Westfriesgasthuis veiliger dankzij inspecties

ingevoerd op 20-3-2008

Patiëntveiligheid is een belangrijk onderdeel van de zorg. Het gaat over het beheersen van risico’s en het voorkomen van onnodige schade aan patiënten. Binnen de zorg is de aandacht voor patiëntveiligheid toegenomen. Het Westfriesgasthuis is in 2004 gestart met het Sneller Beter programma dat (patiënt)veiligheid als één van de peilers had. Deze week werd – als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland - in het Westfriesgasthuis een nieuwe patiëntveiligheidsmethode gestart: de veiligheidsronde. Op klinische afdelingen wordt ter plekke de situatie geïnspecteerd en medewerkers kunnen worden aangesproken.

Veiligheidsronde
Patrick Edgar, voorzitter Raad van Bestuur, liep samen met dr. Harry Molendijk, neonatoloog van de Isala Klinieken te Zwolle en voorzitter Nationaal Platform Patiëntveiligheid, een veiligheidsronde. Gezamenlijk bezochten zij de klinieken Chirurgie en Kind & Jeugd. Hierbij werd specifiek gelet op alles wat met patiëntveiligheid te maken heeft. Medewerkers werden aangesproken als minder veilige situaties werden aangetroffen. Dit varieerde bijvoorbeeld een rolstoel die op een ongelukkige plek in de gang stond tot de systematiek van de inrichting van medicijnkasten tot de locatie van alcoholdispensers voor het desinfecteren van de handen. Aan de hand van de bevindingen wordt een verbeterplan opgesteld om het Westfriesgasthuis nog patiëntveiliger te maken.

Achtergrondinformatie
Om patiëntveiligheid bespreekbaar te maken is in Amerika het instrument ‘Walkrounds’ ontwikkeld door het Institute of Healthcare Improvement. Het instrument is bedoeld om als leidinggevende het gesprek aan te gaan met medewerkers om inzicht te krijgen in de patiëntveiligheid op de afdeling en om het onderwerp patiëntveiligheid aan de orde te brengen.

Reacties
Reactie: (hoeki)
21-3-2008, 18:26
had op de andere tekst gemoeten hahah

Reactie: (hoeki)
21-3-2008, 18:26
nee maar zelf wel ale bomen omhakken