Panden op Koepoortsweg blijven behouden

ingevoerd op 8-4-2008

Het College van B&W van Hoorn heeft dinsdag besloten om de panden Koepoortsweg 43 en 45 via een spoedprocedure op de Monumentenlijst te plaatsen. Dit maakte wethouder Van Es dinsdagavond tijdens de raadsvergadering bekend. Zowel de volledige gemeenteraad, vrijwel alle bewoners van de straat en de Vereniging Oud-Hoorn hadden zich hard gemaakt voor het behoud van de monumenten die eigenaar De Omring had willen slopen.

Na een omslachtig betoog meldde wethouder Van Es in de raadsvergadering het goede nieuws over het behoud van de panden. Door onder meer de Fractie Tonnaer was een pleidooi gehouden om de monumenten op de Koepoortsweg te behouden. Wethouder Van Es zei een maand geleden dat hij zijn uiterste best zou doen om door stille diplomatie De Omring op andere gedachten te brengen. “Ik vrees dat het de heer Van Es, ondanks zijn grote diplomatieke kwaliteiten, niet is gelukt om de aanvraag voor een sloopvergunning tegen te houden”, meldde Tonnaer nog aan het begin van de avond. Maar na een lange inleiding kwamen dan toch de verlossende woorden van de wethouder.

Overigens bleek uit de woorden van Van Es dat de door De Omring gevraagde sloopvergunning al half januari op formele gronden was geweigerd. Half oktober was een vooraankondiging voor mogelijke plaatsing op de Monumentenlijst naar de Omring gestuurd en zij hebben toen een sloopvergunning aangevraagd. ”Dat kan ik de Omring niet echt kwalijk nemen”, aldus de wethouder. ”Half januari zou de sloopvergunning volgens de procedures verstrekt of geweigerd moeten zijn, maar dat is niet gebeurd en na drie maanden is dan sprake van zogenaamde fictieve weigering”. Er zijn toen nog wel gesprekken geweest en uiteindelijk heeft het College van B&W dinsdagochtend voor de spoedprocedure gekozen om de panden op de Monumentenlijst te plaatsen.

Raadslid Tonnaer was aangenaam verrast. ”Hier is sprake van bestuurlijke daadkracht en ik ben blij dat het College de noodprocedure heeft ontdekt”.
De moties die klaar lagen waren niet meer nodig en vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Reacties
Reactie: (Xander de Groot)
10-4-2008, 08:25
Snel handelen hoeft niet altijd juist handelen te zijn. Zomaar een bespiegeling, geintoxiceerd, dat wel :-)

Reactie: (rob)
9-4-2008, 19:04
Is de gemeentelijke overheid eens een keer slagvaardig, is het wéér niet goed. Een reactie met een beperkte blik, kennelijk voortkomend vanuit nevelen van dikke sigarenrook.

Reactie: (Xander de Groot)
9-4-2008, 12:48
Als een van de weinige bewoners van de Koepoortsweg, betreur ik dit besluit. Nooit hebben mensen zich bekommerd om deze panden. Echter door -overig zeer terechte- klachten over de huidige nieuwbouw en dan met name de heiwerkzaamheden en de afhandeling van deze klachten, is dit bewonersprotest gestart. Beter was het geweest om samen met De Omring om de tafel te gaan zitten en aan te sturen op Koepoortswegwaardige bebouwing. Nu komt wellicht de uitvoerbaarheid van nieuw zorgaanbod in gevaar.
Teleurstellend is om te constateren dat ook de Hoornse politici niet vies zijn van populistisch gedrag.