Loterij geeft 200.000 euro aan Museum StoomTram Hoorn-Medemblik

ingevoerd op 6-2-2008

De Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik ontvangt voortaan een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro van de BankGiro Loterij. Deze welkome steun werd woensdag bekend gemaakt en geldt in ieder geval voor de komende vijf jaar. De positie van het belangrijke regionale museum is al enige tijd wankel vanwege financiele problemen.

De BankGiro Loterij heeft woensdag in de Hermitage in Amsterdam namens haar deelnemers ruim 53 miljoen euro beschikbaar gesteld aan tientallen culturele instellingen. Dit is de helft van de totale inleg van ruim 106 miljoen euro. Elf nieuwe meerjarige begunstigden werden verwelkomd. Zij ontvangen, evenals de 34 bestaande begunstigden, voor een periode van vijf jaar een structurele bijdrage.

Onder deze elf nieuwkomers zijn instellingen als Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, het Zuiderzeemuseum Enkhuizen en het Van Abbemuseum. Daarnaast gaf de BankGiro Loterij aan vijf organisaties een eenmalige bijdrage, onder andere voor de vernieuwing van de grote zaal van De Doelen Rotterdam, restauratie van Ons’ Lieve Heer op Solder te Amsterdam en verbetering van het buitenmuseum van Ecomare Texel.

De BankGiro Loterij steunt organisaties die werken aan verrijking en behoud van cultureel erfgoed. Zij is daarmee dé cultuurloterij van Nederland. Deelnemers aan de BankGiro Loterij brachten in 2007 ruim 106 miljoen euro bijeen. De helft van deze inleg (ruim 53 miljoen euro) is vrij beschikbaar voor financiële steun aan culturele instellingen. Dat is twee miljoen euro meer dan in 2006.

Mobiel erfgoed
Onder de begunstigden bevinden zich enkele instellingen die zich inzetten voor mobiel erfgoed. Het Spoorwegmuseum, Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik en Aviodrome ontvangen ieder een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro voor hun werk. De BankGiro Loterij geeft hiermee aan het mobiel erfgoed een belangrijke plaats toe te dichten binnen het nationaal cultureel erfgoed.

Zij hoopt dat, naast de directe mogelijkheden die de financiële bijdragen bieden, ook een zogenaamd ‘vliegwieleffect’ ontstaat. Daardoor kunnen andere organisaties en overheden steun geven aan instellingen op het terrein van mobiel erfgoed. Dat was bijvoorbeeld ook het geval bij het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie. Veertien gebouwen gingen voor de hoofdprijs van 1 miljoen euro restauratiebudget. De gebouwen die niet wonnen, kregen vaak dankzij de aandacht rond het programma toch de benodigde fondsen bij elkaar.

BankGiro Loterij en haar deelnemers
Meer dan 850.000 mensen deden in 2007 mee aan de BankGiro Loterij met in totaal 1,25 miljoen loten. Zij wonnen hiermee geldprijzen van onder andere 1 miljoen euro en 500.000 euro en naturaprijzen zoals cultuurreizen en hotelovernachtingen (gemiddeld 1-op-de-5 wint). De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele miljoenen uitkeren aan haar begunstigden. Hiermee kunnen culturele instellingen in Nederland bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie. Zo kocht Het Rijksmuseum in 2007 ‘Rue Notre Dame’ van Jongkind en verwierf het Mauritshuis een zeegezicht van Jan van de Capelle. Zie voor meer informatie www.bankgiroloterij.nl.