Protesten tegen sloop monumenten bij Lindendael

ingevoerd op 3-3-2008

De Fractie Tonnaer in Hoorn heeft in een brief aan B&W om opheldering gevraagd over de plannen om twee panden op de Koepoortsweg te slopen. De Omring/Lindendael heeft om sloop gevraagd van de panden. De gemeentelijke Monumentencommissie heeft eerder geadviseerd een van de twee panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

Inmiddels zijn ook omwonenden in aktie gekomen tegen de voorgenomen sloop. Zij hebben zich verenigd in Comité Stop afbraak Koepoortsweg door Lindendael.

Lees hier de brief van Fractie Tonnaer:


Aan college van Burgemeester en Wethouders
        Postbus 603, 1620 AR Hoorn

 
Betreft: sloop panden Koepoortsweg 43 en 45

Vragen ex. Art 43.
 
Hoorn, 3 maart 2008
 
Geacht College,
 
De laatste jaren heeft de gemeente Hoorn belangstelling gekregen voor grote panden en woonhuizen uit de periode van na 1900. Veel woningen aan de Dorpsstraat in Zwaag en aan de Bangert en de Koewijzend in Blokker zijn op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Datzelfde is gedaan met woningen en gebouwen aan de Draafsingel.
In maart 2007 adviseerde de commissie Monumenten en Welstand u om de woningen aan de Koepoortsweg op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Elk pand of woning zal beschreven worden. Bouwtijd, architect, stijl en de architectonische kenmerken van het woonhuis worden genoemd. De commissie Monumenten doet dit op zeer kundige wijze. Op dit moment worden veel woonhuizen aan de Koepoortsweg beschreven om vervolgens op de monumentenlijst geplaatst te worden. Een daarvan is woonhuis Koepoortsweg no. 43. Een woonhuis uit ongeveer 1900, dat getypeerd kan worden als sobere Jugendstil. Hoorn heeft zeer weinig panden uit deze periode. Volgens informatie heeft de eigenaar van de panden, De Omring/Lindendael plannen om de woonhuizen 43 en 45 te slopen. Zonder te beschikken over een concreet bouwplan is een sloopvergunning aangevraagd.


Onze fractie is mordicus tegen sloop van de woningen no. 43 en 45. De twee panden zijn bouwkundig goed en vooral pand no.43 heeft voldoende architectonische kwaliteiten en is van historische voldoende betekenis om op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst te worden. De gemeentelijke monumentencommissie heeft de intentie uitgesproken woonhuis no. 43 op de lijst te plaatsen. Het verdwijnen van de twee woonhuizen beschouwen wij ook als een aantasting van het stedenbouwkundig aanzien van de Koepoortsweg in zijn geheel.

Wij willen u daarom verzoeken het woonhuis Koepoortsweg 43 te beschrijven en te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst. Een sloopvergunning voor de panden no. 43 en 45 zou u moeten weigeren.

Op grond van bovenstaande de volgende vragen:
1.Bent u met ons van mening dat vooral woonhuis Koepoortsweg no. 43 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst moet worden. Wilt u zich daarvoor inspannen;
2.Is het juist dat de gem. Monumentencommissie u geadviseerd heeft het pand no.43 te beschrijven en op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen;
3.Heeft de Omring/Lindendael een sloopvergunning aangevraagd en zo ja wanneer;
4.Bent u bereid deze aanvraag voor een sloopvergunning te weigeren;
5.Is door de Omring/Lindendael een concreet bouwplan voor de locatie Koepoortsweg 43 en 45 ingediend;
6.Kunnen volgens het college de panden 43 en 45 behouden blijven en een nieuwe bestemming krijgen om zo onderdeel te zijn van bouw of verbouw van Lindendael;
7.Heeft de Omring/Lindendael de voorgenomen sloopvergunning met de bewoners van de Koepoortsweg besproken. Bent u bekend met de oprichting van het Comité Stop afbraak Koepoortsweg door Lindendael.

 
Vriendelijke groet,
 
Roger Tonnaer.

Reacties
Reactie: (Erik)
8-3-2008, 02:32
Gemeente Hoorn sloopt zelfs een gloednieuw buitenbad als ze denken dat er met een (Hop-)hotel meer te verdienen (danwel eer te behalen) valt, dus deze oude pandjes maken volgens mij helemaal geen kans...

Reactie: (Dwazig)
4-3-2008, 14:37
@Piet

Als een skischans en een kerncentrale aan de kustlijn van Hoorn te verkopen zijn gebleken, zal weinig gladslijperij nodig zijn voor deze nieuwbouw, zo dunkt mij.

Reactie: (Piet)
4-3-2008, 09:06
@Dwazig, jouw reactie is nogal wazig.

Reactie: (Dwazig)
4-3-2008, 08:24
Citaat: "Het verdwijnen van de twee woonhuizen beschouwen wij ook als een aantasting van het stedenbouwkundig aanzien van de Koepoortsweg in zijn geheel."

Daar moet door het een of andere architectenbureau vast een breekijzertje tussen zijn te krijgen.