Kadetjesland op gemeentelijke monumentenlijst

ingevoerd op 10-3-2008

Het ‘kadetjesland’ staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat om het weiland tussen Westerblokker 159 en 161 in Blokker en dateert vermoedelijk uit de late middeleeuwen.

Het karakteristieke en nog niet door ruilverkavelingen geëgaliseerde profiel van het kadetjesland bestaat uit vier bolle stroken land (kadetjes) gescheiden door drie in de lengterichting van het perceel gegraven (voormalige) greppels. De kadetjesstructuur is ontstaan door het eeuwenlang uitbaggeren van de greppels en sloten en het met de baggerspecie ophogen van het land ter verbetering van de afwatering. Het nagenoeg rechthoekige stuk grond is ongeveer 75 meter breed en 125 meter lang.

Vorig jaar hebben alle fracties van de gemeenteraad aangegeven dat ze het gebied op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst willen zien om het te behouden en te beschermen. Het college van B en W is met het verzoek aan de slag gegaan.

Door plaatsing op de monumentenlijst is het gebied beschermd. Dat betekent dat het moet blijven zoals het is. Niet eerder is een cultuurlandschap (door mensenhanden gemaakt) in Hoorn op de monumentenlijst gekomen. Wel staat de Westfriese Omringdijk op bijvoorbeeld de monumentenlijst van de provincie.