld mensen die na verkoop van hun woning tijdelijk zonder huis zitten of mensen die na een scheiding tijdelijk geen onderdak kunnen vinden.
Dan spreken we dus niet over huisvesting van een hele groep mensen die als gevolg van een goed voorbereide grootscheepse verbouwingsoperatie elders ondergebracht moet worden. Zoiets kan toch niet als het soort noodsituatie worden aangeduid waarvoor deze flitswoningen zijn bedoeld. Dit betekent dat het laten bewonen van flitswoningen door bewoners van Lindendael niet alleen in strijd lijkt met datgene wat u aan de raad heeft gepresenteerd, maar ook met deze notariële overeenkomst.

Vraag 5: Wat gaat uw college ondernemen om te bewerkstelligen dat zowel de gemeente als Intermaris zich houdt aan deze notariële overeenkomst?
Uw schriftelijke antwoorden zien wij gaarne binnen de gestelde termijn tegemoet.
Hoogachtend,
Namens de CDA-fractie,

C. Schaap   Joh. van der Tuin