Stadswachten krijgen meer taken in Hoorn

ingevoerd op 8-2-2008

Bij het bureau Stadstoezicht in Hoorn gaat dit jaar een reorganisatie plaatsvinden. De stadswachten worden op meer fronten actief. Veranderingen in de samenleving, in de regelgeving en nieuwe taken op het gebied van veiligheid vragen volgens de gemeente om een nieuwe invulling van het toezicht in de openbare ruimte.

Het gemeentebestuur wil met de reorganisatie bewerkstelligen dat de medewerkers van Stadstoezicht bestaande en nieuwe taken goed en volgens het principe van integraal toezicht kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de toezichthouders op alle overtredingen, die overlast in de openbare ruimte kunnen veroorzaken, gaan toezien.

Het Hoornse bureau Stadstoezicht bestaat sinds 1999. Sindsdien is het accent van de werkzaamheden verschoven van stadswacht naar parkeercontrole, met daarnaast speciale taken zoals het toezicht op havens, markten en milieu.

Stadstoezicht maakt organisatorisch deel uit van de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving.
De roep om meer handhaving, de grotere verantwoordelijkheid van de gemeente hiervoor en veranderingen in het takenpakket vragen om een organisatie die in brede zin verantwoordelijk is voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Daarbij zijn de toezichthouders niet meer voor één of enkele taken verantwoordelijk, maar zien toe op het gehele palet, waaronder overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), overlast, kleine ergernissen, verkeer en parkeren.

Daarnaast blijven als aanvulling op het integrale pakket enkele specialismen (milieu, markten, havens) bestaan en komt er een pilot met het specialisme drank & horeca.
Met deze reorganisatie sluit het werkpakket van Stadstoezicht beter aan op dat van de politie en wordt definitief afscheid genomen van het verouderde beeld van de voormalige stadswacht.

Reacties
Reactie: (groot)
2-12-2009, 20:37
klacht tegen stadwacht mevr Bos,uitschrijven van parkeerbonnen is mi uit de hand gelopen, de een krijgt een waarschuwing, de ander krijgt direct een bekeuring op een parkeerplaaats onbewust op de verkeerde plaats staan, wat slechts 5 minuten duurde, kon geen parkeerkaart kopen om de parkeerautomaat defect was, goede wil wordt zo afgestraft, 60 euro boete, met dank aan parkeerwacht mevr Bos, gemakkelijk om zo geld binnen te krijgen, gedupeerde voelt zich door haar zeer gediscrimineerd.