Films te zien in Oosterkerk

ingevoerd op 9-4-2008

Filmhuis Hoorn, Stichting Oosterkerk en Comité 40-45 Hoorn organiseren 3 speciale filmavonden op een bijzondere locatie ter gelegenheid van de dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Op 3, 4 & 5 mei a.s. worden er drie films vertoond in de Oosterkerk. Op 3 mei staat Oscarwinnaar Fälscher op het programma. Op 4 mei, aansluitend aan de Stille Tocht door de stad, is de filmopname te zien van een bijzonder klassiek concert van Beethoven’s Missa Solemnis. Op maandag 5 mei draait in de kerk Zwartboek van Paul Verhoeven met in de hoofdrol Carice van Houten.
 
De organisatie is in handen van de vrijwilligers van Stichting Filmhuis Hoorn en van de Stichting Oosterkerk. Spannend onderdeel bij de voorbereiding is het verwijderen van de twee koperen kroonluchters uit de kerk. Dit is nodig, omdat deze in de ‘zichtlijn’ hangen tussen de filmprojector en het grote filmdoek. Entreeprijs alle voorstellingen:€ 8,-. Het programma:

ZATERDAG 3 MEI 
Die Fälscher, Stefan Ruzowitzky, 2007
Met: Karl Markovics, August Diehl .  
Die Fälscher vertelt het waargebeurde en indrukwekkende verhaal van de Joodse valsmunter Sally Sorowitsch, die door de Duitsers in het concentratiekamp te werk wordt gesteld om geld van de geallieerden te vervalsen. 
De film is gebaseerd op het boek Das Teuffels Werkstatt van Adolf Burger. Die Fälscher won februari 2008 een Oscar voor de beste buitenlandse film.   

ZONDAG 4 MEI
Concertopname Ludwig von Beethovens Missa Solemnis.
Door: Staatsopernchor Dresden en Staatskapelle Dresden, dirigent Fabio Luisi.
Aansluitend aan de Stille tocht door de binnenstad van Hoorn (voor nadere informatie zie www.comite4045.nl) en de herdenking is er alle reden om naar de Oosterkerk te gaan. In de unieke sfeer van de kerk zet de 4 meiherdenking zich voort. Het publiek kan in stilte luisteren en kijken naar een bijzondere filmopname van een concert in de Frauenkirche in Dresden. Het indrukwekkende concert vond plaats ter gelegenheid van de heropening van deze kerk in 2005. De kerk werd tijdens de oorlog na een bombardement door brand geheel verwoest.

MAANDAG 5 MEI
Zwartboek, Paul Verhoeven, 2006
Met o.a. Carice van Houten, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Halina Reijn. 
Carice van Houten speelt de hoofdrol in een film waarin zij als jonge joodse vrouw probeert te overleven in de oorlog. Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten) per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze met een groep joden de Biesbosch over te steken naar bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen, waaronder de ouders van Rachel, worden op brute wijze vermoord. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet. Actrice Carice van Houten is voor haar rol in Zwartboek genomineerd voor een Lola, de Duitse tegenhanger van de Oscar. De Duitse filmprijs wordt op 25 april 2008 uitgereikt.

Expositie Kunst & Oorlog
Voor en na de film is er gelegenheid om in de Oosterkerk de expositie Kunst & Oorlog van Afdeling Kunst en Cultuur Noord-Holland te bezichtigen. De expositie bestaat uit elf originele werken van hedendaagse kunstenaars waaronder Armando, Risaert ten Cate, Constant, Folkert de Jong, Jitish Kallat.

Opening en entreeprijs
De kerk is op alle avonden geopend vanaf 20.00 uur, aanvang film om ongeveer 20.45 uur, als het voldoende donker is in de kerk. Entreeprijs alle voorstellingen inclusief expositie Kunst & Oorlog: € 8,-.
Reserveren via www.filmhuishoorn.nl of telefonisch op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur: reserveerlijn Filmhuis Hoorn 0229 – 210048.