Dialysepatiënten fietsen rondje West-Friesland

ingevoerd op 31-1-2008

Tijdens het dialyseren al fietsend aan je conditie werken. Een dertigtal dialysepatiënten doet dat sinds deze week in het Westfries Gasthuis. Iedere deelnemer krijgt een stempelkaart voor een ‘Rondje West-Friesland’. Het fietsen op de Dialyse-afdeling wordt begeleid door fysiotherapeuten en dialyseverpleegkundigen.
 
Onderzoek heeft aangetoond dat fietsen goed is voor dialysepatiënten. Het uithoudingsvermogen en de beenkracht nemen toe en er treedt een verbetering op van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Patiënten voelen zich fitter en nemen vaker deel aan sociale activiteiten. Marleen Tijm, dialyseverpleegkundige: “In principe kunnen alle patiënten meedoen aan het fietsproject. De kracht zit hem in het individuele plan met haalbare doelen dat de fysiotherapeut opstelt. En doordat de dialysepatiënten gezamenlijk fietsen, stimuleren zij elkaar”.

Bijna de helft van de zestig dialysepatiënten in het Westfries Gasthuis doet mee aan het fietsplan. Het is voor hen een welkome afleiding naast bijvoorbeeld het doen van spelletjes, tv kijken en internetten.