Minder inbraken maar meer jeugdoverlast in Hoorn

ingevoerd op 10-4-2008

Zowel het aantal diefstallen en inbraken in woningen als diefstallen en inbraken in bedrijven in Hoorn is het afgelopen jaar met eenderde afgenomen. Ook het aantal fietsdiefstallen is verminderd terwijl er juist weer meer uit auto’s werd gestolen. In 2007 is het aantal verkeersongevallen in Hoorn opnieuw gestegen en ook blijft jeugdoverlast een probleem. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2007 van de afdeling Hoorn van de Politie Noord-Holland Noord.

Uit de resultaten van Noord-Holland Noord blijkt verder dat de inwoners van Noord-Holland Noord zich veiliger voelen dan een jaar geleden. Zorgen zijn er in Hoorn over de stijging van het aantal verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is.

Diefstallen uit auto’s (1.183) en diefstal van fietsen (872) staan met stip bovenaan in de top 10 van aangiften in Hoorn. Waar het aantal fietsdiefstallen daalde met 15 procent, is er een even grote stijging van het aantal diefstallen uit auto’s.

Het aantal diefstallen en inbraken uit woningen en bedrijven daalde met respectievelijk 32 en 34 procent. Politie Hoorn en gemeente hebben de afgelopen jaren veel en succesvol geïnvesteerd in de aanpak van veelplegers, de zogeheten draaideurcriminelen.

Minder bedreigingen
Positief is ook dat het aantal aangiften van bedreiging in Hoorn met 15 procent verminderde. Daarin wijkt Hoorn ook in positieve zin af van de regionale trend. Daar is juist sprake van een stijging met 10 procent. Het aantal aangiften van mishandeling is nagenoeg gelijk gebleven in Hoorn; regionaal is sprake van een stijging met 10 procent.

Toename jeugdoverlast
Jeugdoverlast blijft een probleem in Hoorn. Met 1.142 meldingen van overlast staat jeugdoverlast op nummer 1 in de top vijf van meldingen. Ondanks de inspanningen op dit gebied, is het aantal meldingen met 8 procent toegenomen.  De aanpak van problemen rond middelbare scholen is vastgelegd in een Convenant Veilige School en Veilige zorg. Ook werden de belangrijkste hangplekken in beeld gebracht. Zo zijn op diverse plekken overlast veroorzakende jongeren bijvoorbeeld persoonlijk per brief gewaarschuwd voor de gevolgen van vernielingen. Zij kregen te horen dat zij persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het gedrag van de hele groep. Er is ook contact opgenomen met de ouders.

Verkeer
In 2007 is het aantal verkeersongevallen in Hoorn opnieuw gestegen. Hier is overigens sprake van een regionale trend. Zorgelijk is de stijging van het aantal ongevallen waarbij alcohol in het spel is. In Hoorn is sprake van een stijging met 33 procent. Ook in Alkmaar en Den Helder is er een sterke stijging van het aantal ongevallen waarbij drank een rol speelt.

Snel ter plekke
Politie Hoorn scoorde in 2007 goed als het gaat om de tijd  waarin de politie bij hoogste-prioriteitmeldingen ter plekke was, vooral gezien de stevige stijging (18 procent) van prioriteit 1-meldingen. In 95 procent van de gevallen was de politie er binnen 15 minuten. Dat was beter dan gemiddeld in de regio (91,5 procent) en ruim boven de landelijke norm (90 procent).

Meer toezicht
In een reactie op de cijfers laat burgemeester Onno van Veldhuizen weten blij te zijn dat de aandacht voor veelplegers zich kennelijk terugbetaalt in een vermindering van het aantal diefstallen. Het verder verminderen van onveiligheid is een permanente beleidsprioriteit.
Zo heeft de gemeente zeer recent 150.000 euro uitgetrokken voor meer toezicht op allerhande overlast en strafbare feiten. Gemeente en politie zullen ook dit jaar investeren in verkeer, overlast van jongeren (onder andere door het verminderen van drankgebruik bij jongeren) en horecatoezicht.

Lees het Politie NHN Jaarverslag hier:

Reacties
Reactie: (Fietsen)
14-4-2008, 13:46
Ja de fietsen worden niet meer gepakt het zijn nu auto´s.

Reactie: (Minder?)
14-4-2008, 13:44
Jeugdoverlast ? Geef de jeugd een eigen plek in elke wijk, probleem opgelost politiek !

Reactie: (Minder?)
14-4-2008, 13:41
De hele site staat vol met overvallen, hoezo minder ?

Reactie: (clypje)
12-4-2008, 14:27
?????????????????????? Je leest niet anders, hoe kun je een onderwerp naar je hand schrijven (zetten)