Combinatie van horeca en winkel in Hoorn ook mogelijk

ingevoerd op 1-3-2008

De horecanota ‘Hoorn Gastvrij’ geeft volgens de gemeente Hoorn een sterke impuls aan de horeca in de binnenstad. Doel van het nieuwe beleid is te komen tot een kwalitatieve en kwantitatieve verbetering van de horeca. Insteek hierbij is verbeteren van de uitstraling van de binnenstad, garanderen van een goed woon- en leefklimaat, de horecaondernemers mogelijkheden bieden om ook echt te kunnen ondernemen, het vergroten van de variatie in het horeca-aanbod en uitbreiding van het aantal horecagelegenheden.

De nota legt een nieuwe juridische systematiek onder het Hoornse horecabeleid. Het belangrijkste verschil met de tot dusverre gevolgde aanpak is flexibeler en maakt het beter mogelijk om maatwerk te leveren voor horecabedrijven, bewoners en andere belanghebbenden. Daarnaast kan er sneller op verandering gereageerd worden zonder dat de zorgvuldigheid daaronder te lijden heeft. 

Onderzoek horeca Hoorn
Als vervolg op de onderzoeken naar toerisme en detailhandel in Hoorn is begin 2005 aan Horeca- en cateringadviesbureau HTC opdracht gegeven om de sterke en zwakke punten van horeca in Hoorn in kaart te brengen. De belangrijkste conclusie van HTC was dat het aanbod van de plaatselijke horeca niet tegemoet komt aan de vraag van de consumenten. Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van het aanbod. Als hoofdoorzaken worden genoemd: het gemeentelijk beleid is te beperkend, ondernemers zijn niet ondernemend en vernieuwend genoeg en er is te weinig onderlinge samenwerking.

Exploitatievergunning
Verbetering wordt behaald door de invoering van een nieuwe juridisch systeem en door de overstap naar een exploitatievergunning. De overlastvergunning komt te vervallen, terwijl de terrasvergunning en de jaarlijkse ontheffing sluitingsuur onderdeel worden van de exploitatievergunning. Dit levert een merkbare vermindering van de regeldruk voor ondernemers op. Trefwoorden zijn: eenduidigheid, overzicht en flexibiliteit. Eventuele aanpassingen van beleid zijn eenvoudiger juridisch door te voeren. De gevolgde aanpak doet recht aan een aantal ontwikkelingen in de horecabranche die een plaats moeten krijgen in het gemeentelijk beleid. Het gaat dan met name om horeca en winkels en het ontstaan van mengformules. Het ontheffingenbeleid sluitingsuur blijft qua opzet gelijk, maar wordt aanmerkelijk vereenvoudigd en duidelijker gemaakt.

Horecagebieden
De drie horecagebieden Roode Steen, Kerkplein en Dubbele Buurt blijven gehandhaafd en mogen verder uitgroeien. Daar gevestigde bedrijven krijgen meer ruimte om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen, door het toestaan van kleinschalige mengformules. Buiten deze gebieden wordt geen enkele uitbreiding van cafés toegestaan. Hiermee komt de leefbaarheid in de binnenstad niet in het geding.

Vervolg
De procedure rond het nieuwe bestemmingsplan binnenstad is momenteel toe aan bestuurlijke behandeling van het voorontwerp. Het horecabeleid vormt een onderlegger voor dat stuk. Dus is er voor gekozen om de voorstellen voor het nieuwe vestigingsbeleid voor de binnenstad op dit moment in discussie te brengen. De horecanota ‘Hoorn gastvrij’ wordt dinsdag 11 maart besproken in de raadscommissie.