Teveel zwervend huisvuil in Hoorn

ingevoerd op 1-4-2008

Volgens de Hoornse CDA-fractie zwerft er te veel huisvuil in onze stad. En wordt huisvuil te vroeg buiten gezet en wordt er onvoldoende gecontroleerd. Volgens de fractie wordt er ook binnen het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd regelmatig geklaagd. In een brief aan B&W kaart men het probleem aan.

Brief CDA:

Aan: College van B&W
 
Betreft: art. 43-vragen handhaving verkeerd aangeboden huisvuil
 
Hoorn, 26/03/2008
 
Geacht college,
 
Te vroeg langs de weg gezette biobakken, al dan niet gescheurde vuilniszakken rond (ondergrondse) afvalcontainers of zomaar langs de weg gezet grof vuil. Dit soort zaken is helaas regelmatig te zien in het Hoornse straatbeeld. Veel mensen ergeren zich eraan en het doet afbreuk aan de schone, hele en veilige leefomgeving die we zo graag hebben in Hoorn. Zeker als het de komende maanden warmer wordt en mensen meer buiten leven, zullen de klachten over verkeerd aangeboden huisvuil weer gaan toenemen.
 
Het CDA-Hoorn krijgt hierover regelmatig verhalen te horen van bewoners. Ook in het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd (OLK) werd er enige tijd geleden over gesproken. Een reinigingsagent van Bureau Stadstoezicht en een vertegenwoordiger van Holland Collect kwamen met de bewoners praten over rondzwervend vuil op straat. Daar bleek dat eigenlijk niemand echt optreedt tegen verkeerd aangeboden huisvuil.

Het OLK heeft inmiddels een brief gestuurd aan het college, waarin men zich afvraagt of er wel voldoende fte. reinigingspolitie is bij Stadstoezicht.
De zorg van de bewoners is vooral of de handhaving van de regels voor het aanbieden van huisvuil wel op orde is en of er voldoende wordt opgetreden. Het CDA-Hoorn deelt die zorg.


Navraag leert ons dat er een probleem lijkt te zijn met bevoegdheden. De mensen van Bureau Stadstoezicht mogen handhaven in het kader van de Wet Milieubeheer, waar ook het dumpen van afval onder valt. Dumpen is bijvoorbeeld het zomaar neergooien van afval in parken. Verkeerd aangeboden huisvuil (te vroeg buiten zetten, vuilniszakken naast boven- of ondergrondse container gooien enz. enz.) is echter iets anders. Dit valt onder de regionale afvalstoffenverordening West-Friesland. En Bureau Stadstoezicht is niet aangewezen als handhaver van die verordening.

In de praktijk kunnen de reinigingsagenten van Stadstoezicht mensen dus wel aanspreken op verkeerd aangeboden huisvuil, maar een boete opleggen aan wie zich daar niks van aantrekt is er niet bij. De politie heeft vermoedelijk ook wel andere prioriteiten.

Deze situatie lijkt het CDA-Hoorn ongewenst en ook verwarrend voor burgers: Stadstoezicht mag immers wel repressief optreden tegen afvaldumping maar niet tegen verkeerd aangeboden huisvuil, waarbij de grens tussen die twee ook niet altijd helder is.

Toezichthouders van Holland Collect zouden de aangewezen personen zijn om op te treden tegen verkeerd aangeboden huisvuil. We hebben echter begrepen dat er welgeteld één toezichthouder is voor de hele regio (!), die bovendien niet bevoegd schijnt te zijn als opsporingsambtenaar en dus ook geen sanctie mag opleggen.

Het beeld dat we hieruit krijgen maakt ons niet vrolijk. Regels moeten worden gehandhaafd en dat geldt zeker voor verkeerd aangeboden huisvuil, dat immers voor overlast en ergernis zorgt bij veel mensen. Niet voor niets hamert het CDA al jaren op een goed onderhouden en schone stad.
Het CDA vindt dat er wel degelijk moet worden opgetreden tegen verkeerd aangeboden huisvuil en dat ook helder moet zijn wie dat doet/doen. De handhaving moet gewoon op orde zijn. Daarom de volgende vragen:
 
1. Deelt u de zorgen van het CDA over de handhaving van verkeerd aangeboden huisvuil? Vindt u dat die handhaving op dit moment op orde is en voldoende gebeurt? Zo ja, kunt u dat onderbouwen en zo nee, bent u voornemens om dit te verbeteren?

2. Bent u het met het CDA eens dat er sancties opgelegd moeten kunnen worden voor verkeerd aangeboden huisvuil en dat voor iedereen helder moet zijn wie daarvoor bevoegd is en wie dat vervolgens ook echt gaat doen?

3. Gaat u er bij Holland Collect op aandringen om meer toezichthouders aan te stellen voor Hoorn? Zij zijn immers eerst verantwoordelijk voor de regionale afvalstoffenverordening en dus voor optreden tegen verkeerd aangeboden huisvuil

4. Overweegt u om Bureau Stadstoezicht ook als handhaver van de afvalstoffenverordening aan te stellen via bijv. de APV, zodat ze ook verbaliserend kunnen optreden? Dit heeft als voordeel dat Hoorn de handhaving tegen verkeerd aangeboden huisvuil meer in eigen hand heeft en minder afhankelijk is van Holland Collect. Bovendien verdwijnt dan het verwarrende onderscheid tussen dumping en verkeerd aangeboden huisvuil en kan Stadstoezicht optreden tegen beide.

5. Gaat u nog andere acties ondernemen op dit punt?
Bureau Stadstoezicht gaat binnenkort over op zogeheten integrale handhaving, waardoor alle medewerkers van Stadstoezicht voor alle handhavingstaken kunnen worden ingezet (dus het onderscheid tussen bv. parkeerwachters en reinigingsagenten verdwijnt). Dit maakt de handhaving flexibeler en alle mensen van Stadstoezicht kunnen direct optreden als ze een overtreding constateren, of het nou fout parkeren of het dumpen van afval is.
 
6. Bent u van mening dat er op dit moment voldoende reinigingspolitie beschikbaar is om de handhavingstaken op dat gebied goed te kunnen uitvoeren? Zo ja, kunt u dat toelichten en blijft dit zo als integraal handhaven is ingevoerd? Zo nee, wordt dit verbeterd met het invoeren van integraal handhaven?
 
We wachten uw beantwoording met belangstelling af.

met vriendelijke groet, namens de CDA-fractie
 
Michiel Pijl

Reacties
Reactie: (boefje)
7-4-2008, 20:29
nee dat lijkt mij ook niet maar intermaris zegt dat ze daar nog wel een discussie over willen aangaan.kijk als het continue gebeurt begrijp ik het wel maar dat isniet het geval!

Reactie: (elsaro)
7-4-2008, 14:48
Boefje, volgens mij mag de huismeester dat niet doen, tenminste niet met gevolgen voor jou (wel als hobby) hij is geen boa (bevoegd opsporings amtenaar)

Reactie: (harr)
5-4-2008, 18:31
bij ons licht 2 keer per maand de bankafschriften van onze buren in onze tuin omdat ze uit het oudpapier zijn gewaaid. Als mensen beter hun spullen zouden aanbieden zou dit niet gebeuren. Trouwens, met die grote containers in of boven de grond wordt het zowiezo niet echt gestimuleerd om te recyclen.

Reactie: (Afra)
2-4-2008, 21:06
@ Boefje, ik zou het eigenlijk niet weten wie er in de vuilniszakken mag snuffelen. Sowieso is het niet verstandig om je vuilnis voor Jan en alleman buiten te laten liggen. Privé-zaken zoals bankafschriften en wat je al niet kunt verzinnen waar je gegevens op staan kunnen misbruikt worden.

Totdat de boel hersteld is zou ik de vuilniszakken dus niet buiten zetten, ook vanwege de redenen die in de bovenstaande brief staat: "het doet afbreuk aan de schone, hele en veilige leefomgeving."

En Holland Collect moet adequater reageren als er een storing wordt gemeld, niet over het weekend cq feestdagen heen tillen maar zo snel mogelijk de boel repareren!

Reactie: (boefje)
2-4-2008, 09:42
Wij hebben in de grote waal bij de sterreflats hetzelfde probleem,containers gaan vaak niet open,dus moet de zak ernaast,echter trekt bij ons de huismeester alle zakken open om papieren met adressen te zoeken en staat dan voor de deur met de melding dat de containers wel werken.volgens ons is hij niet bevoegd om vuilniszakken te openen om gegevens te zoeken.volgens intermaris mag hij dit wel,wie weet hoe dit zit.erg vervelend inderdaad als die containers niet opengaan,komt veel gezeur van!

Reactie: (Afra)
1-4-2008, 23:51
Wij hebben een pasje om vuilniszakken in de container te dumpen. Regelmatig zijn die electronische ogen, waar je dat pasje tegenaan moet houden, kaduuk. Holland Collect komt niet meteen als je een storing meldt, gebeld met gemeente Hoorn, doet ook niks. Vorig jaar vlak voor de kerst gingen de containers niet open, gebeld, hele dag in gesprek. Lekkere puinhoop met de feestdagen dus, na de kerst gebeld, ontkende dat ze in gesprek waren. Nee, dat schiet lekker op daar. Wij als bewoners willen wel schoon bezig zijn, Holland Collect ook, als het hun uitkomt....en nu zijn ze weer stuk, de zakken maar in de schuur gezet. Gaaaaaaaaaaaaaaaap!