Gezondheidscentrum Bangert en Oosterpolder krijgt vorm

ingevoerd op 9-4-2008

Het gezondheidscentrum Bangert en Oosterpolder krijgt een meer concrete invulling. Op 8 april hebben zes partijen een intentieverklaring ondertekend waarmee een verdere ontwikkeling van het gezondheidscentrum in gang is gezet. De zes partijen zijn de gemeente Hoorn, Huisartsen-praktijk  ‘Julianalaan’ Hoorn, Univé Zorgverzekeringen, Westfriese Huisartsenorganisatie, Stichting Gezondheidscentrum Kersenboogerd en VU medisch centrum Amsterdam.

De partijen gaan de fundamenten leggen voor de totstandkoming van het gezondheidscentrum in Bangert en Oosterpolder. Hierbij gaat het om eerstelijns voorzieningen met naast huisartsenzorg bijvoorbeeld ook fysiotherapie, een apotheek en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Daarnaast wordt door samenwerking met en deelname van VU medisch centrum de mogelijkheid van een universitaire huisartsenpraktijk in het gezondheidscentrum onderzocht. Deze voorziening is ook belangrijk voor de gehele eerstelijns zorg binnen de gemeente Hoorn en daarbuiten.

De eerste stap is invulling te geven aan de huisartsenvoorziening. In overleg met Univé heeft de huisartsenpraktijk ‘Julianalaan’ aangegeven zich te willen vestigen in het gezondheidscentrum Bangert en Oosterpolder. Hierop heeft het VU medisch centrum aangegeven kansen te zien om, in samenwerking met deze huisartsenpraktijk, op termijn te komen tot een universitaire huisartsenpraktijk.

In de plannen voor het centrumgebied Bangert en Oosterpolder wordt het gezondheidscentrum een onderdeel van een groter gebouw met winkels, appartementen en een parkeerkelder. Er is geen sprake van een op zichzelf staand gezondheidscentrum. Gekeken moet worden naar de mogelijkheden om een gezondheidscentrum te vestigen op de nu in het bestemmingsplan Centrumgebied Bangert en Oosterpolder bekende kavel.

De samenwerking, onderstreept met de ondertekening van de intentieverklaring, moet tot de oprichting van een rechtspersoon, bijvoorbeeld een stichting, leiden, die het gezondheidscentrum nader invult en exploiteert. De komende periode wordt hier aan gewerkt. Met de ondertekening van de intentieverklaring door het VU medisch centrum wordt een duidelijke stap gezet om verdere invulling te geven aan het uitgangspunt van het Collegeuitvoerings-programma 2006-2010 om meer hbo en universitair onderwijs in Hoorn te krijgen.