Openingsconcert “Abendmusiken” seizoen 2008

ingevoerd op 29-3-2008

Op zaterdag 5 april a.s. opent de Stichting Abendmusiken het nieuwe concertseizoen 2008 met alweer het zestiende concert in deze serie ‘Abendmusiken’, orgel / cantateconcerten in de Hoornse Oosterkerk.

Op het programma staan het 5-stemmige motet ‘Tristis est anima mea’ van Johann Sebastian Bachs voorganger in Leipzig, Johann Kuhnau, de bewerking van dit motet door Bach: ‘Der Gerechte kommt um’ en Kuhnau’s cantate “Gott, sei mir gnädig”.

Op het prachtige Bätz/Witte-orgel klinken de koraalbewerking “Erbarm Dich mein, o Herre Gott” van Bach en de ‘Einleitung und Fuge aus ‘Ich hatte viel Bekümmernis’, een bewerking van Franz Liszt van het openingsdeel van Bachs cantate BWV 21.

Uitvoerenden zijn het koor Collegium Musicum Hornense, het barokorkest Cappella Horna en orgelsolist Dirk Out uit Haarlem, die bij de vocale werken ook het kistorgel zal bespelen. Bassolist in Kuhnau’s cantate is Ronald Aijtink.
Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Harry Toebes.

Het concert begint om 17.00u en is gratis toegankelijk.
Met dit concert gaat alweer het zesde concertseizoen van de serie “Abendmusiken” van start. De serie blijkt een succes, gelet op het gemiddelde aantal van zo’n 250 bezoekers per concert. De combinatie van orgelsolowerken en werken voor koor en orkest uit de Duitse barok blijkt een gelukkige keus te zijn. Bovendien blijkt de samenwerking met de Stichting Oosterkerk sterk bij te dragen aan het succes van de concerten. Ook de samenstelling van het programma blijkt velen naar de Oosterkerk te lokken.
Centraal in dit concert staat Johann Kuhnau, de voorganger van Bach als cantor-organist in de Duitse stad Leipzig. Zijn 5-stemmige motet “Tristis est anima mea” is een klankjuweel van grote schoonheid. Bach is van dit motet kennelijk zo onder de indruk geweest, dat hij er een orkestratie bij maakte voor strijkorkest, twee hobo’s en basso continuo. Dat Kuhnau ook cantates kon schrijven bewijst zijn “Gott sei mir gnädig”. In dit werk zijn de invloeden van de Noord-Duitse componist Dietrich Buxtehude hoorbaar: vocale passages worden afgewisseld met instrumentale echo’s.

Organist Dirk Out heeft gekozen voor een tweetal orgelwerken die in stijl voortreffelijk aansluitend bij de sfeer die door de vocale werken wordt opgeroepen. Na het openingsmotet speelt hij op het prachtige Bätz/Witte-orgel Bachs koraalbewerking “Erbarm dich mein, o Herre Gott”. Na het motet “Der Gerechte kommt um” speelt Dirk Out de bewerking die Franz Liszt maakte van de inleiding en fuga van Bachs cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis”, waarmee een brug wordt gemaakt naar de afsluiting van dit concert met Kuhnau’s cantate “Gott sei mir gnädig”, voor koor, strijkers en basso continuo.

Hoewel een aantal particulieren, ondernemingen en de gemeente Hoorn de concerten financieel ondersteunen en de concerten “lowbudget” zijn opgezet, is het voor de stichting Abendmusiken een terugkerend probleem een meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Voor het seizoen 2008 zijn de drie geplande concerten financieel nagenoeg rond.

Bewust is gekozen voor het niet heffen van toegang voor deze concerten, maar het publiek bij de uitgang te vragen om een vrijwillige bijdrage. Dit concept wil de stichting niet loslaten, juist om ook mensen met een “beperkte portemonnee” in de gelegenheid te stellen deze concerten bij te wonen.

De stichting wil graag structureel inkomsten genereren, waardoor op basis van een meerjarenplan de concerten kunnen worden gefinancierd en is daarom op zoek naar bedrijven en instellingen die (een deel van) de kosten voor een concert willen dragen.

Op de website van de stichting, www.abendmusiken.nl  is meer informatie over achtergrond en opzet van de concerten te vinden. Via de infolink op de site kunnen potentiële ondersteuners zich melden.

Reacties
Reactie: (Loek uit Amsterdam)
30-3-2008, 23:47
Potverdikkie; ik hoop maar dat jullie Horinezen beseffen wat voor geweldige kwaliteit hier wordt neergezet!! Nee, zelf heb ik niks met deze club van doen en woon gewoon in Amsterdam. Maar als ik lees wat het gebodene is ...
En dan te bedenken dat het gratis is; mensen die houden van een avontuur en klassieke muziek niet kennen, maar wel met hun oren een keer in een andere belevingswereld willen vertoeven dan de dagelijkse, zou ik dit toch van harte aan bevelen!!
’t Is toch gratis! Je kan je er geen buil aan vallen en je ervaart een hele nieuwe wereld met gevoelens die in ieder mens zitten, maar vandaag de dag amper worden aangesproken. En degenen die bekend zijn met deze muziek komen vanzelf wel.
Hmm, ík ga ’ns kijken of ik die middag kan.