Meer twijfel over hard aanpak van gebruik gemeentegrond

ingevoerd op 29-3-2008

In navolging van de Fractie Tonnaer heeft nu ook de VVD in Hoorn twijfels over de gemeentelijke aanpak van door bewoners gebruikte gemeentegrond. Op veel plekken hebben bewoners de afgelopen jaren een strookje groen naast hun huis onderhouden of er bijvoorbeeld hun kliko geplaatst. De gemeente gaat nu hard optreden, maar de VVD-fractie ziet wel iets in een meer coulante aanpak zoals in Woensdrecht. Ook wil men weten wat het beleid de afgelopen jaren was en of het in sommige gevallen, bijvoorbeeld na 20 jaar, niet is verjaard.

Lees hier de brief van de VVD:

Aan het College van Burgemeester & Wethouders
Nieuwe Steen 1 te Hoorn


Blokker, 27 maart 2008
 
Betr.:  Vragen ex art. 43 inz. Openbaar Groen
 
Geacht college,
 
Vorige week heeft u een persbericht doen uitgaan waarin melding wordt gemaakt van het feit dat de gemeente Hoorn gericht gaat optreden tegen het oneigenlijk in gebruik nemen van openbaar groen door inwoners. In de toelichting maakt u duidelijk welke handelwijze u daarbij gaat hanteren. De bewoners van de wijk Grote Waal worden als eerste geconfronteerd met de consequenties met het aangekondigde beleid.
 
Tijdens de vergadering van het Overleg Leefbaarheid Grote Waal (OLGW) van 25 maart jl. is door wethouder Van Weel een toelichting gegeven over het door het college genomen besluit om nu bewoners te gaan aanschrijven. Deze vergadering werd door een groot aantal bewoners bijgewoond en tijdens de discussie met de wethouder bleek dat niet duidelijk was waarom ingebruikname / verzorging van de stukjes openbaar groen door de bewoners zoveel jaren is gedoogd (sommige bewoners spraken over gedoogsituaties van wel meer dan 20 jaar!!).
 
Daarnaast bleek onduidelijkheid over zaken als: een wettelijke verjaringstermijn en hoe daar mee om te gaan; het al dan niet recht doen gelden op bewijslast / omgekeerde bewijslast; het zeer summier / niet onderhouden door de gemeente van de kleine strookjes grond langs de gevels van huizen; de wens om te kijken naar specifieke situaties e.d.
 
Door een van de aanwezige bewoners werd gewezen op de situatie in de gemeente Woensdrecht waarbij eveneens sprake was van “legaal en illegaal gebruik van percelen gelegen aanpalend aan de woning van de gebruiker (vergroting woongenot)” en het feit dat aldaar gekozen is voor “een werkwijze op basis van de coulante aanpak”.
De gemeente Woensdrecht stelt zich hierbij op het standpunt dat “Het onderwerp illegaal gebruik van gemeentegrond een substantieel en omvangrijk onderdeel vormt van het in gang gezette project eigendomsregistratie. Het illegaal gebruik van gemeentegrond ziet men als een complex onderwerp zodat het noodzakelijk is hiervoor een transparant beleid te ontwikkelen teneinde uniformiteit en zorgvuldigheid te waarborgen”.

 
De fractie van de VVD-Hoorn is met uw college van mening dat het een goede zaak is dat er een duidelijk en helder beleid gevoerd wordt met betrekking tot het oneigenlijk in gebruik nemen van openbaar groen. Het zou, volgens uw informatie, in sommige gevallen zelfs gaan om het oneigenlijk gebruik van zeer grote stukken grond (tot 450 m2!!).
 
Echter, na lezing van voornoemde Nota Werkwijze Uitvoering Werkzaamheden Eigendomsregistratie, zoals door de gemeenteraad van Woensdrecht aangenomen op 6 februari 2006, heeft de fractie van de VVD-Hoorn een aantal vragen met betrekking tot de situatie in onze gemeente.

Vraag 1
Is er in de gemeente Hoorn eenduidig en helder beleid vastgesteld voor wat betreft de eigendomsregistratie t.a.v. verkoop, verhuur en in gebruik geven van plantsoengronden en overige gronden, niet zijnde bouwgronden?

 
Vraag 2
Zo ja, waarom is daar in de afgelopen jaren (er blijkt zelfs sprake te zijn van gedoogsituaties over meer dan 20 jaar) nooit op gehandhaafd?

 
Vraag 3
Zo nee, bent u bereid om –alvorens richting bewoners van de Grote Waal te gaan optreden- eerst een dergelijk eenduidig en helder beleid te gaan vaststellen / door de raad te laten vaststellen?

 
Vraag 4
Op dit moment worden de kleine strookjes grond langs gevels van huizen, schuurtjes e.d. veelal zeer zorgvuldig en intensief door de betreffende bewoners onderhouden. Een dergelijk onderhoud komt het aanzien van de straat/de wijk alleen maar ten goede.
Bent u bereid te onderzoeken of er mogelijkheden bestaan om in die specifieke gevallen tegemoet te komen aan de wens van de bewoners (bv. door het officieel in gebruik geven van dergelijke kleine strookjes grond)?

 
Vraag 5
Tijdens de vergadering van het OLGW op 25 maart jl. werd tevens met nadruk gevraagd naar de handelwijze van de gemeente als er sprake zou zijn van verjaring. Uit informatie is onze fractie gebleken dat er voor onroerende zaken een verjaringstermijn geldt van 20 jaar. Op het moment dat deze termijn is voltooid, verkrijgt men het goed, ook al was zijn bezit niet te goeder trouw.


Aangezien hierover onduidelijkheid dinsdag tijdens het wijkoverleg onduidelijkheid bleek, zou onze fractie graag willen weten hoe u omgaat met dergelijke situaties in Hoorn?
In afwachting van uw reactie op de gestelde vragen, tekent,

Met vriendelijke groet

Inge Wiebes
raadslid VVD-Hoorn

Reacties
Reactie: (harr)
31-3-2008, 23:55
In de gemeente Hoorn zijn veel stukjes groen toen der tijd aangelegd voor een reden waarvoor het tegenwoordig niet meer nodig is. Bijvoorbeeld bij de schouw van de sloten, toen was er nog aan beide zijde van de sloot ruimte nodig om het bagger te storten.