Recorddeelname dode hoek project VVN Hoorn

ingevoerd op 11-2-2008

Dat veel scholen in Hoorn het gevaar van de Dode Hoek bij vrachtwagens en bussen onderkennen, blijkt wel uit de animo om deel te nemen aan de lessen in het kader van het Dode Hoek Project van de Hoornse afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Niet minder dan 13 scholen  zijn tussen half maart en de zomervakantie ingeroosterd om uitleg te krijgen over dit onderwerp, dat al vele dodelijke ongevallen tot gevolg heeft gehad.

De leerlingen krijgen aan de hand van een video en een vrachtwagen-op-schaal uitleg in de klas, één of twee dagen later volgt de uitleg bij en in de echte vrachtwagen en tenslotte krijgt elke leerkracht een handleiding, waarin een aantal verwerkingsbladen per groep zijn opgenomen. Bovendien ontvangen alle leerlingen nog de flyer “Jij en het verkeer” en een speciale balpen.

Voor de uitleg in de klas heeft VVN Hoorn een aantal al dan niet nog functionerende beroepschauffeurs beschikbaar, die vanuit hun dagelijkse ervaring de leerlingen duidelijk kunnen maken, hoe belangrijk het is om de chauffeur te laten zien wat zij doen en om zelf ook te zien wat de chauffeur gaat doen. Hier geldt het principe “Maak visueel contact met de chauffeur, want dan weet je wat je aan elkaar hebt!”.
Aangezien het aantal uitleggers-chauffeurs de laatste tijd wat is geslonken, zou het bestuur het toejuichen als de groep kan worden uitgebreid met nieuwe enthousiaste beroepschauffeurs van vrachtwagens en/of bussen om zo de voortgang van het Project te kunnen garanderen.

Aanmelden kan via secretaris Karel Boot: 0229-239414.
Dit jaar bijt de Mariaschool in het centrum het spits af op woensdag 12 maart met de les in de klas, terwijl de buitenles de volgende dag plaats vindt op het Doelenplein.
Verder komen in maart De Rank uit Risdam en Parcival uit de Kersenboogerd aan de beurt. 

In april volgen dan De Piramide, De Pontonnier. De Wissel, De Hoeksteen en De Duiventil. In mei kunnen in verband met de praktische verkeersexamens van 20, 21, 22 en 26 mei slechts 3 scholen aan het Project deelnemen: De Dobbelsteen, De Flierefluiter en Het Ooievaarsnest. En Dynamis en Het Spectrum sluiten in juni de eerste serie voor de zomervakantie af.

Reeds twee scholen hebben zich aangemeld voor de periode na de zomervakantie: De Zonnewijzer en De Klipper.
Scholen die nog interesse hebben kunnen zich alsnog aanmelden, maar het is wel belangrijk dat een VerkeersOuder vanuit de school of een ouder die zich als zodanig wil aandienen, een “brugfunctie” vervult tussen de school en de organisatie. Dit kan via voorzitter Klaas de Hart: 0229-244054.