bestemmingsplan Blokker / Zwaag / Nieuwe Steen-Oost gereed

ingevoerd op 31-3-2008

B en W hebben besloten het voorontwerp voor het ‘Bestemmingsplan Blokker/Zwaag/Nieuwe Steen-Oost’ aan de gemeenteraad aan te bieden en stellen de raad voor in te stemmen met de procedure voor inspraak en overleg.

Het nieuwe bestemmingsplan vervangt een aantal bestaande, verouderde bestemmingsplannen voor het gebied dat gelegen is tussen het bedrijventerrein Westfrisia, de wijk Bangert en Oosterpolder, de IJsselweg, de Provincialeweg, de spoorbaan van de stoomtram, de Blokmergouw en de Oostergouw.


Het plan heeft voornamelijk een conserverend karakter: het bestaande gebruik (wonen, onderwijs, bedrijven, verkeer enz.) is vastgelegd en biedt de komende tien jaar de juridische basis voor ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied.

Zo blijft het onderscheid tussen wonen in de wijk en wonen aan de lintbebouwing overeind. De bestemming ‘wonen-stolpboerderij” is opgenomen om de karakteristieke hoofdgebouwen te kunnen behouden. Binnen deze bestemming is de aanduiding ‘erfbebouwing’ opgenomen om te waarborgen dat ook de zijaanzichten van karakteristieke stolpboerderijen zoveel mogelijk bewaard blijven.
De groene hoofdstructuur (parken, plantsoenen, fietsroutes en speelvoorzieningen) blijft behouden. Ter bescherming van het ‘kadetjesland’ en de kreekrug nabij het  MAK, is een aanlegvergunningensysteem in het bestemmingsplan opgenomen. Het ‘kadetjesland” en de kreekrug zijn in het plan aangeduid als gebied met resp. landschappelijke waarde  en natuurwaarde.

Het nieuwe bestemmingsplan maakt deel uit van het Meerjarenplan herziening bestemmingsplannen (2002). Dit plan behelst het actualiseren van meer dan 100 deels verouderde bestemmingsplannen en het terugbrengen van dit aantal naar circa 10 grote, samenhangende plannen.

Procedure
Na besluitvorming in de gemeenteraad wordt op grond van de Inspraakverordening inspraak verleend aan ingezetenen en belanghebbenden. Het voorontwerp komt zes weken ter inzage te liggen en is dan via de gemeentelijke website www.hoorn.nl te raadplegen. Reageren kan per brief of via e-mail. Er is een reactieformulier beschikbaar op de gemeentelijke website. Gelet op het conserverende karakter van het bestemmingsplan komt er geen informatiebijeenkomst.

Gelijktijdig met de inspraakprocedure wordt het voorontwerp voorgelegd aan het Hoogheemraadschap en de betrokken diensten van rijk en provincie.

Reacties
Reactie: (harr)
1-4-2008, 00:03
gezien het niet ’in de groep’ wordt gegooid raad ik iedere bewonders in deze omgeving aan om de bestemmingsplannen in te gaan kijken, voordat je het weet heb je een appartementencomplex in je achtertuin staan.